A helység kalapácsa

Fidesz-közeli vállalkozók is megvetették a lábukat a hetedik kerületi romkocsmabizniszben

 

A Matolcsy-család üzleti előkóstolóját, Száraz Istvánt, és a NER vendéglátós frontemberét, Zsidai Royt is megtaláltuk az erzsébetvárosi bulinegyed kocsmaüzemeltetői között. Arra kerestünk magyarázatot, vajon a fideszes kerületi vezetésnek miért éri meg konzerválni a háborús helyzetet a kocsmák és a kerület lakói között, miközben utóbbiak egyben a választóik is, a felkapott romkocsmák éves mérlege pedig nem mindig tükrözi a népszerűségüket.

Előzmények

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben, menesztették a rendőrkapitányt

Bulinegyedek Európa nagyvárosaiban: a lakóké vagy a turistáké a város?

Az első hét hónap bűnügyi adatai nem tükrözik az erzsébetvárosi bulinegyedben kialakult áldatlan állapotokat

Hetek teltek el azóta, hogy a budapesti VII. kerület önkormányzatának képviselőtestülete arról határozott: népszavazással dönthetnek a lakók a helyi kocsmák nyitva tartásáról. Még a hónap közepén kérdeztük az önkormányzattól, hogy a jegyző mikorra tervezi kiírni a szavazást, de egyelőre nem kaptunk választ.

Az Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoportba nemrég posztolta Oláh Lajos DK-s politikus a fővárosi kormánymegbízott állásfoglalását népszavazásügyben. E szerint a voksolás szembe menne a kereskedelmi törvény 2013-as módósításával (lex Rogán), miszerint a világörökségi városrészekben rendőrségi jóváhagyással üzemelhet vendéglátóhely 24 óra után is. Bármikor is tartják meg és bármi lesz is az eredménye a helyi népszavazásnak, György István kormánymegbízott írásba adott „szakmai álláspontja” kérdésessé teszi a végrehajtást.

A legénybúcsú-turizmus és vadhajtásai ellen tiltakozó lakók eddig is időhúzásként értékelték a népszavazás ötletét, mondván, nem csak a belső-erzsébetvárosiak, de az egész kerület szavazna, így pedig könnyen érvénytelen lesz a voksolás. A képviselőtestületben, bár a polgármestert a Fidesz adja Vattamány Zsolt személyében, a kormánypártnak nincsen többsége. A mérleg nyelve a Jobbik, amelynek képviselője, Stummer János ezúttal a Fidesz mellé állt a helyi ellenzék ellenében.

Egyebekben is mintha szerepet cseréltek volna a vitás felek. A helyi baloldal, illetve az egy szem LMP-s képviselő, Moldován László áll bele a szigorításba, míg az országszerte rendpárti Fidesz hagyja burjánozni a mulató negyedet.

A hvg.hu publicistája szerint a magyarázat abban keresendő, hogy „a saját lábán álló hercegi pár erősen a szívén viseli néhány vendéglátó ipari egység sorsát a negyedben”. Ennek nem találtuk közvetlen bizonyítékát, a körzet fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje mindenesetre Bajkai István alpolgármester lesz, aki Orbán Ráhel ügyvédjeként is ismeretes, irodája pedig jelentős kormányzati beszállító.

Jó munkafeltevésnek tűnik tehát az üzleti érdek. Ezért megnéztük néhány fontosabb kocsma ingatlantulajdonosi és üzemeltetői hátterét:

 

buli1

 

buli2

 

Az üzemeltetők közül a Gozsdu Udvar-beli Spílert futtató Zsidai Roy mintha kifejezetten keresné ez ügyben is a nyilvánosságot. Keresztbe foglalkoztatták egymást Orbán Ráhellel: a miniszterelnök lánya tanonckodott Zsidaiéknál, a vendéglátós pedig vendégoktatóként adhatott elő a legidősebb Orbán-lány corvinusos kurzusán. Zsidai cége most bagóért bérel várbeli ingatlanokat, amelyeket többszörös haszonnal, egy részét akár 114-szeres áron ad ki. (Igaz, cégüket terhelte a felújítás költsége.)

Kicsit volt csak nehezebb volt rábukkanni a bulinegyedben sürgölődő forrásaink által egyébként sűrűn emlegetett Száraz Istvánra. Ő az Origó kiadóját vezette egészen a közelmúltig, amikor is átadta a posztot Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának. Matolcsy nem sokkal korábban a kiadó tulajdonjogát is megszerezte.

Száraz 90 négyzetméter alapterületű koktélbárt üzemeltet a bulinegyedben. A nemrégiben nyitott Black Swan nevű helyet az S. Plissken Kft. működteti, ami közvetve Száraz Istváné, és ő az ügyvezető is. A Black Swan biztosan nem az arcon pörgős brit középiskolások törzshelye. A környékbeliek méregdrága autókkal érkező fényes vendégseregről, zártkörű partikról beszélnek.

Száraz egyébként is otthonosan forog a Belső-Erzsébetvárosban, több cégének is székhelye a Black Swan melletti Klauzál utcai épület, és működtet vállalkozásokat a Dob utcában és a Wesselényiben is.

 

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Matolcsy-közelbe vezetnek a szálak a romkocsmanegyedbeli Klauzál utca 8. számú ingatlannál is. A 723 négyzetméter alapterületű, műemlék jellegű ingatlant 2007-ben privatizálta az önkormányzattól egy ír hátterű cég. Utóbb, 2014-ben a Kulcsár-féle brókerbotrányban emlegetett, de a belvárosi fideszes ingatlanmutyikban is szerepet játszó Mudura Sándor cége, a Ramexa érintésével lett a Klauzál8 Invest Kft. tulajdona. A Klauzál8 Invest ekkor még szintén Mudura-cég volt, tavaly azonban Somlai Bálint Fülöp közvetett tulajdona lett.

Somlai a korábban Száraz-, ma már ifjabb Matolcsy-féle New Wave Media Zrt. televíziós üzletág-igazgatója. Az ingatlant április óta a Matolcsy-közeli NHB Növekedési és Hitelbank 950 millió forintos jelzáloga terheli.

Somlai az Átlátszó érdeklődésére azt válaszolta, rekonstrukció után co-working irodaházat terveznek az ingatlanba. A pincehelyiség és az utcafront hasznosítása még nem dőlt el, elképzelhető, hogy vendéglátóhelyeket nyitnak. Somlai hangsúlyozta:

„Az, hogy én a New Wave Media Televízió üzletágát vezetem (LifeTv, OzoneTv), semmilyen kapcsolatban nem áll sem a projekttel sem az NHB Bankkal. Az, hogy rájuk esett a választásom, ami a finanszírozást illeti, kizárólag azért történt, mert ők biztosították számomra a legmegfelelőbb feltételeket.”

A közvetlen szomszéd, a Klauzál 10. jelenleg is Mudura Sándor érdekeltsége. Itt a Doboz nevű egység üzemel. A Dobozt üzemeltető Gold Global Trade Kft. 2013 óta arab tulajdon, jelenleg az emirátusok Adzsmán kisállamában bejegyzett Kartal Trading FZE a tulajdonosa, az arab cég egy kuvaiti születésű jordán állampolgáré.

Három jelentősebb vendéglátóhelynek, a vendéglátó körökben „fapados romkocsmának” titulált UdvarRom-nak, a Füge Udvarnak és az Extrának otthont adó ingatlan is a budapesti Pekli-fivérek érdekeltsége. Az egyik testvért, Pekli Jakust a fülkeforradalom elszámoltatási hevületében emlegette a média. A fivérek édesapja, Pekli Ferenc a Volánbusz vezérigazgatója volt az „elmúltnyolcévben”, és egyebek mellett azt hánytorgatták föl neki, hogy fia cégével is üzletelt. Az esettel parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott.

Pekliékkel még a Hunvald György vezette önkormányzat állapodott meg, ahogyan a Fogas Háznak otthont adó Akácfa utcai ingatlanról is. A Sabor Kft. a floridai lakcímű Georgette Avruch-é. Ő lánynevén, Schmidek Györgyiként került be a magyarországi hírekbe.

Budai Gyula elszámoltatási biztos is firtatta a Dunakeszi-alagi lóversenypálya 2005-ös privatizációjának felülvizsgálatát. Az úgynevezett téli pálya 54 hektárját az állami tulajdonú Nemzeti Lóverseny Kft. 760 millió forintért adta el Schmideknek, hogy aztán egy friss őstermelői igazolványt lobogtató lófuttató vállalkozó elővásárlási joggal lecsapja a kezéről.

Schmidekék nem sokkal az üzletkötés előtt szálltak ki abból a cégből, amelynek az önkormányzat 2003-ban eladta az ős-romkocsma, a Szimpla Kazinczy utcai ingatlanát. A telek azóta többször tulajdonost cserélt, 2014 óta az Imosoft Kft. a gazda. A cég a szegedi milliárdosként emlegetett Török Zoltáné, akinek vállalkozása nemrégiben halászta le a Régi Hungária szálló épületét a bedőlt Quaestor-csoport felszámolási árverésén.

Ha a bevallott profitot nézzük, nem is akkora üzlet

A városészt járva úgy tűnik, jobban már nem is pöröghetne a romkocsmabiznisz. Pillantást vetve ugyanakkor az üzemeltető cégek mérlegére, a helyzet nem tűnik ilyen rózsásnak.

A Szimpla működtetője – a többek tulajdonában álló, de alapvetően Zsendovits Ábel által frontolt – Szimplacity Kft., illetve a Zsidaiék-féle Gozsdu Gasztronómia Kft. 805,5, illetve 680 milliós tavalyi árbevétele 130, illetve 8,5 milliós profitra volt elég. Ők a vizsgált kocsmák közül a top termelők.

A Doboz például mindössze 83,5 milliós forgalmat bonyolított 2016-ban, s 70 milliós veszteséget produkált. Veszteséges volt a Tesla (54 millió) és az Extra (19 millió) üzemeltetője is. Utóbbié ráadásul 2015-ös adat, frissebb mérlegét nem találni az Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásában.

Az Átlátszónak nyilatkozó vendéglősök hosszasan sorolták a nehézségeiket. A kocsmaturista fiatal vendégkör árérzékenységét, illetve az önkormányzati bürokrácia aktatologatását emlegetették többen. A vendéglősökre haragvó lakók legyintenek a felvetésekre, szerintük könyvelő kérdése az egész. Miközben az a helyzet, hogy a cikkben emlegetett kocsmák egy részét körbejárva, mindenhol kaptunk nyugtát a fogyasztásunkról.

A Doboz mérlege mégsem hagyott nyugodni. Honlapjukon 1460 fő befogadására alkalmasnak mondják a helyet – nyilván egy időben, egyszerre értve. Ennél megengedőbben számoltunk: egész napra ezer vendéggel. Heti öt nap nyitva tartással kalkulálva, a 2016-os árbevételt alapul véve ez annyit tesz, hogy az átlagos fogyasztás fejenként mindössze 321 forint volt tavaly.

Bandoh Dániel ügyvezetőt kérdeztük, magyarázza el, hol ment félre a számítás. Ő jóval szomorúbb adatokat közölt, de azt kérte, azokat „marketing stratégiai szempontból illetve a konkurenciára való tekintettel” ne hozzuk nyilvánosságra.

Annyit azért olvasóink okulására leírunk, hogy az ügyvezető szerint hétköznapokon „minimális számú” vendég fordul meg egységükben, ráadásul évente pár alkalommal kis létszámú, zártkörű rendezvénynek is helyet adnak. Az általunk mondott, napi ezres látogatószámot csak különleges alkalmakkor, például szilveszterkor érik el közlése szerint. Ha viszont tizedére, napi száz főre vesszük le a becsült látogatószámot, az átlagos fogyasztás 3211 forint fejeként.

A honlapjukon közölt fotók, illetve az interneten máshol (például itt vagy itt) fellelhető felvételek alighanem mind ünnepnapokon készülhettek. Az egyébként kocsmakonkurens Száraz István által megjelentetett We love Budapest portál egyenesen „a vigalmi negyed legnagyobb szórakozóhelyének” mondja az emirátusi kézben lévő Dobozt.

Rádi Antónia

Megosztás