Cikkek

Kétséges indokkal tiltotta ki a stadionból Kubatov a Fradibusz főszervezőjét

A ferencvárosi klubvezetés és a csapat meccseit bojkottáló tábor tagjai közötti harcban Kubatov Gábor egyik fegyvere a stadionból való kitiltásokkal való példálózás. Egyrészt olyan szurkolókról van szó, akik egyelőre nem is szeretnének az új stadionba menni, másrészt a kitiltások több esetben nagyon gyenge lábon állnak. A kitiltással szankcionált személyek több esetben is a klub útjában állnak, Kubatov Gábor meg is nevezett több kitiltott szurkolót, közülük a vidéki fradistákat utaztató buszhálózat korábbi szervezője, Végel Tamás esetében még az sem világos, kitiltották-e egyáltalán.

4000__ani_6

„A Fradibusz volt régen, s van ma is. A szervezőjével, Végel Tomival jó viszonyt ápoltam. Nagyon tehetséges volt, remekül megszervezte, hogy a vidéki fradisták közösségi alapon intéztek maguknak buszt. De a Tomi a lelátón fojtogatta az egyik szurkolótársát. Ez dokumentálva van, ő az egyike a tizennégy kitiltottnak. A legnagyobb sajnálatomra. Ezen ő megsértődött.” – ezek a határozott mondatok Kubatov Gábortól hangzottak el idén áprilisban, amikor alapos rádióinterjút adott Fiala János reggeli műsorában a RádióQ-n.

A ferencvárosi klubelnök szavaiból egy következetesen végigvitt, tiszta eljárásra következtethetünk, amelynek a végén egy magáról megfeledkezett szurkoló jól megérdemelt büntetéseként nem látogathatja többé a Fradi meccseit. A teljes történet ismeretében azonban fenntartásokkal kell kezelni Kubatov Gábor határozottságát.

Ahogy a Fradi vezetése és a csapat meccseit bojkottáló szurkolók közötti viszonyt eddig fejtegettük, látni lehetett, hogyan romlott meg a táborral évekig egyeztető Kubatov és az ultrák viszonya. Részletesen írtunk arról is, hogy mit lehet tudni a tábor irányítását évekig megszerezni akaró, Kubatovval és a biztonságiakkal virtuális háborút vívó Molnár Krisztiánról.

A stadionból való kitiltások némelyike pedig azt mutatja meg, hogy próbálja igazolni a ferencvárosi vezetés a saját szurkolóival folytatott háborút. Kubatov Gábor nyilatkozata szerint tizennégy szurkolót tiltottak ki az FTC új stadionjából.

A cikksorozat előző részei

Lelátói balhék és revolver-újságírás – jelenleg is zaklatásért ül a Fradi-tábor önjelölt vezére

Egy úr a zűrből – Bandatagból lett vezérszurkoló tartja rettegésben Kubatovot

Csapat csak egy van – a Fradi-tábor vs. Kubatov Gábor meccs rövid története

Egy ötletből sikeres hálózat

A főszereplő, a húszas éveiben járó Végel Tamás egy Baja melletti faluban nőtt fel és eleinte a szüleivel járt fel a nagyobb Fradi-meccsekre. Középiskolásként már baráti társasággal vágott neki az oda-vissza 400-500 kilométeres útnak és sokszor előfordult, hogy egy kései meccs után egész éjszaka utazva, állomásokon csövezve ért haza. Ebből a helyzetből adódott az ötlet, hogy a környék fradistáit összegyűjtve, busszal vágjanak neki az útnak.

Az első út az akkor még NB II.-es Fradi egyik meccsére vezetett. Az utazásból barátságok, társaságok alakultak, többször megismételték, majd Végel egyetemista lett, Pestre költözött. Ekkor jött a gondolat, hogy a bajai utak mintájára érdemes lenne összegyűjteni a vidéki fradistákat és olcsóbbá, kiszámíthatóvá tenni a felutazást a számukra. Megkereste 2010-ben az akkor Kevin McCabe irányítása alatt lévő Fradit, de nem talált lelkes fogadtatásra.

Végül 2011 tavaszán indult el a buszhálózat kiterjedt formában; az ország minden részéről szállítottak szurkolókat a Fradi-Videoton rangadóra. A klub annyi támogatást nyújtott a szervezéshez, hogy rövid időre engedte megjelenni hivatalos oldalán azt a cikket, amelyben Végelék koordinátorokat kerestek, akik szerveznék a vidéki helyszíneken az utazókat.

A mérkőzés a pályán és az utazás terén is okozott gondokat: a Fradi kapott egy ötöst otthon, a buszszervezők pedig mínuszba kerültek. Azonban a drukkerek maguk dobták össze kétszázasával a különbözetet. Ez is jelezte, van igény erre a szolgáltatásra, és lendületet kapott a Fradibusz. Végel és csapata nemcsak az utat szervezte a távolban élő fradistáknak, de a jegyhez jutásban és a szurkolói kártyák kiváltásában is segítettek a velük utazóknak, vállalva az ezzel járó adminisztrációt.

„Akaratos bunkó”

A Fradihoz való viszonyáról Végel azt mondta, hogy ellentmondásosan alakult. A Kubatov-érában a klub eleinte a tűrt kategóriában hagyta a közösségi alapon szervezett buszoztatást, nem bántotta, de nem is segítette. Konfliktusok csak akkor adódtak, ha a főszervező erősködni kezdett és szerette volna elérni, hogy az FTC legalább minimális eszközökkel segítse azt, hogy egy-egy meccsre az egyes koordinátorok fejenként ötven, összességében pedig 1000-1500 ember eljutását szervezik meg.

Ráadásul az utazók nemcsak jegyet vettek a meccsre, fogyasztottak a büfében, hanem még a szurkolói boltban is rendre súlyos összegeket hagytak ott, vagyis jelentős forgalmat generáltak. „Én voltam az >>akaratos bunkó<< a székházban, aki mindig akart valamit” – emlékezett vissza a kezdeti időszakra.

A kijárás azonban megtette a hatását, és ha kiemelt megbecsülést nem is kapott a buszhálózat, idővel elérték, hogy a szervezők 30 bérletet kaptak a klubtól, Fradibusz feliratú táblákat gyártattak le a járművekre, a klub honlapján is helyet kaptak, és az idegenbeli meccsekre a jegyek 20 százalékát biztosították megvételre a fradibuszos utazóknak.

Ez utóbbi talán nem tűnik akkora juttatásnak, de ha figyelembe vesszük, hogy a klub és a tábor közötti szakításig milyen érdeklődés mutatkozott egy-egy újpesti derbi belépői iránt, akkor ez a húsz százalék elég értékes a pesti jegyvásárlásra esélytelen vidéki drukkereknek.

Végel pedig úgy érezte, a klubelnök egy idő után tisztelte azt, amit ő és a szervezői elértek, rendszeres kommunikáció alakult ki köztük. A Fradibusz és a biztonsági szolgálat között is jó viszony alakult ki, a szekusok segítették a buszok bejutását a stadionhoz.

Elhidegülés

Ahogyan a Fradi-tábor és Kubatov Gábor viszonyát taglaló írásunkban jeleztük, 2013-ban történt a kenyértörés, és ebben a történetben is ez az időszak lett a fordulópont. Csakhogy itt nem az MTK elleni meccs molinós botránya, hanem az Újpest elleni derbin történtek hoztak változást. Ekkor szaladtak be többen a pályára a meccs hajrájában és a lefújáskor, és indult rendőrségi hajtóvadászat családok, szülők ellen is.

„Innentől kezdve Kubatov Gábor mindent másképp csinál, 180 fokos a fordulat, egy teljesen más vezetőről van szó” – állítja Végel. Ő úgy érzékelte a változást, hogy Kubatov személyes beszélgetésben kérte számon rajta azt, hogy a pályára szaladók között olyanok is voltak, akik a Fradibusszal jutottak el a meccsre. (Összesen 1500-an utaztak erre a derbire a hálózattal.)

Innentől hűvösebb lett Végel viszonya a klubvezetéssel, és egy újabb Újpest elleni meccs, 2014 tavaszán, további törést okozott.

A buszhálózat egykori szervezője úgy emlékszik vissza, hogy az újpesti meccsre 200 jegyet kaptak a klubtól a fradibuszosok, legalábbis az ígéret erről szólt. Mire kiválasztották azt a kétszáz vidéki fradistát, akik a legkitartóbbak voltak, és a pénzüket beszedték, adataikat leadták, a klub közölte – két nappal a meccs előtt –, hogy csak 150 jegyet tud adni.

Végel lenyelte a békát, azonban jött az újabb bukfenc: aláírattak vele egy nyilatkozatot, hogy a jegyek tulajdonosai a Megyeri útra kizárólag az akkor indult idegenbeli buszoztatás igénybevételével juthatnak el az Üllői útról. Ez azért volt fontos, mert a fradisták hagyományosan a rendőrség biztosította különmetróval mentek az Újpest-Városkapu megállóig, onnan pedig táborként vonultak végig a Váci úton.

Ebben a nyilatkozatban szerepelt egy olyan kitétel is, hogy ha mégsem a klub szervezte buszoztatással jut el az újpesti stadionba, akkor Végel Tamást kitiltják a Ferencváros meccseiről. Végel nem foglalkozott ezzel, maga is metróval ment Újpestre. A beígért kitiltás elmaradt, a történteken mégsem tudta magát túltenni.

Csak semmi politika!

Ekkor már javában épült a Fradi új stadionja, és egyre fokozódott az érdeklődés az augusztusra tervezett nyitómeccs iránt. A szurkolók lázban égtek, a buszhálózat szervezői pedig minden eddiginél több utasra számítottak, úgy tűnt, akár 2-3000-en is érkezni fognak az avatóra. Végel azt mondja, ekkor félretette személyes sértettségét és levélben kereste meg a klubot, hogy rendezze a viszonyt.

Június elején személyes találkozóra is sor került, amelyen kiderült, hogy a buszosok az új stadionba is bérleteket kapnak majd. Elhangzott azonban más is: Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója, valamint a Fidesz pártigazgatójának a jobbkeze és Vámos Zoltán, a klub akkori kommunikációs igazgatója nekiszegezte Végelnek azt, hogy a nem sokkal korábban zajlott választási kampány idején magánemberként, a saját facebook-oldalán egyértelművé tette, hogy a Jobbikkal szimpatizál.

„Ne piszkíts oda, ahonnan eszel” – jegyezték meg és nyomatékosították, hogy Végel a továbbiakban ne hangoztassa a politikai nézeteit. Ugyanis „ő a Fradibusz, így rá fognak hallgatni”.

Néhány nappal később kiderült, hogy az új Üllői úti stadionba felszerelik a vénaszkenneres beléptető rendszert, amiből az ultrák nem kérnek azóta sem. Végel úgy érezte, választania kell a klub és a kint maradás mellett döntő szurkolók között. Rövid dilemma volt, egyértelmű volt, azokkal tart, akikkel évek alatt számtalan élményt szerzett. Lemondott a Fradibusz főszervezői posztjáról.

Lemondásakor utalt arra is, hogy az addig megosztott Fradi-táborban voltak olyanok is, akik nem nézték jó szemmel a ténykedését, azzal támadták, hogy túl jó viszonyt ápolt a klubvezetéssel. A lemondása napján kapott egy érdekes telefont: Nyíri Zoltán, a Ferencváros operatív igazgatója kereste meg, hogy Kubatov Gábor üzenetét tolmácsolja. A klubelnök azt üzente Végelnek, hogy ha valamilyen fenyegetés hatására hagyja el a Fradibuszt, akkor a klub segít neki és mellé áll.

A szkenneres beengedés bejelentésével és a magyar viszonyok között elszállt jegyárakkal a Chelsea elleni nyitómeccs iránti érdeklődés is megcsappant. Végel szerint alaptalan állítás, hogy a busz-szervezők miatt tűnt el a vidéki fradisták jelentős része.

„Nem kellett nekik mondani, hogy ne menjenek, nincs busz, tömegesen mondták azt, hogy nem kérnek az új stadionból az ultrák nélkül.”

Egy baráti látogatás

Tavaly nyáron még bementek néhány meccsre a tábor tagjai: a Népstadionban, illetve külföldön rendezett Európa Liga-selejtezőkre, valamint az idegenbeli bajnokikra, fehér pólóban és klubvezetés ellen ágálva.

Végel elkísérte a csapatot Máltára is, utána érdekes látogatás zajlott a boltjában. Szabó „Szőke” Ferenc, a Fradi Security szurkolói koordinátora és egy társa állított be, Végel mégsem gondolt semmi különösre, mert jó viszonyt ápolt velük. „Rájuk köszöntem, és viccelődtem, hogy nincs gond, itt nincs ám vénaszkenner” – idézi fel, Szőke azonban nem vette a poént, elég komoran reagált.

Azt rótták fel Végelnek, hogy a máltai meccs alatt a „szeku” ellen lázított, szidta a biztonságiakat. Egy szemtanúra – egy szurkolótársra – hivatkozva állították ezt. Végel szerint nem volt ellenséges hangulatú a beszélgetés, bár Szőkéék utaltak arra, hogy lehetnének barátságtalanabbak is. Végül még vásároltak is a boltban és távoztak. A Fradibusz egykori szervezője szerint ez a megkeresés jól jellemezte az akkori hangulatot, mert a klub különböző módszerekkel a tábor megosztására törekedett.

Az FTC-vel a nyár után teljesen megszakadt a kapcsolata, majd februárban a klub képviselői egy levelet vittek el hozzá személyesen. Ebben egy hivatalos okirat szerepelt, amellyel megtiltották a szervezőknek a Fradibusz név használatát és jogi szankciókat helyeztek kilátásba, ha mégis használnák ezt a nevet.

Párhuzamos utakon

A Fradi ultrái még a tavaly nyári, Győr elleni idegenbeli bajnokin szurkoltak utoljára a csapatuknak, azóta Végel sem járt meccsen. Azonban újabb buszhálózat szervezésébe kezdett, ez lett a Zöld-fehér Busz, ugyanis a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül (SzSzJN) név alatt összeálló szurkolói csoportok rendezvényeire szállítottak szurkolókat.

A Fradibusz név letiltása azonban jelezte, a klub sem akar tétlen maradni: áprilisban újraindult ugyanezen a néven, de immár a klub kezelésében a szolgáltatás. Érdekes a Fradi hivatalos kommunikációja az ügyben: úgy állították be, mintha egy teljesen új, előzmény nélküli szolgáltatásról lenne szó.

Nagyon olcsó árakon kínálta az utazást a klub, a koordinátorokat pedig apróhirdetésben keresték, telefont és meccsjegyet is ígérve a közreműködőknek. Végel Tamás szerint az új Fradibusz hatalmas bukás lett; felidézte, hogy a tavaszi Fradi-Újpest előtt-alatt tartott szurkolói demonstrációra több mint 800 szurkolót szállítottak vidékről, tömött buszokkal.

Párhuzamosan jöttek járataik a klub buszaival, azokon viszont alig lézengtek, és az is előfordult, hogy a hivatalos hálózaton utazók megirigyelték a Zöld-fehér Busz hangulatát és egy benzinkúton egyszerűen átültek a másik járatra, még a derbire váltott jegyüket is veszni hagyták.

Dokumentálva van

A buszszervező és a klub kapcsolata akkor vett váratlan „fordulatot”, amikor áprilisban a már idézett rádióinterjúban Kubatov Gábor Végel Tamás kitiltásáról beszélt részletesen. Megmutattuk Végelnek azt a képet, amire a klubelnök utalhatott – „dokumentálva van” az eset –, és ekkor látta először a felvételt.

vegelvegel

 

Ez a kép a tavaly júliusi FTC-Rijeka EL-meccsen készült és egy kisebb társaság áll rajta. Ha jobban megnézzük, a csoportosulás tetején álló alak Végel, aki Kubatov Gábor szerint „fojtogatott”. Végelnek a kép ismeretlen volt, de az esetet fel tudta idézni: a szurkolótábor tüntetőleg éppen kivonult a szektorából, és a kép jobb szélén álló, Fradi-mezes fiatalember is a többiekkel akart tartani. Csakhogy annyira ittas volt, hogy felállni alig tudott, így Végel visszafordult segíteni, mások társaságában.

A képen az látszik, hogy az állítólagos fojtogató és a sértett fél között még állnak is mások. Végel Tamás kategorikusan tagadta, hogy bárkit is fojtogatott volna.

A rádióinterjú után Végel Tamás felháborodott, de tényszerű cáfolatot szeretett volna kapni. Előbb megkereste a klubot, helyesbítést kérve. Ezt nem kapta meg, így a rendőrséghez fordult, amelynek a Sporttörvény értelmében a Sportrendészeti nyilvántartásban – a klub közlése alapján – szerepeltetnie kellene Végel nevét. Ott azonban – a május végi hivatalos rendőri tájékoztatás szerint – nem szerepel a neve, minthogy azt is ellenőrizte, hogy semmilyen korábbi címére sem kapott a klubtól hivatalos értesítést a kitiltásról.

A kitiltás jogalapja

A stadionból valakit kitiltani ma kétféle jogalapon kell, illetve lehet. A klubtól független, kötelező eset, ha az érintett a sportrendezvényen történő részvételből történő kizárás, a sportrendezvények látogatásától eltiltás büntetés vagy a szabálysértési kitiltás hatálya alatt áll. Utóbbi kettőt a büntető bíróság, illetve a rendőrség rendeli el, és természetesen minden klub minden mérkőzésére kiterjed.

Ugyanígy kötelező és általános szankció a fél évtől két évig, egy létesítményre terjedő kizárás is, amelynek részeként a szervező az általa szervezett sportrendezvény esetén köteles a sportrendezvényről eltávolított személy részére a belépőjegy-eladást megtagadni, valamint megakadályozni, hogy a sportrendezvényen részt vehessen.

Ettől függetlenül azonban a rendező magánjogi szerződést köt, így főszabály szerint nincs szerződéskötési kötelezettsége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy annak adhatna el jegyet, akinek akar: mint minden nyilvánosan meghirdetett kereskedelmi szolgáltatás esetén, itt is csak objektív, ésszerű indok alapján alkalmazható megkülönböztetés. Ha ilyen nincs, így a jegyeladás – vagy a szurkolóikártya-kiadás – megtagadása önkényes, akkor a klub gyakorlata diszkriminatív, törvénysértő lehet.

Végel Tamás egy facebook-bejegyzésben azt is leírta, hogy tavaly nyáron, amikor a kitiltásokról hírt adott a Fradi, felhívta Nyíri Zoltánt, hogy megkérdezze, ő is a listán van-e. Az operatív igazgató azonban azt mondta, őt nem tiltották ki. A Fradibusz egykori szervezője felszólította a klubot, hogy küldje meg számára a hivatalos levelet a kitiltásról és mellékelje a felvételt, ami bizonyítja a neki felrótt fojtogatást. Arra is utalt egy nyilvános levelében, hogy a klubelnök egyszerűen összekeverhette valakivel. Úgy tudjuk, hogy az ominózus képen szereplők közül egyvalaki valóban ott van a kitiltottak között.

Végel Tamás kitiltása azért is érdekes történet, mert a kitiltottnak saját bevallása szerint esze ágában sem áll a Fradi meccseire kimenni, amíg nem változik meg a klub hozzáállása a szurkolókhoz. A történet részleteinek tisztázása miatt kerestük az állítólagos fojtogatásos jelenet más szereplőit is, de nem kívántak beszélni a történtekről, valamint kérdéseinket feltettük az FTC-nek is, de sem írásos, sem telefonos megkeresésünkre nem reagáltak több héten át.

Nem tudni, hogy ezen az egy képen kívül van-e más bizonyíték, amire Kubatov Gábor alapozta határozott kijelentését. Az sem egyértelmű, hogy ha Végel fojtogatott volna, miért nem tettek ellene feljelentést. Azt sem lehet kizárni, hogy az FTC elnöke egészen egyszerűen „benézte” az esetet és összekeverte a valóban kizárt szurkolót és a Fradibusz korábbi főszervezőjét. Ha az utóbbi történt, akkor kapóra jött, hogy olyan emberről van szó, aki egyértelműen azokkal tartott, akik nem hajlandóak szóba állni a mostani klubvezetéssel.

Csepregi Botond

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás