A helység kalapácsa

Debrecen: vége van-e a Kósa-korszaknak?

Az előző ciklusban Kósa Lajos alpolgármestereként tevékenykedő Papp László októberi megválasztása után nem nagyon kavarodott fel az állóvíz Debrecenben. Igaz, erre nem is nagyon számított senki: Papp 1998 óta tagja a közgyűlés Fidesz-frakciójának, egy ideig vezette is azt – erősen beágyazódott tehát a Kósa Lajos dominálta helyi közéletbe. Néhány döntés ugyanakkor arra utal, hogy Papp előbb-utóbb a saját lábára fog állni.

Személyének és majdani várospolitikájának latolgatása – vajon szakít-e elődje módszereivel, embereivel és elveivel, vagy folytatja azt, amit Kósa Lajos elkezdett – nem vetett fel komolyabb kérdéseket. Kampányában határozottan hitet tett a kósai mű folytatása mellett.

Egy interjúban például azt mondta, sokat tanult elődjétől, akinek szellemisége meghatározza az egész pályafutását. Igaz, azt is hozzáfűzte, hogy ő teljesen más személyiség. Pár hónap elteltével mindenesetre úgy tűnhet, komolyabb változás nem készül.

Alacsony támogatottság és erős beágyazottság

Tavaly októberben a választásra jogosult 167 ezer debreceninek kevesebb mint 30 százaléka ment el szavazni, s ennek az egyharmadnak a fele támogatta voksával a Fideszt.

A többi debreceni politikai szereplőhöz képest vitathatatlanul nagy volt a kormánypárt fölénye a városban, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy összességében a debreceniek mindössze 15 százaléka támogatta a Fideszt és a Kósa-féle irány folytatását.

A polgármesteri poszton Kósát tehát Papp László váltotta az érvényes szavazatok 56 százalékával. A közgyűlésben mindhárom alpolgármestere belső ember, közgyűlési tag. Széles Diána, Komolay Szabolcs és Barcsa Lajos egyaránt a Fidesz-KDNP-frakció tagjai, és bár Barcsán kívül a másik két politikus nem volt teljesen kezdő – Széles korábban vezette a frakciót is -, úgy tűnik, Papp szerint még nem nőttek fel kellő mértékben a feladatukhoz.

Legalábbis annyira nem, hogy távolléte alatt rájuk bízza a közgyűlés vezetését – ha a helyzet úgy hozza, a polgármester inkább szünetet rendel el a közgyűlésben, míg egyéb kötelezettségei elszólítják.

Debrecenben ezen a választáson is mind a 24 egyéni körzetben fideszes képviselőjelölt nyert mandátumot. Rajtuk kívül 10 hely jutott a nem-kormánypártiaknak, de frakciót alapítani csak a Jobbik tudott.

A háttérben azért régi arcok is szerephez jutottak: a bizottsági helyeken olyanok bukkantak fel, mint Sásdi András, korábbi Fidesz-frakcióvezető, a vagyonkezelő holding egykori elnöke, vagy Jenei Imre, Becsky Tibor és Dánielfy Zsolt, akik szintén sokáig voltak fideszes képviselők.

Ahogy az ország számos városában, gesztusként Debrecenben is helyet kapott a szocialisták egyik fontos embere: a pénzügyi bizottságban külsős tag lett Szathmári Károly, a szocialisták helyi „nagy öregje”.

Lassú víz?

A személyi kérdések tekintetében a Papp-érában az első komolyabb váltást az addig piedesztálon lévő városi főépítész, Kováts Ákos lemondása jelentette. Pedig a Kováts által irányított városi cég, a Cívis Ház Zrt. Városközpont Magazinja szeptemberben, a kampány kellős közepén különkiadással jelentkezett Az alkotás tizenhat éve címmel: a kiadvány valóságos hommage volt a „politikától elválaszthatatlan alkotó”, azaz Kósa Lajos tevékenységéről.

Ugyanakkor nem hivatalos városházi információink szerint Kovátsnak éppen azért kellett mennie a hivataltól, mert a Kósa-éra bebetonozódott embereit Papp és támogatói nem kedvelik, és fokozatosan lecserélik őket.

A folyamat egyelőre nem mutat túl nagy lendületet, igaz, különböző, leginkább osztályvezetői szintű fejcserék történtek a városházán is. (Februárban, az új városfejlesztési főosztályvezető bemutatásakor az önkormányzati hírportál még azt írta: a főosztályhoz tartozó három osztály közül kettő élén nem lesz változás, marad a helyén Scheffer Attila és Gábor Zsombor, és a harmadiknál is csak nyugdíjazás okán lesz új vezető – végül mégis megtörténtek a cserék.)

Papp László egyébként már a múlt év decemberében arról döntött, hogy átszervezi a hivatalt. Az új felállás az ellenzéknek is nagyon tetszett. A főosztályok-osztályok között megjelentek az irodák, a polgármesteri kabinetirodán belül pedig létre jött a sajtó-kapcsolattartásért is felelős csoport.

A vezetőváltás azonban nem hozott új gyakorlatot a kabinet működésében, hiszen továbbra is csak azoknak a sajtótermékeknek a kérdéseire válaszolnak, amelyek regisztrálva vannak a médiahatóság honlapján.

Ami a listáról lemaradt

A városi hivatalos portálon egyelőre csak négy szerződés szerepel a 2015-ös évről. Ezekből kettő a Debreceni Irodarendszer Kft-vel kötött üzemeltetési szerződés, a harmadik a Média Markt Kft-vel aláírt, 2,3 millió forintos kontraktus, míg a negyedik a nyugati kiskörút második szakaszának kivitelezésére szól, és a Duna Aszfalt Kft-vel kötötték nettó 2,1 milliárdos értékben.

A Közbeszerzési Értesítő szerint azonban az önkormányzat idén januárban több ügyében hozott döntést. Néhány kisebb értékű ügylet mellett a Nagyerdő Parkerdő zöldterület fenntartására írt ki a város pályázatot, amelyet az Agrárius Kft. nyert el nettó 39,3 millió forintért.

A Nagyerdő vagyonvédelmét pedig a továbbiakban az egykori megyei rendőrkapitány cége, a Pannon-Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt., valamint a Bástya Biztonsági Szolgálat Kft. közösen látja majd el. A szerződés értéke nettó 19,8 millió forint.

Szintén januári döntés, hogy a város a Budapesti Elektromos Művek Nyrt.-től vásárol villamos energiát 176 millió forintért. Hogy a Déri Múzeum műszaki rendszereit átalakíthatja az ÉGBÉ Kft. 48 millióért. Hogy a Tranzit-1 Kft. mosathatja gépeivel Debrecen csapadékvíz-elvezető csatornarendszerét, értéke 13,6 millió forint.  Hogy közúti jelzőtáblákat rakhat ki a Full Domino Kft. 37,2 millió forintért.

Februári döntés – egyebek mellett-, hogy a városi szökőkutakat továbbra is a korábbi városvezetés által is igen kedvelt DH-Szerviz üzemeltetheti, összesen 12 helyszínen, 22 millióért.

Uniós projektre is pályázott az önkormányzat, az április 22-ei hirdetmény szerint a Grants Europe Consulting Kft. nettó 28 ezer 346 euróért vállalta, hogy szakértőként működik közre a projektben –  mintegy a folyamatosságot jelzi, hogy a cég 2011-ben is kapott a Kósa vezette Debrecentől egy 75 millió forint értékű megbízást.

Nemcsak a hivatalt, de az önkormányzati cégeket is elérte már változás, igaz, nem jelentős mértékben. Az állandóan veszteséges közlekedési társaságot, a DKV Zrt.-t alakították át, kivonva belőle a parkolási üzletágat. A DV Parking Kft. 2015. január 1-jétől viszi önállóan ezt a fontos városi bevételi forrást jelentő vállalkozást, élén a DKV-tól áthelyezett Nyikos Istvánnal.

Akkori folyosói pletykák szintén arról szóltak, hogy folyamatosan történik az előző, Kósa-éra kedvenceinek kiszorítása. Ha ez így van, akkor Nyikos előtt még nagy jövő áll – róla azt tartják, szoros szálak fűzik a mostani városvezetéshez.

Úgy tűnik tehát, ha igazak is a pletykák, hogy Kósa polgármester gyakorlata folytatódik, csak a várost irányító nómenklatúra tagjai cserélődnek.

A külső, (al)vállalkozó cégeket illetőentöbbektől lehetett hallani, hogy a korábban rendkívül sikeres Tömb 2002. Kft. kieshet a pikszisből, mivel szintén az előző kurzus, főleg pedig Halász János államtitkár-országgyűlési képviselő kegyelt cége, rengeteg közbeszerzési megbízással, nyeréssel a háta mögött.

Egyelőre azonban nincs jele, hogy bármi hátrány érné a böszörményi társaságot, ám kétségtelen, a debreceni önkormányzat nem nagyon foglalkoztatja. Főleg a Rácz Róbert vezette kormányhivatal, illetve az egyetem szerződik vele.

Korábbi cikkeink az új önkormányzatokról

A túltolt illiberalizmus miatt semmisült meg a Fidesz Kiskunfélegyházán

Fidesz-MSZP nagykoalíció Zuglóban

Szentendre a Dietz-éra után: leléptetett polgármester, félmilliárdos tartozás

Pozíciókkal kényezteti ellenzékét a fővárosi Fidesz

Offshore hátterű cégnek adta el az egykori óvodát a XIII. kerület, 60 fát is kivághatnak

Telekspekulációval vette kezdetét a gyöngyöshalászi gumigyár építése, a földtulajdonosok nevetséges kártalanítást kapnak

Cápa a kismedencében: így tett szert a tiszakanyári polgármester 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

Alig két hónappal beiktatása után egyébként Papp László máris a lakossági hála megnyilvánulásával találkozhatott a közgyűlésben. Egy helyi lakos mondott három percben köszönetet neki, valamint az önkormányzati képviselőjüknek az utcája lakói nevében. Apró szépséghiba volt csupán, hogy a hölgy „meghívást kapott” erre a kis nyílt színi köszönetnyilvánításra.

Mindenesetre Kósa Lajoshoz képest kétségtelenül intelligensebben, választékosabban és visszafogottabban nyilvánul meg szereplésein az új vezető.

Politikai súlytalanságát mutatja viszont, hogy bár a helyi kormánypárti politikusok közül elsőként adott hangot az útdíjjal kapcsolatos ellenérzéseinek, végül nem tudta elérni, hogy ne kelljen fizetni a várost elkerülő út néhány kilométeréért.

Összességében tehát nem érezhető semmiféle (hangulat)változás Debrecenben. Papp regnálása óta nem lett átláthatóbb az önkormányzat működése, nem lett könnyebb sorsa a nem Fidesz-közeli cégeknek és embereknek. De meglehet, túl rövid idő telt el még ahhoz, hogy megmutassa valódi, saját arcát. Ha van neki egyáltalán.

B. Gergely Krisztina

A szerző a vagy.hu munkatársa. Címlapkép: Dr. Papp László Facebook-oldala.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás