A helység kalapácsa

A terézvárosi ingatlanpanamában odakozmált cég kártérítést kap és ismét megvásárolhatja az Andrássy úti palotát

Az Andrássy út 21. szám alatti ingatlant a VI. kerületi önkormányzat 1,368 milliárd forintért adta el az Amelus Kft.-nek, de közben 733,4 millió forintot fizetnek a cégnek, így az üzletből Terézváros haszna mindössze 634,6 millió forint. A társaságnak azért fizet az önkormányzat, mert 2004-ben egyszer már eladta az ingatlant az Amelus Kft.-nek, de azt a szerződést a Legfelsőbb Bíróság 2010-ben érvénytelennek nyilvánította, miközben a cég már komoly összeget költött az ingatlanra.

 

tamogatoi_800_450

 

Az Andrássy út 21. szám alatt található, 1883-ban épült, Sváb-palotaként is ismert bérházat 2004-ben az akkor még MSZP-SZDSZ vezetésű VI. kerületi önkormányzat pályázat nélkül eladta az Amelus Kft-nek. Egész pontosan elcserélte a céggel az Andrássy út 4. szám alatt lévő, 397 négyzetméter alapterületű, fürdőszoba-szaküzletként működő üzlethelyiségre, plusz nettó 295 millió forintra.

A tranzakció egyike volt a hírhedt terézvárosi ingatlanügyeknek, amelyekben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya később összesen közel 2,5 milliárd forint vagyoni hátrány okozásával gyanúsította meg a kerület akkori vezetését. Az Andrássy út 21. esetében a gyanú szerint ugyan “csak” 66,3 millió forint kár érte a terézvárosi önkormányzatot, de a furcsa adásvétel nem maradt következmények nélkül.

A lakók 2005-ben pert indítottak a tudtuk nélküli eladás miatt, később a perbe bekapcsolódott a Fővárosi Főügyészség is, majd végül 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság semmissé nyilvánította a szerződést. Az ingatlan visszakerült az önkormányzat tulajdonába, ám az Amelus Kft. birtokában maradt, és a cég mintegy 2 milliárd forint kártérítést követelt az önkormányzattól a meghiúsult ügylet miatt. A hűtlen kezelés gyanúja miatti eljárások még mindig nem zárultak le, de nemrégiben más fordulat történt a VI. kerületi ingatlanügyekben.

A 2010 óta a fideszes Hassay Zsófia által vezetett VI. kerület képviselő-testülete 2015 szeptemberében döntött arról, hogy az Amelus követeléséből 733,4 millió forintot elismer, viszont az összeget csak akkor fizetik ki a cégnek, ha el tudják adni az Andrássy út 21. szám alatt található ingatlant.

Az önkormányzat egy 2016 áprilisában meghozott határozatot követően 2016. május 2-án ki is írta a ház értékesítésére vonatkozó pályázatot, amelyben az ingatlan minimális áraként 1,337 milliárd forintot adtak meg.

A június 30-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint ketten vásárolták meg a pályázati dokumentációt 381 ezer forintért, majd a megadott jelentkezési határidőig, május 31-ig egy vételi ajánlat érkezett az Andrássy út 21. szám alatt található palotára.

A pályázó a 2004-ből ismert Amelus Kft. volt, ami 1,368 milliárd forintot kínált az ingatlanért. A cég pályázatát érvényesnek találta a VI. kerületi önkormányzat, ezért úgy döntött a képviselőtestület, hogy szerződést kötnek vele. Tizenkét év elteltével tehát ismét ugyanazé a cégé lett az Andrássy út 21.

Az Amelus Kft. újította volna fel a VI. kerületben a Hunyadi téri piacot is, de aztán az önkormányzat kénytelen volt a megállapodást felbontani. Egyrészt a helyi civilek nyomására, másrészt azért, mert a szerződésről a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal kimondta, hogy az sértette az államháztartási és önkormányzati törvényt. A megállapodás megkötésekor ugyanis elmaradt a kötelező versenytárgyalás, valamint a vagyonkezelői jogot sem a jogszabályoknak megfelelően adták el.

A különbség annyi, hogy időközben tulajdonosváltás történt az Amelus Kft.-nél. A 2004-es ügylet idején a cég tulajdonosa a Mátyás és Garai Ügyvédi Iroda, valamint egy Marshall-szigeteki offshore cég, a Labor Ltd. volt. 2007-ben azonban az Amelus tulajdonosa a Mango ruházati márkához tartozó cégcsoport egyik vállalata, a spanyol Punto FA S.L. lett, 2009 óta pedig a cégcsoport ingatlanokkal foglalkozó tagja, a Punta NA S.L. az Amelus tulajdonosa.

Az Andrássy úti palotát másodszor is megvásárló Amelus Kft. anyagi helyzetén azonban a tulajdonosváltás ellenére sem látszik pozitív változás, a cég az elmúlt öt évben végig veszteséges volt. A nettó árbevétele utoljára 2012-ben érte el a 20 millió forintot, adózott eredménye pedig mínusz 20 és mínusz 40 millió forint között ingadozott az évek során. Bár eszközei stabilan 400 millió forint körüli értéken mozognak, a kötelezettségnek nevezett fizetnivalói azonban tavaly év végén már 300 millió forintot tettek ki. Ráadásul az Amelus saját tőkéje évről-évre csökken: a 2011-es 229 millió forinttal szemben 2015-ben már csak 111 millió forint volt.

 

Az önkormányzat honlapján közzétett dokumentumok szerint ugyan látszik, hogy az Amelus tulajdonosa, a Punto NA fizette ki az Andrássy út 21-ra beadott ajánlat során a 100 millió forintos pályázati biztosítékot, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a VI. kerületi önkormányzat egy évek óta veszteséges cégnek adta el a több mint 1 milliárd forint értékű palotát.

Az sem mellékes, hogy az Amelus Kft. vette meg az ingatlant, amelynek a kerület az ingatlan korábbi értékesítésével kapcsolatban jelentős összeget fizet. A VI. kerület és az Amelus Kft. között 2004-ben létrejött, majd a Legfelsőbb Bíróság által 2010-ben semmissé nyilvánított szerződés miatt a cég 2 milliárd forintot követelt Terézvárostól. Az Amelus ki akarta fizettetni az önkormányzattal többek között az Andrássy út 21-re az évek során általa ráköltött összegeket (pl. rezsi és karbantartási költségek), illetve az ingatlan adás-vételével kapcsolatos ügyvédi kiadásait is.

A terézvárosi önkormányzat az Amelus Kft.  követeléséből egy igazságügyi könyvszakértői vizsgálatot követően 733,4 millió forintot ismert el 2013-ban. Ha a cég által az Andrássy út 21-ért kínált 1,368 millió forintos vételárból levonjuk a neki a 2004-es ügylet miatti 733,4 millió forintos önkormányzati fizetési kötelezettséget, akkor kiderül, hogy az Amelus most mindössze 634,6 millió forintért jut hozzá az értékes épülethez.

Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a VI. kerületi önkormányzatot. Azt szerettük volna megtudni, hogy az Amelus Kft-től kapott vételárból fizetik ki a cégnek a kártérítést, vagy az Amelus már eleve annyival kevesebbet fizet az ingatlanért. Az önkormányzattól az alábbi választ kaptuk:

„A Budapest, VI. kerület  Andrássy út 21. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanok eredményes pályázati eljárása annyiban kapcsolódik az Önkormányzat 2004. évi semmis szerződéshez kapcsolódó elszámolási kötelezettségéhez, hogy a Képviselő-testület a 225/2015.(IX.24.) számú határozatában azzal a feltétellel ismerte el jogfenntartással 2004. évi semmis szerződésből fakadó elszámolási kötelezettségét, hogy annak megfizetésére az Andrássy út 21. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanainak eredményes pályázatát követően befolyt vételár terhére kerülhet sor.

Az ingatlan értékesítésére kiírt pályázat a vételár megfizetésénél a beszámítást kizárta, tehát a nyertes pályázónak a teljes vételárat meg kell fizetnie az önkormányzat felé.

A 225/2015.(IX.24.) számú határozat alapján nem a nyertes pályázó személye teremti meg az önkormányzat elszámolási kötelezettségének teljesítését, hanem az eredményes pályázat alapján befolyó vételár.”

Az Amelus egyébként azt vállalta a pályázati anyagban, hogy az Andrássy út 21. lakóinak bérleti jogát 450 ezer forint/négyzetméter áron váltja meg, és a 20 lakás bérlőinek részére összesen 692,1 millió forintot fizet ki. Ezt a költséget a pályázatban vállalni kellett, és a vételáron felül értendő az önkormányzat tájékoztatása szerint.

Az ingatlan földszintjén található Max Mara boltot valószínűleg nem érinti az adás-vétel, mert a Napi.hu információi szerint az üzlethelyiség tulajdonosa nem az önkormányzat, hanem a Sinvest Andrássy 21 Pro Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft., amely Garancsi István érdekeltsége. Arról, hogy a korábban CD Hungary Zrt. néven ismert ingatlancéget miképpen szerezte meg Orbán Viktor jóbarátja, itt írtunk korábban.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás