A helység kalapácsa

A Svájci Hozzájárulásból finanszírozott projektek adatainak kiadására kötelezte Kazincbarcikát a NAIH

Közel egy év packázás után hamarosan végre megtudhatjuk, hogy mire költötte Kazincbarcika kommunikációs cége a Svájci Hozzájárulással összefüggő 144 millió forintos keretből eddig megkapott összeget, illetve mekkora fizetésért foglalkoztatják Szitka Péter MSZP-s polgármester feleségét dekoratőrként. OpenBarcika-projekt, sokadik felvonás.

Kazincbarcika 2012-ben írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében Svájc a Svájci Hozzájárulás nevű támogatási program keretében közel 1,2 milliárd forinttal (4,9 millió svájci frankkal) támogat egy kazincbarcikai regionális fejlesztési programot, amely a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címet viseli.

A hivatalos beszámoló szerint a program keretében üzleti szolgáltató és inkubációs parkot alakítanak ki Kazincbarcikán, és a beruházáshoz tartós munkahelyteremtésre szóló pályázati alapot is létrehoznak. A sajókazai Radvánszky-kastélyban kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központot, Rudabányán Rudapithecus Parkot és tematikus útvonalat alakítanak ki. Bánhorvátiban kiépítik a Damasa-tanösvényt és felújítják a falumúzeumot. A program kapcsán több új kulturális és kommunikációs akció is megvalósulhat. A projektdokumentum szerint

„(…) szükséges Kazincbarcikát és kistérségét a depressziós folyamatból kimozdítani, aminek fő célja egy MODERN városban és térségében fenntartható  munkahelyeket, és ennél fogva nyugodt megélhetést kínáló jövőkép nyújtása. A modernség az újszerűségben, a kreativitásban, a kísérletezésben és az értékek  újraértelmezésében fogalmazható meg.(…) Kazincbarcika és kistérsége csak akkor lehet sikeres a népességmegtartás, befektetők és turisták vonzása területén, ha változtat belső és külső imázsán, valamint egy megújított, pozitív képet nyújt magáról. Ennek érdekében a térség adottságainak, értékeinek újraértelmezésével kell egyedi megjelenést és élményt kínálni. (…)

svajciprojekt

Mint azt nemrég a Tages Anzeiger nevű svájci lap megírtaa két éve elindított projektek tapodtat sem haladtak előre: nem készült el sem a kazincbarcikai inkubátorház, sem a rudabányai park, sem a sajókazai kastélyfelújítás.

Kasszában maradt svájcifrank-milliók

A Tages Anzeiger munkatársa megdöbbenve tapasztalta, hogy a két éve elindított projektek tapodtat sem haladtak előre. „Minden tovább fog tartani, mint terveztük” – tájékoztatták Kazincbarcikán. Sajókazán pedig az építkezési vállalkozók értékelhetetlen pályázatokat adtak be, ezért most új kiírást terveznek. Sőt, a helyi iskolaigazgató meglepődve kérdezett vissza: mégis milyen svájci projektek? Tovább a teljes cikkre.

Viszont a kazinbarcikai kommunikációs és kulturális projektek a kezdetektől gőzerővel folynak. Tavaly szeptemberben tartották a városban a svájci projekt szakmai nyitórendezvényét, és a képgaléria legszebb része, hogy a svájciak az előtt a szökőkút előtt pózolnak az alpolgármester élettársával, a helyi tévé alkalmazottjával, amit a polgármester dekoratőrként a városi kommunikációs cégnél dolgozó felesége díszített ki felöltöztetett próbababákkal, és amit idén nyáron lebontottak, helyére pedig egy óriási sárkányszobrot raktak a kínai-magyar együttműködés jegyében.

barcikasvajc

Tehát tavaly elindult a „Színezzük ki Kazincbarcikát”-jelmondatú, soha véget nem érőnek tűnő Kolorcity-fesztivál. Egymást érik a városban a különböző rendezvények, néha felöltöztetik a szobrokat, máskor Guiness-rekord után áhítozva sálat kötnek, néhány tömbház oldalára pedig színes képeket festettek. Jól jelképezi az egész Patyomkin-programot, hogy a város híres szülöttét, Egressy Bénit ábrázoló műalkotás már el is kezdett lehámlani az egyik házfalról.

A kazincbarcikai önkormányzat szerződéslistáin tavaly felfedeztük, hogy a város kommunikációs cégével, az önbizalomteli nevet viselő Barcika Art Kft.-vel 144 millió forintos keretszerződést kötöttek a svájci projekttel kapcsolatos kulturális, marketing- és egyéb feladatok ellátására. Decemberben közadatigénylésben kértük ki a cégtől, hogy az ennek a szerződésnek a keretében addig kifizetett pénzt mire költötték, továbbá szintén közadatigénylésben kértük ki, hogy milyen bevételeik és kiadásaik voltak az ún. Fiatal Belváros projekt – egy másik kazincbarcikai komplex program – kommunikációs feladataival összefüggésben. Természetesen egyik igénylésre sem válaszoltak, csak húzták az időt.

– január közepén azt írta Göndörné Veres Judit ügyvezető, hogy nagyon sok papír van, nem tudják beszkennelni, de menjünk el hozzá személyesen az általa napra és órára meghatározott két időpont valamelyikén személyesen, és akkor megnézhetjük

– azt válaszoltuk, hogy az egyik időpontban elmegyünk, a dokumentumokat lefényképezzük, a vele folytatott beszélgetést pedig a későbbi félreértések elkerülése érdekében rögzíteni szeretnénk

– egy hétig semmi reakció nem érkezett, majd január végén, a megbeszélt találkozó előtti napon 16 órakor Göndörné lemondta a másnapi találkozót, és közölte, hogy 15 nappal meghosszabbítja az addigra már rég lejárt közadatigénylések válaszadási határidejét

– február 18-án azt írta Göndörné, hogy elkészültek a kért kiadáslisták, ám azokat még jóvá kell hagynia az önkormányzatnak, de hamarosan küldi őket, persze nem küldte

Ahogy azt sem volt hajlandó megmondani, hogy mennyi fizetést kap náluk, tehát a város kommunikációs cégénél, a Barcika Art Kft.-nél dekoratőrként foglalkoztatott Kalácska Viola, Szitka Péter MSZP-s polgármester felesége.

Ezután a már többször bevált módszert alkalmaztuk: panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). Egy füst alatt az önkormányzat ellen is, mert bár a polgármester és az alpolgármesterek összes, 2005-2013 közötti vagyonnyilatkozatát kikértük, mindenféle indoklás nélkül csak a 2013-ast küldték el.

Múlt héten megérkezett a NAIH válasza. A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban a jegyző arról tájékoztatta a hatóságot, hogy azért nem küldte meg a korábbiakat, mert nem kezeli azokat. Ugyanis az önkormányzati törvény szerint az aktuális vagyonnyilatkozat leadásakor az előző évit visszaadja az illetékes bizottság a képviselőnek (polgármesternek, alpolgármesternek). Más kérdés, hogy ezt a lehetőséget még a felcsúti polgármester sem használta ki: Mészáros Lőrinc valamennyi vagyonnyilatkozata a mai napig bárki számára elérhető a település honlapján. Jó, némi hercehurca után, de elérhető. Kazincbarcikán meg sem őrzik a városvezetők vagyonnyilatkozatát, így legalább nincs mit titkolni és védeni, őszintén mondhatják, hogy nincs náluk.

A Barcika Art-ot viszont sikerült legyőzni: a NAIH felszólította a céget, hogy haladéktalanul küldje el a kért adatokat, a svájci projekttel és a Fiatal Belvárossal kapcsolatos kiadások listáját, valamint a polgármesterfeleség juttatásaira vonatkozó információkat.

Néhány nappal a NAIH-határozat kézhezvétele után felhívtuk a Barcika Art Kft-t, hogy megtudjuk, mikor számíthatunk a válaszokra. Illetve próbáltuk felhívni, de az ún. Kommunikációs Központban napokig senki nem vette fel a telefont. A művelődési házban második-harmadik alkalomra igen, de akadtak egyéb problémák: először megbeszélést tartottak a vezetők, nem tudták adni őket. Aztán azt mondták, hogy Göndörné ügyvezetőt azért nem tudják adni, mert nincs céges elérhetősége. A helyettesét pedig nem tudták kapcsolni, mert rossz volt a belsős telefon.

Végül a mobilján sikerül elérnünk a hölgyet, aki nagyon kedves és készséges volt, elsőre azt mondta, hogy emlékei szerint Göndörné azt mondta, hogy 30 napjuk van megküldeni a kért adatokat, de rákérdez a kedvünkért újra. Néhány perc elteltével vissza is hívott, és közölte, hogy azt üzeni az ügyvezető asszony, hogy hamarosan fognak válaszolni, csak ugye ez rengeteg adat, össze kell gyűjteni….mikor emlékeztettük, hogy februárban már állítólag összegyűjtötték, akkor megismételte többször, hogy hamarosan, és ennyiben maradtunk.

Még több Kazincbarcika

Így dübörög a kampány Kazincbarcikán

A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

A feleség, a nyomdász és az ügyvezető – önkormányzati cégháló Kazincbarcikán

Közel egy éve várunk tehát az adatokra a Barcika Art Kft.-től, de látszik, hogy az őket a tények haladéktalan megküldésére felszólító NAIH-határozat ellenére sem sietnek megválaszolni a közpénzek sorsát firtató kérdéseket. Talán csak a választás után akarják megküldeni az információkat, nehogy azok rontsák a jelenlegi szocialista városvezetés megítélését a nagy esemény előtt.

Mindenesetre újabb közadatigénylésekben kértük ki a Barcika Art-tól, hogy tavaly december óta mire mennyit költöttek a svájci projekttel és a belvárosi programmal összefüggésben; remélhetőleg ezen igényléseket már törvényi kötelezettségeiket betartva, önként, határidőn belül megválaszolják.

Erdélyi Katalin

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás