A helység kalapácsa

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Magáningatlanok belterületbe vonásával kárpótolja Fót városa a lakosság befolyásosabb részét, köztük magát a polgármestert is az elbrókerezett egymilliárdért – ez csak kicsit gonosz olvasata a brókerbotrányban bennégett Pest megyei kisváros szerdai képviselőtestületi ülésének. A pénzre alighanem keresztet vethetnek, az ügy aktái mindenesetre már a megyei ügyészségen vannak.

A lehető legfideszesebb brókerbotrány a fóti: a fideszes polgármester által a brókerbotrányban bedőlt Hungária Zrt. brókercéggel kötött portfoliókezelési szerződést a fideszes képviselők többségével alakult képviselőtestületi vizsgálóbizottság ellenőrzi majd.

És nem csak ők: az Átlátszót arról tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség, hogy megérkezett hozzájuk az eset miatt hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentés, három napjuk van, hogy eldöntsék, indítanak-e nyomozást.

További cikkek a brókerbotrányról

Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

Ezt vetítette Orbán a brókerbotrányról, amikor elfelejtett szólni a keményen dolgozó kisembereknek

Örkényi novellát írtak Tarsolyról és Orbánról

A bomba múlt pénteken robbant: az alig 3 milliárd forintos költségvetésű településnek a remélt kamatokkal számolva 1,08 milliárd forintja úszott el a rossz befektetésben. Vagy legalábbis nagyon-nagyon-nagyon valószínű, hogy elúszott, a testületi ülésen ugyanis az is kiderült: a korábbi közlésekkel és a portfoliókezelési szerződésben foglaltakkal szemben a pénzt a Hungária „döntő részben” nem állampapírba, hanem vállalati kötvényekbe forgatta.

Az okos lány és Mátyás király meséjére emlékeztetett Fót testületi ülése: haragszanak is, meg nem is a képviselők Bartosra. Noha a helyi politikai bennfentesek parázs vitát és Bartos Sándor polgármester alapos megizzasztását jósolták, voltaképpen szelíd maradt a hangnem.

Bartos többszáz oldalas paksamétát adott át a testületnek, benne a firtatott szerződések háttér-dokumentációit – mindezt a héten munkába álló vizsgálóbizottság nézi majd át. A testület négy tagja közül kettő fideszes, egy jobbikos, az elnök az Együtt-Liberálisok színekben megválasztott Vargha Nóra lett (az MSZP két képviselője közül egyik sem kívánt részt venni a bizottságban).

Munkájuk mindenesetre akad majd, sokkal ugyanis nem lettek okosabbak a szerdai ülés résztvevői azoknál, akik csupán Bartos keddi, a választóknak szóló videó-üzenetét tekinthették meg.

Ami tudható: az első szerződést a 2013-ban lemondott Cselőtei Erzsébet (Fidesz) által vezetett város nevében Pozderka Gábor (akkor városi Fidesz-elnök) alpolgármester kötötte a Hungáriával – Bartos ebben az időben szintén alpolgármester volt független színekben -, a második megállapodást már Bartos, méghozzá a 2014-es önkormányzati győzelme utáni eskütétele másnapján.

A megbízások 500-500 millió forintról szóltak. Bartos kitart amellett, hogy volt felhatalmazása a szerződésre. A 2014-es költségvetési rendeletben az előző képviselőtestület valóban megbízta a polgármestert, hogy a város szabad pénzeszközeit befektesse, de csak államilag garantált betétekbe – elméletben így is történt, a jelek szerint a Hungária volt az, amely önhatalmúlag máshová is csoportosított a pénzből.

Csakhogy a költségvetés előírja azt is, hogy a befektetés előtt a polgármesternek árajánlatokat kell bekérnie a szerződés előtt – hogy ez megtörtént-e, egyelőre nem tudni, a Bartos által átadott aktát a vizsgálóbizottság szálazza majd szét.

Arra sem a képviselőknek ott helyben, sem – egyelőre legalábbis – az Átlátszó írásbeli kérdésére nem válaszolt a polgármester, hogy miért éppen a Hungária Zrt.-t választották partnerüknek. Az pedig immár bizonyosnak tűnik, hogy Bartos túlzottan optimista volt, amikor azt mondta keddi nyilatkozatában, hogy a város életére, a beruházásokra nem lesz hatással a brókerbotrány helyi szála, a testület ugyanis egy nappal később leállította a nagyobb összegű projekteket.

Nem érdektelen, hogy honnan volt ennyi fialtatnivaló pénze a ránézésre nem különösebben módos kisvárosnak. A megfejtés az állam nagyvonalúságában rejlik. Fót ugyanis 2008-ban egy akkoriban helyben sokat vitatott döntéssel 2 milliárd forint svájci frank alapú kötvénykibocsájtásra szerződött a Hypo Investmentbank AG-val – az akkor eléggé legatyásodott város a korábbi hiteleit tervezte kiváltani, illetve félretett pár százmilliót pályázati önrészekre és beruházásokra.

(A Hypobankos üzletbe annyira beleszeretett a város, hogy a pénzintézet ajánlatát kiválasztó, azóta felszámolás alá került cég tulajdonosa egy időben a városi közszolgáltató felügyelőbizottságába is bekerült.)

A félretett pénz gyarapodott időközben egymilliárdra – miután pedig a hiteleket időközben átvállalta az állam, a fótiak meg merték kockáztatni, hogy tovább fialtassák a megtakarításukat. A Hungária az első elszámolás szerint remek választásnak tűnt: az elsőként lekötött félmilliárd több mint 50 milliós kamatot termelt egy év alatt. Hogy azonban ténylegesen vagy csak papíron, egyelőre nem egyértelmű, ezt egyebek mellett a Hungária-csőd ügyében vizsgálódó nyomozók derítik majd ki.

A képviselők szerdán mindennek ellenére arról is döntöttek, hogy külső céget bíznak a városfejlesztési koncepció kidolgozásával, amelyben szeretnék, ha szerepelne 18 helyrajzi számon szereplő több mint 30 hektár külterületi föld, zömében legelők és szántók belterületté nyilvánítása, adott esetben területcseréje.

A változásban érintett földingatlanok alaposan felértékelődnek – a tulajdonosok között képviselőtestületi tagok, illetve hozzátartozóik is akadnak. Köztük Lévai Sándorné (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke, és maga Bartos is információink szerint jelezte, hogy inkább nem szavazna, mert „érintett” a döntésben – végül a képviselőtestület úgy döntött, hogy szavazhatnak a földbirtokos városatyák is.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyilvántartása szerint Fóton Bartos Sándorné néven vettek fel területalapú támogatást: 2014-ben 28,5 millió forintot, ami tekintélyes, 400 hektáros termőföldbirtokot feltételez.

„A cserére és átminősítésre kijelölés évek óta húzódó folyamat, amelyet december 31.-ig le kell zárni, ezért nem látom az egyenes és biztos összefüggést a két ügy között” – kommentálta a történteket az Átlátszónak Vargha Nóra, aki úgy érzi, a testület pártállástól függetlenül eltökélt a fóti tényfeltárásban.

Bartos egyébként régi vágású gazdálkodó, a helyi közéletben a kisgazdák köreiben tűnt fel először, a kilencvenes években a kárpótlási földkiadó-bizottságban is tevékenykedett, az ős-fótiak éppen ezért alapvetően kedvelik őt, rendre hozza például az egyéni körzetét. Meglehet, ezért esett rá a Fidesz-központ választása a 2014-es jelöltállításkor – annak ellenére, hogy a helyi pártszervezet kezdettől ellenérzésekkel fogadta a jelölését, és annak ellenére, hogy a Cselőtei lemondása után tartott időközi választáson, alig egy évvel a „rendes” önkormányzati megmérettetés előtt Bartos még független színekben próbálta legyőzni a fideszes jelöltet, Földi Pált.

Csakhogy ekkor a brókerügyben most ismeretlen tettes ellen feljelentést tevő MSZP-s Takács István nyert, az eredményt azonban a választási bizottság megsemmisítette, a megismételt voksolást – akár csak a 2014-es őszit – Bartos már Fidesz-színekben húzta be. A korábbi fóti botrányokról az Átlátszó cikkét itt olvashatja.

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Mindezek után, ha valami, hát a brókerbotrány nem hiányzott a párt frissen Észak-Pest Megyébe telepített üdvöskéjének, a körzet országgyűlési képviselőjének, a parlamenti frakciószóvivőként is tevékenykedő Tuzson Bencének (Fidesz). Különös tekintettel arra, hogy az ő politikai szövetségesének tartott frakcióvezető, Rogán Antal tett elvetélt kísérleteket, hogy az egyre nagyobb hullámokat vető legújabb brókerbotrányt is az „elmúltnyolcév” hagyatékának mutassa be.

Ehhez képest országos léptékben Szijjártó Péter külügyminiszter egyik legközelibb bizalmasa, Tarsoly Csaba Quaestor-frontember került a célkeresztbe, Fóton pedig – cseppben a tenger – két egymást követő fideszes városvezetés.

A fóti ügynek mindenesetre, egyelőre legalábbis úgy fest, lesznek politikai következményei, az áprilisra már eredményt remélő vizsgálóbizottság jelentésétől függően akár az időközi választás sem kizárt – ebben mindenesetre a fótiaknak már nagy rutinjuk van.

Rádi Antónia

Címlapkép: innen.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás