Adatigényléses perek

Kreatív adateltitkolási technikákkal újít a bíróságon az MTVA

Két, az MTVA-val szemben indított közérdekű adatigényléses per miatt mentünk szerdán a Fővárosi Törvényszékre. Hónapokkal ezelőtt kértük ki a közszolgálati műsorszolgáltatók minden műsorterjesztési szerződését, a szerződésmódosításokat, illetve a Marslakók sorozat reklámszerződéseit. Az MTVA szokásához híven megtagadta az adatok kiadását, most azonban az unalomig ismételt – és több perben már elbukott – üzleti titokra való hivatkozás mellett új ötleteket is bevetett az elsőfokú tárgyaláson.

Közérdekű adatigénylés útján szerettük volna megismerni az MTVA műsorszolgáltatói szerződéseit, ezek módosításait, illetve a közmédia egyes cégeitől átvett, 2007. január 1. és 2011. január 1. között kötött megállapodásokat. Az átvétel azért hangsúlyos, mert a 2010. december végén elfogadott médiatörvény értelmében 2011-től az MTVA felel ezekért a feladatokért, addig azonban a köztévé és rádió cégei szerződtek. Az MTVA szokásához híven üzleti titokra hivatkozva tagadta meg a közpénzek költése miatt szerintünk teljes körben nyilvánosságra tartozó adatok kiadását, a szerdai tárgyaláson viszont már új indokokra hivatkozott.

Az alperes állítása szerint csak két szerződést kötött (ez egy 2011-es földfelszíni rádióműsor-szórási szerződést jelentene az Antenna Hungáriával, valamint egy 2012-es műholdas műsorterjesztési szerződés a Magyar Telekommal), de ezeket közzé is tette. A két dokumentum közül a második közbeszerzési eljárás eredményeként kötött szerződésként valóban elérhető a honlapon, de az első esetében a megadott linkek döglöttek, egészen pontoson az MTVA aktuális híreihez visznek vissza a Dankó Rádiótól a Pingvinkirály 3D-ig, ami minőségi szórakozás, de most dolgozni szerettünk volna. Így aztán kaptunk is ajándékot, meg nem is.

Az alperes emellett tud még egy közzé nem tett MTVA-szerződésről, amit azonban üzleti titokra tekintettel nem osztana meg velünk. Az MTVA képviselője hozzátette, hogy nincs birtokában a közszolgálati műsorok földfelszíni és műholdas sugárzására vonatkozó többi szerződés, ezért a három közszolgálati médiumhoz irányítana minket. Ezt az állítást nehéz bizonyítékkal cáfolni, ugyanakkor az is következhet belőle, hogy az MTVA a korábbi megállapodások tartalmának ismerete nélkül köt műsorterjesztési szerződést mondjuk az Antenna Hungáriával. A helyzet kibogozása a következő tárgyalásra marad.

Mint ahogy a harmadik Marslakók-perünké is. Szintén közérdekű adatigénylésben fordultunk ugyanis az Alaphoz a Marslakók hirdetési szerződéseinek ügyében. Jáksó László bukott sorozata korábban nem látott köztéri és sajtókampánnyal debütált, ezért érdemes lenne tudni, ez milyen költségekkel és milyen cégeknél zajlott. Ez különösen azért érdekelheti az adófizetőket, mert többször láttuk már, hogy Fidesz-közeli cégekhez vándoroltak az állami reklámköltések. Első körben itt is üzleti titokra hivatkozott az Alap, a mai tárgyalásra viszont már azt állították, hogy az MTVA nem költött a Marslakók hirdetéseire, és nem is kezel adatot arról, hogy arra ki és mennyi pénzt szánt.

Mivel az alperes bírói kérésre sem oldotta fel a rejtélyt, így most nekünk kell valószínűsíteni, hogy – amennyiben nem egy csoda folytán lett tele az ország a sorozat reklámjaival – a produkciót gyártó cég, vagy az Alap szerződött a hirdetésekre. Szerencsére korábban megszereztük a műsor készítésére vonatkozó szerződést, így tudunk miből puskázni. Sajnos azonban a sorozat tényleges költségére vonatkozó adatokat viszont továbbra sem ismerjük, mivel az ezek kiadását előíró elsőfokú ítéletet megfellebbezte az Alap.

A két per következő tárgyalásai április 17-én, 14:30-kor lesznek a Fővárosi Törvényszéken.

Az MTVA-val szembeni korábbi adatigényléses pereinkről itt olvashat.

Műsorterjesztés

Keresetlevelünk

Alperesi álláspont részleges teljesítéssel

Marslakók-hirdetések

Keresetlevelünk

(Címlapkép: Kovács Gergely)

Megosztás