Cikkek

Előfizetőket keresünk – Kovács Ildikó támogatási felhívása

Kovács Ildikó vagyok, az atlatszo.hu újságírója. Munkámat abban a hitben végzem, hogy kollégáimmal együtt hozzájárulunk az átláthatóbb közélet létrejöttéhez, és célom, hogy ebben a pillanatnyilag következmények nélküli országban a korrupció és a mutyi ne a rendszer természetes velejárója, hanem kijavítandó hibája legyen.

*****

Az egyetemi éveim alatt kezdtem el a Figyelőnél előbb gyakornokként, majd külső munkatársként dolgozni. A mesterszakos kommunikációs diploma megszerzése után, némi népszavás kitérővel, a hvg.hu gazdasági rovatánál helyezkedtem el. Két évvel ezelőtt részt vettem egy olyan workshopon, amelyet több oknyomozó újságíró, többek között Paul Radu tartott – akkor határoztam el, hogy egyszer én is ezzel akarok foglalkozni. Erre 2012 júniusában kaptam lehetőséget és azóta sem bántam meg, hogy az atlatszo.hu csapatának tagja lettem.

Amikor 1989. október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot, éppen elkezdtem az óvodát, így annak a generációnak a tagja vagyok, amely számára a rendszerváltás igazi lehetőségeket hozott. Vagy hozhatott volna. Egyre csak azt hallottam, hogy nekünk már minden könnyebb lesz, mert egy szabad országban, demokráciában nőhetünk fel. Ez így is lett és bár egyre többen hangoztatják az ellenkezőjét, még mindig demokráciában élünk, bár a helyzetünk nem könnyű. Egy, a korrupció ellen, a közélet tisztaságáért küzdő civil szervezet lehetőségei az elmúlt években nem hogy bővültek volna, inkább csökkentek. Mégis, a legjobb tudásomnak megfelelően, megpróbálok ebben a helyzetben is tenni az átláthatóságért.

Ennek egyik fontos eleme az, hogy folyamatosan figyelemmel követem a közbeszerzési pályázatokat, mert egy uram-bátyám országban itt a legkönnyebb elfolyatni a közpénzeket. Cikksorozatban követtem végig, hogy a társasági adókedvezményből mennyi is jutott labdarúgásra, és azon belül egy kis Fejér megyei falucska épülő új stadionjára. Foglalkoztam a letelepedési magyar államkötvénnyel, amelynek forgalmazása még mindig homályos, sikeréről vagy sikertelenségéről alig tudni valamit. Beleástam magam azoknak az uniós pénzekből támogatott cégeknek a listájába, amelyek zavaros tulajdonosi hátterével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csak egy év késéssel kezdett el foglalkozni.

Bátorfy Attilával, a Kreatív újságírójával összeállítottunk egy listát a Nemzeti Együttműködés Médiarendszerének legfontosabb személyeiről, Sipos Zoltánnal, a Transindex munkatársával pedig megnéztük a romániai érdekeltséggel bíró magyar politikusokat és üzletembereket. Ha a helyzet úgy kívánja, bíróságon próbálom megszerezni a számomra, és talán mások számára fontos közadatokat: ez néha sikerrel végződik, máskor pedig – egy, az eljárás közben megváltoztatott törvény hatására – kudarccal. De úgy vélem, még így is megéri.

„Most itt lehet szabadon újságot írni” – Mong Attila támogatási felhívása

Azért lettem újságíró, mert mindennél jobban szeretem a szabadságot, és nem vagyok hajlandó senki kedvéért, egy fikarcnyit sem feladni belőle. Ezért dolgozom az Átlátszónál. A magyar médiában most itt lehet korlátok nélkül, teljesen szabadon újságot írni. Tovább a teljes cikkre.

Bízom benne, hogy az atlatszo.hu munkája nem csak nekem és a munkatársaimnak fontos, hanem tevékenyen hozzá tudunk járulni az átláthatóbb közélet létrejöttéhez. Ehhez, és a függetlenségünk megőrzéséhez, szükségünk van az olvasók anyagi hozzájárulására. Nem kell itt nagy összegekre gondolni: vedd úgy, hogy havonta egyszer-kétszer meghívod a kedvenc újságíródat egy korsó sörre valamelyik romkocsmába. Arra is lehetőség van, hogy egy számodra különösen érdekes vagy fontos cikket támogass utólag, ha pedig mások előtt sem szégyelled, hogy az atlatszo.hu olvasója vagy, pólóvásárlással is támogathatod munkánkat. És hogy ne csak ugassuk az átláthatóságot: támogatóink listája nyilvános – bizonyos összeg felett az adományozó nevével együtt –, és folyamatosan frissül.

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a Raiffeisen Bank 12011265-01424900-00100007 bankszámlaszámán. PayPal: [email protected].

Visszaélésszerű adatigénylős pólórendeléshez kattints ide

A PayPal-en keresztül lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani a projektnek.

Havi 5000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 2000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 1000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Egyszeri, tetszőleges összegű támogatáshoz kattints ide.

Köszönjük a segítséget!

D. Kovács Ildikó

Megosztás