A helység kalapácsa

Csendben rohad egy állami tulajdonban lévő épület Budapest belvárosában

 

Borzasztó állapotban van egy Vörösmarty utcai épület, és bár az ingatlanért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. idén háromszor tartott helyszíni ellenőrzést, majd kereste meg a bérlőt, semmi nem történt. Az épületet a Mobilier Kft. bérli mindössze havi nettó 202 ezer forintért: a cég ügyvezetője és tulajdonosa az a Zsadányi László, akinek egy másik cége érintett volt 2008-ban a botrányos postásbicikli-tenderben, és akit 2010-ben a MAL Zrt. értékesítésének felügyeletével bízott meg Bakondi György kormánybiztos.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Reklámtáblák hirdetik a VI. kerületi Vörösmarty utca 52. szám alatt lévő ház homlokzatán, hogy ott bútorokat terveznek és készítenek, ám az épület hosszú ideje elhagyatottnak tűnik, kapuján lakat lóg. A Készenléti Rendőrség egyik egységének a szomszédságában található ingatlan az állam tulajdonában van és igaz, nem műemlék, de műemléki környezetben található.

Az Átlátszó egyik olvasójának elmondása szerint a lelakatolt házba korábban szabadon jártak be a hajléktalanok, hogy az üresen álló épületben húzzák meg magukat. Az ajtón egy kézzel írt, elmosódott feliratú cetli, amelyen az áll, hogy

„a bent lévő dolgok elszállítása érdekében bármilyen változás esetén, kérem ezen a t.számon értesítsenek. Köszönettel.”

Felhívtuk a megadott számot, hogy megtudjuk, milyen dolgok és mióta vannak az épületben, ám az automata géphang azt közölte, hogy „ez a telefonszám jelenleg nincs hozzárendelve előfizetőhöz”, vagyis a szám már nem él.

 

vorosmarty52.1

 

Megkerestük az ingatlanért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t, hogy megtudjuk, a homlokzati reklámtáblán szereplő Mobilier Kft. bérli-e még az ingatlant, van-e fizetési hátraléka, illetve milyen intézkedéseket tervez az MNV az ingatlan leromlott állapota miatt és mennyi az ingatlan forgalmi értéke. Kértük az épületre vonatkozó értékbecsléseket, valamint a bérleti szerződés másolatát is, de egyiket sem kaptuk meg.

Az MNV az alábbi választ küldte szerkesztőségünknek:

„A megkeresésében hivatkozott, Budapest VI. kerület, Vörösmarty u. 52. szám alatt található ingatlan a magyar állam tulajdonában van, és társaságunktól érvényes és hatályos bérleti szerződéssel bérlik. A bérlővel szemben nem tartunk nyilván lejárt követelést, a bérleti díjat rendszeresen és késedelem nélkül fizeti.

Társaságunk az érintett ingatlan tekintetében csak a 2016. évben már három alkalommal – legutóbb a nyár folyamán – tartott ellenőrzést helyszíni szemle lefolytatása útján. Az érintett ingatlan állapotával kapcsolatban tapasztaltak alapján társaságunk írásban kereste meg a bérlőt, a bérleti szerződésből és a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseiből fakadó kötelezettségeire való felhívásra is kitérve. Amennyiben a vonatkozó szerződéses és jogszabályi rendelkezések esetleges be nem tartása a szerződés megszüntetését indokolják, tárgyi megállapodástól is függetlenül, társaságunk az általa kezelt állami vagyont érintő minden egyes jogügylettel összefüggésben megteszi a szükséges jogi intézkedéseket.

A felek között fennálló bérleti szerződésben foglaltak szerint a közműszolgáltatókkal való szerződéskötés a bérlő feladata, de társaságunk, mint az ingatlan tulajdonosi joggyakorlója nem kapott tájékoztatást közmű tartozásról.

Tájékoztatjuk, hogy az ingatlanforgalmi értékbecsléseket nem áll módunkban megküldeni, mivel azok döntés-előkészítő dokumentumoknak minősülnek.”

Az Átlátszó más forrásból származó értesülése szerint a Mobilier Kft. bérleti szerződése 2019. június 10-ig szól: a cég havi nettó 202 ezer forintot fizet a 864 négyzetméteres telek és a rajta álló 526,4 négyzetméteres épület (melynek nagy része lakatos, asztalos és egyéb műhely) használatáért. A megállapodás szerint a bérlőnek állagmegóvási kötelezettsége is van, és köteles a bérleményt, valamint az abban található központi berendezéseket és felszereléseket rendeltetésszerűen és gondosan használni.

Az ingatlan bérletével és leromlott állapotával kapcsolatos kérdéseinket, többek között az ingatlan állagmegóvására vonatkozóan, elküldtük a Mobilier Kft.-nek is, de nem kaptunk választ a megkeresésünkre.

 

vorosmarty52.3

 

A tavaly 27 milliós veszteséget termelő cégnek 1999-es bejegyzése óta egészen 2015 februárjáig a Vörösmarty u. 52. volt a székhelye, az ingatlan azóta viszont már csak fióktelepként szerepel a cégnyilvántartásban.

A Mobilier Kft. ügyvezetője és tulajdonosa ( a Dózsa Major Kft.-n és a Linea Bútor Kft.-n keresztül) Zsadányi László, akinek neve már többször szerepelt a hírekben.

– Társtulajdonos volt ugyanis a már törölt Cronopont Kft.-ben, amely a 2007-ben kiírt, egymilliárd forintos postásbicikli-tendert nyerte. 2008-ban derült ki, hogy a megrendelő Magyar Posta egyik alkalmazottja összejátszott a céggel, az ügyben nyomozás indult, a szerződést felbontották.

– 2009-ben összesen 250 millió forint európai uniós támogatást kapott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a Linea Bútor Kft., amelyben a Cronoponthoz hasonlóan szintén tulajdonos Zsadányi László.

– 2010 októberében, amikor a vörösiszap-katasztrófa után az állam átvette a MAL Zrt. felügyeletét, Bakondi György kormánybiztos Zsadányi Lászlót bízta meg a vállalat értékesítésének felügyeletével. Ezért a tevékenységéért Zsadányi később többekkel együtt „A rendkívüli helytállásért érdemjel” arany fokozatát kapta Pintér Sándor belügyminisztertől.

 

zsadanyi

Infografika: ceginfo.hu

Zsadányi László 2010 óta működteti a Vineum Borházat, és 2013 decembere óta tulajdonos a Tállya Bor Kft.-ben is. Mint írják, négyen (Szűcs Ferenc, Barta Péter, Zsadányi László és Márton-Kováts Krisztina) fogtak össze, hogy a mádi Hudák István által készített borokat dobjanak piacra.

Az sajnos nem derül ki sehonnan, hogy a budapesti, Vörösmarty u. 52. sz. alatti ingatlant miért hagyta lerohadni a szerteágazó üzleti érdeklődésű Zsadányi, és mik a tervei – ha vannak egyáltalán – a műemléki környezetben található épülettel.

Kapcsolódó cikkeink

Befektető vagy bulldózer? Arie Yom-Tov ingatlanüzletei Budapesten II.

Befektető vagy bulldózer? Arie Yom-Tov ingatlanüzletei Budapesten I.

Nincs felelős a Király utcai védett ház leomlásáért?

Ítélet a Hunvald-ügyben: Tyúklopási üggyé szelídült erzsébetvárosi ingatlanpanamák

Roskadozó világörökség – offshore cég fogságában az Andrássy úti palota

Kíváncsian várjuk azt is, hogy az MNV valóban intézkedik-e az ingatlant bérlő céggel szemben, amennyiben felszólításuknak a bérlő nem tesz eleget. Kérdés az is, hogy ha a vagyonkezelő fel is mondja a Mobilier Kft. bérleti szerződését, talál-e új bérlőt, vagy inkább a rossz állapotra való tekintettel eredeti értékénél jelentősebb olcsóbban eladja az épületet valakinek, aki még így is lát benne fantáziát.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás