Adatújságírás

Térképre tettük, hogy mely ingatlanokra jegyeztethet be a kormány elővásárlási jogot

 

Nyolc világörökségi vagy természeti örökségi helyszín több mint nyolcvanezer ingatlanját böngészheti interaktív térképünkön. Ezeknek egy részére – egy tavalyi kormányrendelet értelmében – a „világörökségi védelem jegyében” a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztet be. Az innen letölthető, több mint 80 ezer ingatlant tartalmazó adatbázis az összes olyan ingatlant tartalmazza, amelyek világörökségi helyszínen fekszenek. Ezen ingatlanok egy részét az eladója köteles ugyanolyan feltételekkel felajánlani az államnak, mint egy esetleges másik vevőnek, az állam pedig eldöntheti, hogy él-e az elővásárlási jogával. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a lakóházak, a termőföldek és az erdőgazdasági területek. A csak helyrajzi számokat tartalmazó adatbázist összekötöttük a geolokációs koordinátákkal (szélességi és hosszúsági fok), és interaktív térképen ábrázoltuk a világörökségi helyszínen fekvő ingatlanokat. 

Hogyan használd a térképet?

A térkép alaphelyzetben teljes Magyarországot mutatja. A nyolc egybefüggőnek látszó terület kirajzolja a kormányrendeletben meghatározott nyolc világörökségi helyszínt: az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, Budapest a Duna-partokkal, a Várnegyeddel és az Andrássy úttal, a Fertő-tó és környéke kultúrtáj, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Pécs ókeresztény emlékei és a Tokaj-hegyalja történelmi borvidékének kultúrtája. A térképbe belenagyítva láthatóak a konkrét ingatlanok. Az interaktív térkép alatt kinagyított topografikus térképek láthatók az ingatlanok elhelyezkedéséről.

 

 

 

Értékesítés2 (1)
Hortobágy

 

Értékesítés2 (2)
Tokaj-hegyalja

 

Értékesítés2 (3)
Aggtelek

 

Értékesítés2 (4)
Hollókő

 

Értékesítés2 (5)
Fertő-tó

 

Értékesítés2 (6)
Pécs

 

Értékesítés2 (7)
Andrássy út

 

Értékesítés2 (8)
Buda, várkerület és Duna-part

 

Értékesítés2 (9)
Pannonhalma

 

Kapcsolódó cikkeink

Az elmúlt év legjobb adatújságírás és adatvizualizációs projektjei

Mennyivel keresek kevesebbet, mint a többi adózó? Kattints ide, és kiszámoljuk!

Infografikán vizualizáltuk a 2000 óta meggyilkolt újságírók adatait

Legyél te is álhírvadász!

Kilenc grafikon a kormánymédia túlsúlyáról

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Térképekre és ábrákra tettük a földárverések eredményeit

Állami hirdetések Magyarországon 2006-2016

Elindult a HÖKmonitor

 

Adatvizualizáció: Bátorfy Attila

A geolokációs koordinátákat köszönjük Horváth Lászlónak.

 

Frissítés (2018. január 10.)

A térképen a 455/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt ingatlanok szerepelnek. A rendelet 2. § (2) bekezdése szerint a felsorolt ingatlanok tulajdoni lapjára a világörökségi törvény szerint fennálló, az államot megillető elővásárlási jogot be fogják jegyezni. A felsorolt ingatlanok között azonban nyilvánvalóan szerepelnek olyan lakások és termőföldek is, amelyekre a törvény szerint az elővásárlási jog nem áll fenn. A rendelet végrehajtása ismereteink szerint még nem kezdődött el, de feltételezhető, hogy a földhivatal a lakásokra és a termőföldekre a törvényi rendelkezésre figyelemmel nem fogja bejegyezni az elővásárlási jogot.

Megosztás