Kormánypropaganda

Közel 60 milliót fizetett a fideszes blogbirodalom szerzőinek az MTVA az elmúlt három évben

A fideszes propagandagépezet egyre meghatározóbb részévé válik a blogbirodalom, ahol Schmidt Mária, Lánczi Tamás és ifjabb Lomnici Zoltán mellett olyan feltörekvő politikusok is tolhatják az olvasók arcába a kormánypárti üzeneteket, mint például Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családok Klubja alapítója. Közadatigénylésben kértük ki az MTVA-tól, mennyibe kerül ez az adófizetőknek, ugyanis a kormánypárti bloggereket a közmédia fizeti.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„A V4 országok ott folytatják, ahol a britek a brexit előtt abbahagyták. London a Review of the Balance of Competences elemzésben azt vizsgálta, hogy mit nem szabad közösségi politikává tenni. Aligha meglepő: A migráció ellenőrzését mindenáron nemzetállami hatáskörben akarták tartani. Mint ahogyan most mi is!

Orbán Viktor az uniós választásokra hétpontos programot hirdetett. Szerinte az EU-t belülről kell megváltoztatni. Ennek első pontja azt követeli, hogy: A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak!”

Ez a meglehetősen hosszú, de egyben sokatmondó idézet a Századvéd Csoport weboldaláról közvetlenül elérhető Mozgástér Blog április 10-én, Lánczi Tamás által megjelentetett bejegyzés első két bekezdése. Történetesen Lánczi Tamás bloggerkedését is az adófizetők állják, ugyanis a Mozgástér Blog része a Médiaszolgáltatás –támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) blogbirodalmának.

Az MTVA-tól közadatigénylésben kértük ki, hogy mennyi honoráriumot fizettek a kormánypárti bloggereknek az elmúlt három évben.

Lánczi Tamás bloggerként szerzett mellékkeresetét még a jólfizetett újságírók is megirigyelhetnék, ugyanis 2017-ben 6,3 millió forintot, 2018-ban több, mint 6,2 millió forintot számlázhatott az MTVA-nak. A blogbirodalom szerzőinek 2015 és 2019 márciusa között közel 56 millió forintot fizetett ki az éves szinten körülbelül 90 milliárd forintnyi közpénzt elemésztő médiakonglomerátum, tehát Lánczi munkássága nagyon is meg van becsülve, hiszen két év alatt a teljes összeg mintegy negyedét kasszírozta.

Közpénzből, az MTVA által működtetett blogok:

Alaptörvény Blog – Ifj. Lomnici Zoltán a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője

Caparetto Blog – Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Családban Marad (FICSAK) – Király Nóra, Újbuda alpolgármestere (Fidesz)

Gazda Blog – Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-helyettese

Látószög Blog – Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója

Médiahorizont Blog – Daru Gábor, stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Messzelátó Blog – Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója

Mozgástér Blog– Lánczi Tamás, a Századvég Csoport vezető elemzője

Urbánus Blog – Szita Károly, Kaposvár polgármestere

A kifizetések listáját közérdekű adatigénylés után jutatta el az Átlátszónak az MTVA: az adatokból (PDF) az is kiderült, hogy Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, aki tavaly „elkötelezett szakmai és közéleti tevékenysége elismeréseként” Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott mint a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója, blogjával, egyesületével szintén szerepel a listán.

A klub oldaláról elérhető, Király Nóra blogjaként emlegetett Családban Marad Blog működtetésért az elmúlt évben kétmillió forintot számlázott a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, amelynek egyébként jutott a központi költségvetésből is forrás 2017-ben; legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériuma 10 millió plusz 30 millió forinttal, a Nemzeti Együttműködési Alap ötmillióval, a Szerencsejáték Zrt. Pedig mintegy kétmillió forinttal segítette az egyesület működését, amit még a Fővárosi Önkormányzat is megfejelt mintegy három milliós támogatásával.

Az MTVA által gründolt blogok nem átjárhatatlanok: Máthé Zsuzsanna történész például ugyanúgy publikál a ficsakos Király Nóra blogján, mint sajátján, a Kötelék Blogon, vagy a Schmidt Mária féle Látószögön, ahogy a Lánczi féle mozgástér Blogon is.

Schmidt Mária bejegyzései mostanában nagyot mennek, főleg az ellenzéki lapok idézik a blogján, a Látószögön megjelent írásait, ahol legutóbb Angela Merkelt nemes egyszerűséggel csak elvtelennek és migránssimogatónak hívta. Schmidt előszeretettel veti be a Terror Háza Múzeum alkalmazottait blogolásra: Bertáné Varga Judit havi negyedmillió forintért ír bejegyzéseket, de Szabó Ákos is állandó szerzője a blognak.

A fideszes blogbirodalomban a kifizetések a választások közeledtével, 2017-2018-ban felpörögtek. Az ifjabb Lomniczi Zoltán által vezetett Alaptörvény blog cikkeiért 2016-2017 ben alig több, mint 300 ezer forintot fizetett ki az MTVA az ügyvédi irodának, viszont 2018-ban már 2,55 millió forintot számlázhatott ifjabb Lomnici ügyvédi irodája blogírásért.

Rácz Tibor

Megosztás