tudósítás

„Fák a Rómain, gát a Nánásin” – újabb tüntetés volt a mobilgátügyben

 

Öt civil szervezet tartott közös tüntetést vasárnap a Római parti fák megvédéséért, közel ezer résztvevővel.

Néhány nappal a kisebb botrányokkal tarkított közmeghallgatás és a Fővárosi Közgyűlés parti mobilgátat megerősítő döntése után, vasárnap délután ismét tüntettek a civilek a Római partért. A demonstráció oka most is az volt, mint eddig mindig: véleményük szerint a főváros vezetése a tervezett beruházás megvalósítása esetén felszámolja Budapest utolsó természetes fövenyét, kivágja a parti fák jelentős részét, és kockázatos parti mobil fővédvonalat épít a biztonságos Nánási út – Királyok útjai alternatíva helyett, ezzel pedig

kevesek magánérdeke felülírja a közérdeket.

A „Megvédjük a Rómait!” elnevezésű tüntetés nagyjából ezer résztvevője áthúzott láncfűrészt és markolót ábrázoló táblákkal, valamint különböző szöveges transzparensekkel vonult a „Fák a Rómain, gát a Nánásin” feliratú molinó mögött a Északi Vasúti összekötő hídtól a Postás üdülőig. Ott beszédet mondott dr. Timár Gábor geofizikus, Nemes Zoltán vízépítő mérnök, és több helyi lakos/aktivista is.

 

Ilyen háborítatlannak szeretnék megőrizni a partot a tiltakozók.

Ilyen háborítatlannak szeretnék megőrizni a partot a tiltakozók. (fotó: Halász Áron)

 

Az Átlátszó élőben követte az eseményt, többen elmondták véleményüket a tervezett mobilgátról kameránk előtt. Munkatársunknak röviden nyilatkozott Illés Zoltán (FIDESZ) egykori környezetvédelmi államtitkár is, aki már a Városliget ügyében is kiállt a természetrombolás ellen.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kisebb botrányokkal járó közmeghallgatást tartott a hatóság a Római-parti mobilgát ügyében

Meggyőzi-e a Lego mobilgát Tarlós Istvánt, hogy ne akarjon igazit? És Önt?

Árvízvédelmet természetrombolás nélkül – tüntetett a Greenpeace

Videó: Halász Áron

Megosztás