A helység kalapácsa

Nyíregyházi couleur locale: vádlottként is lehet 70 milliós szerződést kötni

A pesti botrányok árnyékában Nyíregyházán háborítatlanul vezeti a városüzemeltetési céget az a Bocskai Péter, akit az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádol: a vádirat az önkormányzatnak okozott 83 millió forint értékű károkozásról beszél. A városvezetés bizalma viszont olyannyira töretlen Bocskai iránt, hogy a cégvezető a nyomozás megindulása óta közel egymilliárd forint értékben köthetett új szerződéseket – többek közt az ügy harmadrendű vádlottjának cégével. Eközben a baloldal vezető ereje, a kéttagú helyi MSZP-frakció ismét a polgármester iránti lojalitásával tüntet.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

 

Előzmények

A jó gazda gondossága – újabb furcsaságok a Nyíregyháza-Sóstó-fejlesztés körül

Kétes sikerű uniós projektek: végigjártuk a nyíregyházi pénznyelőt

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Kérdéses törvényességű módon üzemeltet közterületi térfigyelő kamerákat egy önkormányzati cég Nyíregyházán

„Kész volt minden, csak a cigányok széthordták” – lepusztult és életveszélyes a tavaly felújított játszótér a Huszár-telepen

Annak ellenére, hogy a cégvezető több korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt is a vádlottak padján ül, a város polgármesterének iránta való bizalma töretlen. Bocskai Péter ugyanis minden korlátozás nélkül tovább irányítja a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. (NYÍRVV) ügyeit. Kovács Ferenc polgármester mindezt azzal indokolja, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – még akkor is, ha újabb ügyek derülnek ki  a NYÍRVV háza táján.

Mindenesetre nem ma alakult ki az a politikai kockázatokat is vállaló bizalom, amivel Kovács kitart a megvádolt cégvezető mellett. Még a 2013-as nyomozás során Kovács például igazolásával erősítette meg azt, az utóbb valótlannak bizonyult állítást, amelynek segítségével az ügy igazságügyi szakértőjét akarják – elfogultságra hivatkozva – kizáratni a bírósági szakban lévő büntetőeljárásból.

Kovács azt állítja ugyanis az általa szignált igazolásban, hogy H. A. – kérésére csak monogrammal nevezzük meg – még 2011-ben pályázott a NYÍRVV Zrt. vezérigazgatói posztjára, de az állást nem ő, hanem Bocskai Péter nyerte el – vagyis a szakértő semmiképp nem tekinthető elfogulatlannak.

Lehetne akár így is. Csakhogy az állásra nem is lehetett pályázni, mert – akármennyire is képtelenségnek tűnik -, azt nyilvánosan nem hirdették meg, így nem is versenghetett érte Bocskai és a szakértő. Megkeresésünkre H. A. cáfolta a polgármester állításait: elmondása szerint valóban ismeri személyesen Kovácsot, de nemhogy nem pályázott a NYÍRVV vezérigazgatói székére, de erről soha nem is beszélt a polgármesterrel.

A Kovács polgármester és a NYÍRVV vezetője közti kapcsolatról terjengő szóbeszédet tovább erősíti az azóta sem cáfolt hír, miszerint Kovács, aki egyszemélyben gyakorolja a város nevében a tulajdonosi jogokat, a büntetőperben az utolsó tárgyalási napig elmulasztotta a bíróságon a város 83 milliós kárigényét beterjeszteni.

A kárigény bejelentésének azért van jelentősége, mert ha a vádlottakat jogerősen elítélik, akkor a bíróság ez alapján az ítéletben kötelezi az elkövetőt a kár megtérítésére. Ennek hiányában viszont a város csak további eljárásban érvényesítheti a kárigényét. Információink szerint az ügyben harmadrendű vádlott vállalkozó vagyonán bűnügyi zárlat van, míg az elsőrendű vádlott Bocskai Péterén nincs.

Nyíregyházi aszfaltmilliárdok – ugyanaz még egyszer

Korábban megírtuk, hogy a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés harmadrendű vádlottja N. János, a Nev-Út Kft. tulajdonosa. A cég 2013-óta több mint 1 milliárd forint értékben nyert el a várostól és a városüzemeltetési  cégtől útépítési és karbantartási munkákat. Gyakorlatilag évek óta nincs olyan közúttal kapcsolatos közbeszerzés Nyíregyházán, ahol a NEV-Út Kft. ne nyerne.

A hagyomány nem tört meg 2016-ban sem: most nagyfelületű kátyúzási munkákra nyert megbízást a cég a várostól. Akárcsak 2015-ben. A különbség csak annyi, hogy  most – ugyanazokkal a műszaki paraméterekkel – 13 millióval drágább lett a vállalkozó díj, nettó 73 millió forint.

A 2015-ös nagy felületű kátyúzásra megkötött szerződést még Gémesi István, a NYÍRVV útkezeléssel és közlekedési tevékenységgel foglakozó irodájának vezetője szignálta. (A Bocsakiék ellen folyó büntetőeljárásban a bíróság az irodavezetőt is meghallgatta, Gémesi tanúvallomásában tételesen cáfolta a vádlottak védekezését.)

Az idén megkötött hasonló szerződés a 2012-es, most a bírósági előtt lévő ügyre emlékeztet, amikor is – az ügyészség álláspontja szerint – az irodavezetőt megkerülve az ügy másodrendű vádlottja, D. Péter bevonásával kötöttek útkarbantartási szerződéseket. A 2016-os, az előző évi szerződés tükörképének számító, csak épp 13 millióval drágább szerződést a NYÍRVV részéről már megint nem Gémesi, hanem D. Péter, a 2012-es ügy másodrendű vádlottja látta el kézjegyével.

Meghívásos verseny

A nagy felületű kátyúzásra kiírt, hirdetmény nélküli nyílt közbeszerzést a Kbt. 115 § alapján bonyolították. Az eljárás lényege, hogy a kiírás nem jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben, hanem az ajánlatkérő legalább négy gazdasági társaságnak küldi meg az ajánlati felhívást, és csak ezek a meghívottak tehetnek ajánlatot a munkára. Ez a zártkörű pályáztatás kevéssé transzparens, és nagyobb lehetőséget nyújt a felek összejátszására, mint a hirdetménnyel induló nyílt eljárások.

Esetünkben a NYÍRVV szerepével kapcsolatban komoly kérdések merülnek fel. A 2016-os kiírás paraméterei minden tekintetben egyeznek a tavalyival: ugyanazt a mennyiséget, ugyanolyan feltételekkel kellett vállalnia a vállalkozónak, az ár mégis közel húsz százalékkal magasabb lett.

Az általunk megkérdezett szakértők véleménye szerint semmi nem indokolja a drágulást: az infláció mértéke elhanyagolható, és az aszfalt világpiaci ára a kőolajár mozgását követve jelentősen csökkent 2015-höz képest.

Az ajánlatkérő ennek ellenére zokszó nélkül szerződött a 13 millióval magasabb áron.

De további furcsaságok is vannak a szerződés körül: a közbeszerzésről szóló törvény egyértelműen tiltja a többes pozíciót: az ajánlattevő ugyanabban a közbeszerzési eljárásban más ajánlattevő alvállalkozójaként nem vehet részt. Vagyis a nyertes NEV-ÚT Kft-nek a nagy felületű kátyúzás teljesítésében semmilyen formában nem lehetne alvállalkozója például a Strabag, amelyik szintén versenybe szállt a munkáért.

Csakhogy a vállalt munka elvégzésében, a helyszíni adatgyűjtés és a munkavezetők elmondás szerint, jelentős részt vállal a Strabag is. Kérdéses az is, hogy a munkák mekkora hányadát végzi el a Strabag. A NEV-ÚT Kft. ugyanis sem a közbeszerzési eljárásban, sem a vállalkozói szerződésben nem tüntetett fel alvállalkozót – márpedig, ha tíz százalékot meghaladja az alvállalkozó részesedése, akkor ezt szabály szerint jelezni kell a közbeszerzés dokumentumaiban.

Sajátos mozzanata az eljárásnak, hogy bár a Strabag a közbeszerzési eljárásban nem tudott a Nev-Út-énál olcsóbb ajánlatot tenni, a Nev-Út alvállalkozójaként, nyilván kevesebbért, mégis részt vesz a „nagyfelületű kátyúzásban”. (Az ilyen projekteknél annál több a nyereség, minél magasabban van valaki az alvállalkozói láncban.)

Megosztott felelősség

De kérdés az is, hogy mit tesz, illetve mit nem tesz a  a Nev-Út számára megbízásokat adó NyÍRVV felügyelőbizottsága? Eddig leginkább semmit.  Az fb elnöke, Loványi Ágnes köztudomásúlag Kovács bizalmi embere, fb-tagsága mellett a nyíregyházi önkormányzat portfolió-irodájának vezetője – vagyis Loványi a város cégeit hivatali státuszában is felügyeli.

Még furcsább, hogy a városi MSZP-szervezet delegáltja, Bencze József – több forrásunk egybehangzó állítása szerint – korrupciógyanús ügyekben még soha nem szólalt meg. Bencze egyébként az MSZP bukott városi elnöke, Nagy László köréhez tartozó politikus.

Nagy legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a Kovács polgármester által összehívott előzetes egyeztetésen támogatta, majd a többi ellenzéki képviselővel szemben megszavazta, hogy a Fidesz helyi frakcióvezetőjét a város díszpolgárává válasszák. A szavazásról kiment Jeszenszky András, az MSZP másik helyi képviselője – Jeszenszky 2010 és 15 között képviselte az ellenzéket a NyÍRVV felügyelőbizottságában.

Az mszp-s Nagy szavazata az utolsó csepp volt a pohárban: mind a DK, mind az Együtt helyi képviselője közölte, hogy otthagyja az eddigi közös baloldali frakciót. Ezzel az MSZP egykori nyírségi fellegvárában a közgyűlésben megszűnt a baloldali kvázi-koalíció.

Móricz Csaba – Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás