A helység kalapácsa

Zuglóban is fakivágással kezdődik a 600 milliós parkfelújítás, amire eredetileg csak 200 milliót szántak

Múlt csütörtökön lakossági fórumot tartott a zuglói Pillangó parkban a Civil Zugló Egyesület, eljött Karácsony Gergely polgármester is. Az indulatok persze a tervezett fakivágás miatt csaptak magasra –  pedig a parkfelújítás-projekt közbeszereztetése körül sincs minden rendben.

Valami problémát biztosan jelez, ha a kedves lakosság aláírásgyűjtésbe kezd egy olyan projekt ellen, amivel az önkormányzat épp neki akart a kedvében járni. Zuglóban éppen ez történik: a környéken lakók spontán aláírásgyűjtő akciójához már vagy ezren csatlakoztak, a Pillangó park felújítása kapcsán tervezett közel száz fakivágást akarják megakadályozni.

Pedig a projekt nem fakivágásról, hanem a park felújításáról szól: az önkormányzat által preferált tervben grillező, napágy és „biodiverz kert” is szerepel a zöldterület megújítása mellett. A 93 fa kisebb része azért esik áldozatul, mert a park egyik végében található liget fáit 40 évvel ezelőtt túl közel ültették egymáshoz, a kertészeti szakvélemény szerint kicsit ki kell ritkítani őket. A nagyobb része viszont útban van a néhol 3 méter szélesre tervezett térköves járdának.

A közösségi tervezés érdesebb formái

A csütörtöki fórumon a megjelentek többsége ellenségesen fogadta a polgármester magyarázatait, és teljes egészében elutasította a projektet, mondván, ebben a formájában szeretik a Pillangó parkot.

Pedig Karácsony Gergely nagyon nyitottnak mutatkozott a lakossági észrevételekre, pláne, hogy az egész parkfelújítás elvileg egy közösségi tervezési folyamat végeredménye: az elmúlt két évben fél tucat lakossági fórumot tartottak, a kerületi újság 21-szer foglalkozott a projekttel, online és offline közvélemény-kutatás folyt, nemrég pedig még bejárás is volt, ahol a kerület főkertésze személyesen magyarázta el, mi miért fog történni – bizonygatta Karácsony, hogy az önkormányzat komolyan vette az érintettek bevonását.

A polgármesternek ez alapján mondhatni igaza van – könnyen lehet, hogy a környékbeliek ezekkel az eszközökkel nem voltak bevonhatóak, de ez az eredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy, mert valami mégis félrement: az aláírásgyűjtők és a fórum résztvevőinek többsége annyira kimaradt a közösségi tervezésből, hogy már csak a végeredményről értesültek.

Az pedig egy közbeszerzési eljárás eredményeként aláírt szerződés arról, hogy a Parkfenntartó – Kertészeti és Szolgáltató Kft. és a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft. közös ajánlattevők fogják elvégezni a Pillangó park felújítását nettó 465 millió forintért.

Pont így csináltak utat az Elios-nak

Egész pontosan 464 496 612 forintért, a 465 millió a projekt becsült értéke volt. Vagyis Zugló 503 388 forintot, a parkfelújítás költségének 1 ezrelékét tudta megspórolni a közbeszerzési eljárással – igaz, komoly árversenyre eleve nem lehetett számítani, mivel a Parkfenntartó-DeerGarden páros egyedüli ajánlattevőként vitte el a félmilliárdos munkát.

Az önkormányzat a 465 milliós munkára a Közbeszerzési Törvény 113. § szerinti eljárással keresett vállalkozót. Ennek értelmében az összefoglaló tájékoztatás a közbeszerzési hatóság honlapján jelent meg. Ez a dokumentum írja körül pontosan az elvégzendő munkát, és ismerteti az alkalmassági feltételeket.

Az „összefoglaló tájékoztatás” megjelenése után az egyik meghívott pályázó előzetes vitarendezési kérelemmel fordult a kiíró önkormányzathoz, álláspontja szerint a kiírásban megkövetelt referencia „kifejezetten versenyszűkítő hatású”.

A kiírás szerint ugyanis csak az pályázhat, aki egyetlen referenciamunkán belül is teljesített már olyan feladatokat, amelyeket a Pillangó parkban kell elvégezni: ha eddig csak külön projektben épített például 10 hektáron játszóteret, parkot automata öntözőrendszerrel és külön projektben 10 hektáron kutyafuttatót, akár akkor akár be se adjon ajánlatot, az ugyanis nem lesz érvényes.

A kérelmező beadványában kilátásba helyezte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) fordul jogorvoslatért, ha az önkormányzat nem könnyít az alkalmassági feltételeken – ez azonban végül valamiért nem történt meg, a KD adatbázisában legalábbis nem szerepel a projekttel kapcsolatos döntés. Viszont az önkormányzat sem változtatott a kiíráson, így maradt a az Elios-sztoriból ismerős túlzó referencia-követelmény, minek következtében a Parkfenntartó-DeerGarden egyedül maradt a pályán.

Eddig 3 milliárdnyi megbízást kapott egyedüli pályázóként

Zuglóban amúgy is afféle házikedvenc a Parkfenntartó-Deergarden-páros: a közbeszerzési adatbázis szerint 2016-ban – egy harmadik céggel konzorciumban – egyedüli ajánlattevőként 2,4 milliárdos keretszerződést nyertek el a kerület parkjainak és egyéb közösségi tereinek fenntartására; de nem indult velük szemben rivális a Csertő park nettó 132 millióért elnyert felújítási munkálataira sem.

Az pedig csak bűvészkedés a számokkal, hogy az önkormányzat nettó áron számol, hiszen az áfát nem tudja visszaigényelni, így ténylegesen 589 millió forintot fizet ki Zugló a Pillangó park felújítására.

Hogy ez sok vagy kevés, azt az elmaradt verseny miatt nehéz lenne megmondani, de a projekt a kerület felújítási keretének érdemi részét viszi el. Valami zavar már a projekt indulása előtt is volt, tavaly ősszel ugyanis a képviselőtestület még egy jóval kisebb volumenű beruházásra adott felhatalmazást a polgármesternek:

„A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a Pillangó parkhoz 200-250 millió Ft+Áfa bekerülési értékű terveket készítsenek és a tervet a Képviselő-testületnek és a lakosságnak mutassák be a közbeszerzés kiírása előtt.”- szól a 2017. szeptember 21-én elfogadott határozat.

Ezt azonban két hónappal később a testület visszavonta, és 590 millióra emelte a beruházásra biztosított fedezetet, egyúttal döntöttek a közbeszerzés megindításáról – másnap aztán már már meg is küldték a kiszemelt cégeknek a pályázati felhívást. Az utolsó, február 15-én elfogadott határozat pedig már a közbeszerzési eljárás nyertesét hirdeti ki.

Várnai László, független zuglói önkormányzati képviselő a blogján kilenc pontban ismerteti, miért elhibázott a felújítási koncepció – ezek egyike éppen a közbeszerzési kiírás versenykorlátozó volta miatti magas korrupciós kockázat. Különös módon egy korábbi testületi vitában maga a polgármester szólalt fel a túl szigorú alkalmassági feltételek miatt, aztán valahogy mégis bekerült a kiírásba az a referenciakövetelmény, ami végül egyszereplősre korlátozta a versenyt.

Itt nem szeretnék a projektet, ami miatt máshová már nem jut pénz

Várnainak a felújítás tartalmára vonatkozó kritikus észrevételei közül több is visszaköszönt a csütörtöki lakossági fórumon.

Többek szerint a méregdrága parkfelújítás helyett csak kisebb javításokra-korszerűsítésekre lenne szükség, a pénzből inkább a park melletti lakótelep lepusztult közterületeit kellene rendbe hozni és zöldebbé tenni. A többség feleslegesnek gondolja, hogy széles járdákkal szabdalják szét a mostani összefüggő zöldfelületeket – a projektben 5300 négyzetméter térkő lerakását tervezik -, viszont kifejezetten szeretnék a lepusztult aszfaltos sportpályák felújítását. Pechükre ez sem szerepel a tervben.

Van tehát egy látványos, ám méregdrága projekt, amit az egyszereplőssé tett közbeszerzésen nyert el az a vállalkozás, amelyik a kerülettől már korábban is hasonló módon kapott százmilliós értékű megbízásokat. A 600 milliós projekt, bár elvileg közösségi tervezéssel készült, látványosan nem találkozik a helyiek igényeivel, viszont elviszi a kerület teljes beruházási keretének a felét.

A helyeik tiltakozó aláírás-gyűjtésbe kezdenek, a polgármester a nyílt fórumon magyarázkodik. Az egész meglepően NER-kompatibils ügyletre a kerületi lapnak a fórumról szóló tudósítása teszi fel a koronát:

„A programon Sándor Tamás tervező kiemelte, hogy cserjéket, gyepet és 1400 négyzetméter biodiverz (virágokkal teli, változatos) területet, öntözőrendszert is terveztek a parkba. (…) A fák és a parkban fészkelő madarak miatt online petíciót indító Balta Flóris a fórumon jelezte, hogy időközben megismerte a terveket, és sok szempontból megnyugtató választ kapott. (…) A jelenlévők sérelmezték, hogy a parkban sok a szerhasználó és a hajléktalan, szeretnének több padot és szemetest.”

Ha még ezek után is maradt volna valakinek kérdése, akkor erre is van megoldás: a kerület főkertésze személyesen várja egy sétára  azokat, „akik a fákról, a park növényzetéről szeretnének többet megtudni”.

Becker András

HELYREIGAZÍTÁS (2018. május 18.): A cikk korábbi változatában valótlanul állítottuk, hogy „a projekt a kerület nagyjából 1 milliárdos felújítási-beruházási keretének nagyobb részét biztosan elviszi”. A valóság ezzel szemben az, hogy az önkormányzat 2017. évi felújítási előirányzata 1.598.959.000 forint volt, amelyből a projektre (tervezéssel együtt) 306.223.000 forintot irányoztak elő, illetve az önkormányzat 2018. évi felújítási előirányzata 2.541.800.000 forint volt, amelyből a projektre 450.000.000 forintot irányoztak elő.

Kapcsolódó cikkeink

Favágással csinálnak helyet a parkolónak Dunavarsány természetvédelmi területén

Így vágtak ki 175 fát az Etele úton, hogy helyet csináljanak az 1-es villamosnak

Fapusztítás Budapesten: Hiába az ültetési kampányok, gondozás nélkül nem lesz több fa a városban

Barikádokkal, láncokkal, észérvekkel és élő tudósítással készülnek a Ligetvédők a következő rohamra

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

“Fák a Rómain, gát a Nánásin” – újabb tüntetés volt a mobilgátügyben

A rendőrség is nyomozott a Kossuth téri fairtások miatt

Megosztás