A helység kalapácsa

Kazincbarcikán megállt az idő, de folytatódik a körtánc a felügyelőbizottságokban

Harmadjára is megválasztott szocialista polgármester, kettővel több MSZP-s a testületben, régi emberek új pozíciókban: ez történt Kazincbarcikán az őszi önkormányzati választás óta.

Kazincbarcikán meglepetést hozott az őszi önkormányzati választás: bár a növekvő szegénység és a baloldali városvezetés napvilágra került korrupciógyanús ügyei miatt sokan a Jobbik megerősödését várták, nem ez történt. A széljobb pártnak ugyanúgy csak egy képviselője került be a testületbe, mint 2010-ben, az összefogás jelöltjeként indult szocialisták viszont két hellyel többet szereztek.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti erőknek ennyivel kevesebb képviselője ül a kazincbarcikai testületben. A korábban öt tagú Fidesz-frakció eddig sem tudott komoly gátja lenni a nyolc képviselőt maga mögött tudó baloldali városvezetés döntéseinek, 2014 ősze óta pedig a tíz szocialista mellett tényleg csak formális szerep jut a három fős ellenzéknek.

Alpolgármesterből főtanácsadó

Az önkormányzati cégháló kissé átalakult ugyan, néhányan új pozícióba kerültek, néhány tisztséget pedig új emberek töltenek be az önkormányzati cégeknél, de érdemi átalakulásról nem beszélhetünk.

Szitka Péter MSZP-s polgármester felesége, Kalácska Viola még mindig az önkormányzat kommunikációs cégénél, a Barcika Art Kft.-nél dolgozik: mint tavaly decemberben kiderült, havi bruttó 120 ezer forintot kap heti 30 órás dekoratőri – kulturális rendezvényszervezői munkakörben. A cég ügyvezetője azonban 2015. január 1. óta a miskolci Juhász Rita, elődje, Göndör Judit pedig a polgármester kommunikációs tanácsadója lett.

Szintén Szitka Péter tanácsadója lett Kovács László (jogi és szervezési ügyekben), aki az önkormányzati tulajdonú Barcika Park Kft. ügyvezetője volt egészen 2014. december közepéig.  Kettőjükön kívül más tanácsadó nem szerepel a város honlapján, holott a nemrég nyilvánosságra került önkormányzati beszámoló szerint 2014. december 1-je óta Szitka polgármesteri irodáján 1 önkormányzati főtanácsadó és 3 önkormányzati tanácsadó dolgozik.

A tisztánlátás érdekében közadat-igénylésben kértük ki Kazincbarcikától a 2006.01.01. és 2015.01.22. között tanácsadóként foglalkoztatottak listáját. Az önkormányzat ügyvédje először az igénylés pontosítását kérte, aztán nem válaszolt semmit – természetesen panaszt tettünk a NAIH-nál.

Átvilágította, majd az ügyvezetője lett

Más adatigénylések miatt is kénytelenek voltunk ezt tenni, mert a kazincbarcikai városvezetésről továbbra sem mondható, hogy elkötelezett híve lenne a közérdekű adatok nyilvánosságának. Bár törvény kötelezi erre, az önkormányzat nem tette közzé a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseinek friss listáját, a vonatkozó igénylésre pedig egyszerűen nem válaszolt.

Ahogy nem küldte meg a polgármester és Klimon István alpolgármester vagyonnyilatkozatát, és a város tulajdonában lévő Barcika Centrum Kft. átvilágításának eredményét sem.

Ez utóbbi pedig már csak azért is érdekes lenne, mert a munkára a város két céggel is szerződött: bruttó 8,2 millió forintra a miskolci Smart Marketing Kft.-vel, és bruttó 28,8 millióra a szintén miskolci X-Centrum Nonprofit Kft.-vel. Utóbbi cég tulajdonosa Bernáth Attila – némileg meglepő módon 2014. december 16. óta Bernáth az ügyvezetője az általa átvilágított Barcika Centrum Kft-nek.

Sok cég, sok FB-tagság

A Barcika Centrum felügyelőbizottságának elnöke maga Szitka Péter polgármester havi 250 ezer forintért; havi 200 ezret keres a cég felügyelőbizottságának tagjaként Klimon István alpolgármester. Klimon ősz óta egyedüli alpolgármester, az előző ciklus másik alpolgármestere, Sztupák Péter 2014 októbere óta – legalábbis egy önkormányzati előterjesztés szerint – már csak tanácsadója Szitka polgármesternek.

Az viszont biztos, hogy a kazincbarcikai képviselőtestület 2013. szeptember elején határozatot hozott arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására létrehozott ZV Zöld Völgy Nkft. ügyvezetője Sztupák Péter, a felügyelő bizottság elnöke pedig Szitka Péter polgármester lesz, mindketten öt évig. A cégnél egyébként jogi és ügyfélszolgálati igazgató a Szitka tanácsadójaként tevékenykedő Kovács László, és a Zöld Völgynél projektfelelős a polgármester kommunikációs tanácsadója, a Barcika Art Kft. korábbi ügyvezetője, Göndör Judit.

A Barcika Art kulturális igazgatóhelyettese továbbra is Harnócz Zsuzsanna, Sztupák Péter élettársa,  a cég felügyelőbizottságának elnöke pedig 2014 decembere óta maga Sztupák.

Korábbi cikkeink Kazincbarcikáról

Forduljon a NAIH-hoz bizalommal Ön is

Repülőgépgyártás is lesz Kazincbarcikán svájci pénzből

Találd ki, hány önkormányzati mobiltelefon van Kazincbarcikán? 30 vagy 800 vagy 3000?

A Svájci Hozzájárulásból finanszírozott projektek adatainak kiadására kötelezte Kazincbarcikát a NAIH

Kasszában maradt svájcifrank-milliók

Így dübörög a kampány Kazincbarcikán

A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

A feleség, a nyomdász és az ügyvezető – önkormányzati cégháló Kazincbarcikán

Az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaira vonatkozó közadat-igénylésünkre kapott válaszból kiderül, hogy egy tagsági hely átlagosan havi 65 ezer, egy elnöki pozíció pedig – a Barcika Centrum Kft. kivételével – havi 100 ezer forintos díjazással jár. Számos önkormányzati cég biztosít a képviselőknek a tiszteletdíjukon felüli biztos bevételt, és a városon a kritikusok szerint meg is látszik ez a hosszú évek óta fennálló, vitathatatlanul kényelmes helyzet.

Kazincbarcikán megállt az idő: a reménykedőknek csalódást hozott az önkormányzati választás, a városban semmi nem változott, és úgy tűnik, a következő öt évben nem is fog.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szitka Péter Facebook-oldala.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás