atlatszo.hu vs MTVA: Első fokon nyilvános, mennyit kaszált Jáksó a Marslakókkal

jakso-laszlo

A Fővárosi Törvényszék hétfői első fokú ítélete kimondja: az MTVA köteles átadni az atlatszo.hu-nak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést. A dokumentumokat közérdekű adatigénylésben szerettük volna megismerni, de nem adták, ezért pereltünk.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a közmédia műsorait gyártó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rossz adatgazdának minősül, a hozzájuk érkező közérdekű adatigényléseket rendre visszautasítják. Bár a nagy port felvert Marslakók című sorozat több adatigénylésnek volt tárgya, október elején a Jáksó László Marslakók Produkciós Kft.-je számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját kértük a jogcím és az összeg megjelölésével, valamint a közös finanszírozású koprodukciós sorozat gyártására irányuló, a Marslakók Produkciós Kft.-vel 2011. augusztus 24-én kötött szerződés megszüntetéséről szóló szerződést is szerettük volna megkapni.

Első fokon nyilvános, mennyit kaszált Jáksó a Marslakókkal from atlatszo.hu on Vimeo.

Az üzleti titok védelme miatt az alperes jogi képviselője továbbra is az adatok nyilvánossága ellen érvelt, mondván hogy a már megszüntetett sorozatra költött összegek nyilvánosságra hozatala aránytalan sérelmet okozna megbízójának a kereskedelmi tévékkel folytatott versenyben. Álláspontunk szerint mivel az állami tulajdonban álló MTVA költségvetési forrásból működik, és ez alapján rendeli meg a közmédia műsorainak gyártását, jogában áll megtudnia a közvéleménynek, hogy mennyibe került Jáksó László sikertelen sorozata.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében végül az adatok átadására szólította fel az MTVA-t.

MagyarLeaks: Félfiktív szerkesztőségben játszódik a Marslakók

Az atlatszo.hu birtokába kerültek az MTVA és Jáksó László cége, a Marslakók Produkciós Kft. szerződésének korábban titkolt mellékletei. Ezekből kiderül, hogy a milliárdokért megrendelt köztelevíziós szappanopera egy fiktív szerkesztőségben játszódik, a főszereplők bulvárújságírók, akik különféle feladatokat oldanak meg, “gazdasági bűncselekmények éppúgy előfordulnak majd, mint egy közismert modell szponzorszerződése egy kozmetikai céggel, vagy épp egy sztár titkos kapcsolata a babysitterrel.” Tovább a teljes cikkre.

(Címlapkép: innen.)

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
  • Az MTVA a “szólásszabadság” érdekében (magánhadserege alkalmazása mellett) az emberi szabadságjogokat a sárba tiporja!!! Ezt teszi a “Tiszta Kezek” szervezet tiltakozó akciója ellehetetlenülése érdekében (a rendőrség cinkos közreműködése mellett)! Az “Átlátszó” tisztességes tényfeltáró munkájának köszönhetően kiderül, hogy mennyire képmutató fráterek irányítják ezt a gittegyletet (MTVA), akik a költségvetés (vagyis az adózók) pénzéből csaknem 170 millió forintot szórtak ki egy használhatatlan “Marslakók” című szappanopera készítésére! 

  • lábatlan

    Az MTVA már abból a megfontolásból sem tud ojektív lenni, mert a kormányzati politika szolgálatát követelik meg tőle, a hírműsoroktól, a kitöltő műsorokon keresztül a sport műsorokig! Még a sportműsorok is bemocskolódnak a manipulált egypercesekkel,arról nem is beszélve, hogy az egyébként is gyenge kommentátori és riporteri csapat rontja a sport élvezetét, bosszantja a nézőket, hogy olyanokat

    favorizálnak, akik keveset tudnak az adott sportágról és a kívül álló nem érti, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni a külföldi utak és a szerepeltetés vonatkozásában! Mert hát van pénz és ez vezet vissza az alaptémához, a 87 milliárd költségvetés által biztosított, adófizetői pénzből finanszírozott, éves működést biztosítva ahhoz, hogy busásan megfizethetők legyenek az MTVA által alkalmazottak! Egy szerkesztő, vagy egy középszintű alkalmazott másfél milliót visz haza, aki egy kicsit feljebb van, az meg a dupláját, vagy még annál is többet! A hatalom kiszolgálásáért még egyetlen náció sem fizetett ennyit, még a felét sem mint a mostani!Tévednek, ha azt hiszik, hogy ezzel a hatalmuk korlátlanul meghosszabbítható! Persze, hogy sokan vannak a kiszervezettek, vagy látszólag kiszervezettek, akik alapvetően bentiek, csak így is részesednek a javakból! Remélhetőleg nem sokáig!