Uniós támogatások

A dunaújvárosi MSZP-elnök cége 662 millió forint uniós támogatást kapott a Fidesz-kormánytól

Pintér Attila dunaújvárosi MSZP-elnök a társtulajdonosa annak a cégnek, ami az MTI néhány nappal ezelőtti híre szerint 662 millió forintnyi uniós támogatást nyert el. Az uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati honlapról kiderül, hogy az elmúlt két évben Pintér cégének más projektjeit is támogatta a kormány EU-s pénzzel. Dunaújvárosban régóta pletykálnak az MSZP és a Fidesz együttműködéséről, 2013-ban például Pintér Attila sógora három trafikkoncessziót is elnyert.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

Néhány napja az Index szemlézte azt az MTI-hírt, miszerint a dunaújvárosi Clasman Kft. 662 millió forint uniós támogatást nyert el többfunkciós mobilépületek fejlesztésére. A cikk szerint az új mobil épületek elsősorban rendvédelmi, katasztrófavédelmi, katonai és egészségügyi célokra lehetnek alkalmasak, de akár hosszú távú lakhatást is biztosíthatnak.

A fejlesztést a cég szerint a piaci igények indokolják, és a sorozatgyártásra alkalmas technológiát 412,06 millió forint vissza nem térítendő és 249,93 millió forint visszatérítendő támogatásból fejlesztik.

Az kimaradt az MTI-hírből, hogy a Clasman Kft. 50 százalékos tulajdonosa Pintér Attila dunaújvárosi önkormányzati képviselő, a helyi MSZP elnöke.

Az uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati honlap szerint a cég 2018. december 18-án nyerte el a most említett 412 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a mobilházakra. A fejlesztés pontos neve “Újszerű elektromechanikai nyitószerkezettel alapterület módosítására képes önfelépülő, modulárisan bővíthető, többfunkciós mobil ház – Clasman MobilHome”.

A projekt teljes költsége 749,2 millió forint, ennek 55 százalékát kapta meg a cég vissza nem térítendő támogatásként egy GINOP-program keretében.

Az MTI által említett 249,93 millió forint visszatérítendő támogatásnak nincs nyoma sehol, viszont a kormányzati honlapról kiderül, hogy a Pintér Attila 50 százalékos tulajdonában lévő Clasman Kft. az elmúlt két évben összesen 544 millió forint uniós támogatást nyert el:

  • 37,45 milliót kapacitásbővítésre és eszközfejlesztésre
  • 14,75 milliót adaptív technológiai innovációra
  • 79,75 milliót a beszállító képességeinek fejlesztésére
  • 412 milliót a mobilház-projektre

Honlapján ezek közül csak kettő szerepel, de a 412 milliós összeg a cég mérlegadataihoz viszonyítva is kiemelkedően magas. A 2018-as számok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de az előző évben 707,7 millió forint árbevétele volt a Clasman Kft.-nek, és 13,4 millió forint lett az adózott eredménye.  Az Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint 11 zálogbejegyzés van a cégen összesen 1,4 milliárd forint értékben.

Dunaújvárosban régóta az a szóbeszéd járja, hogy a helyi MSZP együttműködik a Fidesszel.

Az együttműködés valóban gyanús több okból is. 2013-ban a HVG írta meg, hogy Dunaújvárosban a helyi fideszes kötődésű emberek mellett Pintér sógora is nyert 3 trafikkoncessziót.

Emlékezetes volt a 2016-os időközi választással kapcsolatos botrány is: a Fidesz jelöltje nyert, a DK-s második lett 21 százalékkal, harmadik a Jobbik 17 százalékkal, az MSZP pedig negyedik helyen végzett mindössze 8,5 százalékkal. A párt számára megalázó vereség miatt Tóbiás József MSZP-elnök lemondásra szólította fel Pintér Attila helyi elnököt, aki a kampány finisében külföldön raftingolt. Pintér bizalmi szavazást kért maga ellen, de a tagság mellette voksolt, így a posztján maradt.

Pintér Attila 2002 óta, közel 17 éve önkormányzati képviselő Dunaújvárosban. A települést a fideszes Cserna Gábor polgármester vezeti, az összesen 17 tagú testületből vele együtt 12-en a Fidesz képviselői, emellett van 3 MSZP-s, valamint 1-1 jobbikos és PM-s. Az önkormányzat honlapján közzétett jegyzőkönyvek szerint az utóbbiak valódi ellenzék módjára kérdeznek, tiltakoznak, és nemmel voksolnak a testületi üléseken, Pintér és a többi MSZP-s azonban legtöbbször a fideszesekkel együtt szavaz minden kérdésben.

Cége uniós támogatásával kapcsolatban telefonon megkerestük Pintér Attilát, aki meglehetősen ingerülten reagált a kérdéseinkre. Azt közölte, hogy ő évek óta ebből, mármint az acélipari munkákból él, és azt mondta, fejezzük be a beszélgetést, mert az uniós támogatásnak semmi köze ahhoz, hogy ő politikus. Ezután rákérdeztünk a sógora által elnyert 3 trafikkoncesszióra, erre lecsapta a telefont.

Címlapképen Pintér Attila (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás