riport

Bulinegyedek Európa nagyvárosaiban: a lakóké vagy a turistáké a város?

 

Amszterdamban és Berlinben is ugyanaz a helyzet a bulinegyedekben, mint Budapesten. A külföldi turisták isznak és hangoskodnak, a lakók viszont nyugalmat akarnak. Az Arte 30 perces dokumentumfilmben foglalkozott a két városban feszülő ellentétekkel.

A francia-német tulajdonú Arte egy európai kulturális tévécsatorna, amely változatos témákat mutat be műsoraiban, melyeknek jelentős része saját gyártású.

Augusztusban jelent meg egy 30 perces dokumentumfilmük az amszterdami és berlini bulinegyedekről, ahol a budapestihez hasonlóan hangosak a turisták, és nyugalomra vágynak a lakók. A filmhez nincs angol felirat, így csak a németül tudók értik, hogy pontosan miről beszélnek benne a megszólalók, de nyelvtudás nélkül, a képkockákat nézve is egyértelmű az önfeledt bulizók és a konzervatív lakosok közötti ellentét.

A videó címe is erre utal: „Turisták a helyi lakosokkal szemben – Kié a város?”

 

 

A film első fele Amszterdammal foglalkozik, ahol a „Platform 1013” nevet viselő civil szervezet küzd az ún. turisztifikáció ellen. A bulinegyedben lakókat ugyanis zavarja az éjszakai zaj, és azt sem nézik jó szemmel, hogy sokan illegálisan adják bérbe a lakásaikat a turistáknak.

A videó második részében a berlini bulinegyedbe nyerünk bepillantást, ahol hasonlóak a problémák. Csak annyi a különbség, hogy Berlinben a városi hivatalnokok ellenőrzik a lakásokat, hogy megtalálják az illegális bérbeadókat.

Persze a bulinegyedek ellenzői is tudják, hogy a két városnak hatalmas bevételt hoznak a turisták, így nem megszabadulni akarnak tőlük, csak konszolidálni szeretnék a helyzetet.

Erdélyi Katalin

 

Megosztás