Cikkek

Amerika norvégjai a magyarok: 3,9 millió dollárt költött eddig a kormány amerikai alapítványa civilek támogatására

A Fellegi Tamás exmininiszter, ügyvezető igazgató által vezetett Hungary Initiatives Foundation lassan nyakára hág az alapításkor kapott állami támogatásnak: adatigénylésünkre részletes válasz érkezett tőlük eddigi kiadásaikról.

Több adatigényléssel próbáltuk már megtudni, hogy mennyit és mire költ el a 2013 óta működő Hungary Initiatives Foundation (HIF) a magyar adófizetők pénzéből. Részadatokat korábban a Miniszterelnökség is küldött (PDF): ez a szervezeteknek nyújtott támogatásokat tartalmazta 2014 júniusáig, mint ahogy arról annak idején részletesen be is számoltunk. Most magánál az alapítványnál próbálkoztunk, és kifejezetten korrekt, részletes választ kaptunk egy takaros Excel-táblázattal, ami az elmúlt három év szerződéseinek listáját (XLS) tartalmazza. Találtunk egy 2013-as adóbevallást (PDF) is, nevesített kedvezményezettekkel.

Mindenekelőtt a HIF válaszából kiderült az, hogy a 15 millió dolláros, működésre fel nem használható alapítói vagyon – a többek közt az amerikai nonprofit szféra befektetéseire szakosodott – Vanguard befektetési alapkezelőnél parkol: ez a bő négymilliárd forint közpénz tehát megvan, és – minthogy az amerikai jog alapján nem tarthattuk Magyarországon – még csak ki se kellett mostanában menteni valamelyik magyar befektetési szolgáltatóból.

Ezen felül mindössze egyszer, a bejegyzést követően kapott a HIF hazai közpénzt, és mint a megküldött részletes adatok mutatják, lényegében azóta is ebből gazdálkodik: egyedi kormánydöntés alapján

„2013. május 7-én 4.919.247,79 USD került átutalásra adományként, melyet a HIF a támogatási szerződésekre meghatározott Áht. szabályok szerint, szerződés megkötését követően kapott meg”

Ebből a mai árakon számolva bő 1,3 milliárd forintos támogatásból költött el mindeddig összesen 3,9 millió dollárt (azaz valamivel több, mint egymilliárd forintot) az alapítvány. Ez a hazai közpénzköltés teljes volumenéhez képest csepp a tengerben, azonban az egyetlen nonprofit szervezetnek nyújtott támogatási összeg tekintetében abba a ligába sorolja a HIF-et, amiben például a legnagyobb magyar pártalapítványok, így a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítvány, a szocialista Táncsics Alapítvány vagy a jobbikos – gazdálkodását titkoló – Gyarapodó Magyarországért Alapítvány focizik.

Az eredetileg „Friends of Hungary” (Magyarország barátai) munkacímen, kormányhatározattal létrehozott alapítvány céljai szerint ugyan elsősorban az amerikai diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatok erősítését szolgálná, azonban tevékenységét kezdettől fogva sokan összekötötték a hazai kormányzati politika amerikai megítélésével.

Norvégbűnözés Magyarországon

Már az EBESZ próbál közvetíteni a kormány és a jogvédő civilek közt

Elkészült a KEHI norvégjelentése, jöhetnek a koncepciós perek

Nemzetközi szerződések zárják ki a KEHI vizsgálatát a Norvég Civil Alap ellen

A Piszkos Tizenháromra vadászott a rendőrség az Ökotársnál és a Demnetnél

Mennyiért vegzálja a KEHI a norvég pénzt felhasználó civileket?

A magyarországi médiába a szervezet így eddig főként az amerikai kuratóriumi tagok lemondásával kapcsolatos hírekkel, illetve azzal került be, hogy az amerikai civil lobbi nem látszik túl eredményesnek, ha még az alapítvány által legalább százezer dollárral támogatott McCain Intézet alapítója és névadója, John McCain republikánus szenátor is neofasiszta diktátornak nevezte a magyar miniszterelnököt.

Country First

A McCain Intézet igazgatója kuratóriumi tag a Magyar Kezdeményezések Alapítványnál

Amerikai kotta: a CIA, John McCain szenátor és a Human Rights First igaz története

Az intézet 125 ezer dollárral szerepel a 2014-es támogatottak listáján, de a HIF most válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy ez azért lehet így, mert „2013-ban a Kuratórium megszavazta, hogy a HIF hozzon Magyarországról egy olyan alkalmas jelöltet, aki részt vehet a McCain Intézet „Next Generation Leadership” programjában. Ez egy 9 hónapos munka‐ és kapcsolatépítési program egy, a karrierje középső fázisában lévő, közélettel foglalkozó professzionális személy számára.

Tehát nem a McCain Intézetet támogatja a HIF, hanem lehetőséget nyújt egy magyar szakember számára”. Hogy ki ez a magyar szakember, és hogy élhetett-e már ezzel a lehetőséggel, az viszont nem derül ki a válaszból. Mindenesetre a McCain Intézet zászlóshajójának számító, a szervezet alaptevékenységétől céljaiban és irányultságában el aligha választható Next Generation of Leaders program honlapján magyar támogatott nem szerepel sem a 2013-as, sem a 2014-es program résztvevői között.

 

A HIF által nyújtott támogatások célok szerinti bontásban, USD

2013 2014 2015 eddig összesen
közösségépítés 164 708,00 510 223,00 164 400,00 839 331,00
kultúra 165 000,00 474 942,00 208 000,00 847 942,00
oktatás 80 000,00 241 907,00 62 000,00 383 907,00
ösztöndíjak 265 706,00 1 162 588,34 392 350,00 1 820 644,34
összesen 675 414,00 2 389 660,34 826 750,00 3 891 824,34

 

 

A támogatások legnagyobb kedvezményezettje az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, HAC), amely egyedül 905 ezer dollárt kapott eddig a HIF-től, és bár ebből 520 ezer dollár a négyhónapos kongresszusi gyakornoki programjuk költségeit támogatta, jutott belőle Rost Andrea koncertre, éves adománygyűjtő bálra, de a szintén magyar közpénzből működő Balassi Intézet által fémjelzett Hungarian Heritage programsorozat támogatása is a 2013-as Smithsonian Folklife Festival-on. Ez utóbbira önmagában 150 ezer dollárt fizetett ki a HIF a HAC-nek.

A HAC-től messze lemaradva a második a támogatott szervezetek sorában a CECACI – Central EU California Institute, egy kis kaliforniai kulturális civil szervezet, amely három év alatt immár 162 ezer dollárnyi HIF-es támogatásnál jár, főként filmes projektekre, legutóbb például egy Zsigmond Vilmosról szóló életrajzi dokumentumfilmre kaptak támogatást. A szervezet honlapját mindenesetre nem találtuk meg, viszont az azért kiderül Homor Éva alapító linkedin profiljáról, hogy a Cecaci egyben a San Franciscói Magyar Filmfesztivál szervezője is.

Még több norvégbűnözés!

Átlátszós képzésre jelentkezett az MTVA, de aztán lemondták, mert a Norvég Civil Alap finanszírozza

Amikor Lovas Istvánnak még bejött a norvég minta

Norvégos vs. Békemenetes civil szervezetek erősorrendje az SZJA 1% felajánlások tükrében

A MIÉP tagja és képviselőjelöltje volt a KEHI norvégügyi főnyomozója

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

A kifejezetten a magyar diaszpórának szóló támogatások egyébként a 2013-as év kivételével összességében a HIF kiadásainak csak kisebb részét teszik ki: a közösségépítési és az általában szintén a helyi magyar kulturális élethez kapcsolódó művészeti projekteknél ugyanis összességében nagyobb tételt jelentenek az intézményi, konferenciákhoz kapcsolt vagy felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjak, illetve más oktatási, kutatási programok.

Ezekben a HIF könnyű kézzel támogat magánszemélyeket és intézményeket egyaránt. 2014-ben még 10 ezer dollár volt az egyéni támogatás felső határa, idén viszont már négy támogatottnak ítéltek meg 20 ezer dollárt elérő tanulmányi ösztöndíjat: Cserna Bence szoftverfejlesztő, Fischer Alíz építész, Losz Ákos energetikai szakértő és Markosné Fröhlich Johanna jogász linkedin profiljuk tanúsága szerint mindannyian neves amerikai egyetemeken kutató, első diplomájukat még itthon megszerzett fiatalok, akik feltehetően a valaha volt egyik legbőkezűbb magyar állami ösztöndíjprogramba csöppentek bele a HIF-nek hála.

A támogatott ösztöndíjprogramok közül sem McCainéké volt az egyetlen: 2013-ban a HAC kongresszusi ösztöndíja mellett még csak a Kossuth Foundation Reconnect Grantja szerepelt a listán 106 ezer dollárral, ami lényegében egy kéthetes látogatás amerikai magyar fiataloknak a szülőföldre.

Tavaly már 284 ezer dolláros tétel volt a Fulbright ösztöndíjaknak az Institute of International Educationnak kifizetett támogatása, de a Common Sense Society Pannonius Fellowship Programjának is jutott 170 ezer dollár (pedig ők honlapjukon büszkén hirdetik, hogy kormányzati támogatásokat nem fogadnak el). Idén pedig a Calasanctius Scholarship Foundation programja kapott 40 ezer dollár támogatást.

Sepsi Tibor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás