Hírek

Rogánék újabb buktája

Immár jogerős bírósági ítélet alapján mondhatjuk: egymillióval akart lehúzni minket az ötödik kerületi önkormányzat vagyonkezelője.

Majd egy évvel ezelőtt kértük a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy küldje el számunkra az egyik építőipari céggel, a Szirt Kft.-vel kötött szerződéseivel összefüggésben kezelt minden adatot. A törvényes határidő után a cég közölte, hogy erre csak 1 218 760 forint megfizetése ellenében hajlandó. Ez kicsit furcsának hatott a piaci szkennelési árak ismeretében, különösen, hogy egy korábbi helyreigazítási perben a Vagyonkezelő még arra hivatkozott, hogy egyáltalán nem favorizálja az építési munkák elvégzésében a Szirt Kft.-t. Természetesen perre mentünk, amikor is kiderült, hogy 30469 oldalnyi, Szirt Kft.-vel összefüggő dokumentum van a Vagyonkezelőnél. A meglepetés csak fokozódott, amikor szembesültünk azzal, hogy egy „egyedi kis sorozatú reklámgrafikák tervezése és készítése” főprofilú grafikai stúdió által adott, 40 ft/oldal összegű ajánlat alapján számította ki a cég a költségtérítés összegét. Egy gyors internetes keresés során az első találatok között bukkant fel 9 ft/oldal összegű ajánlat is.

Első fokon simán meg is nyertük a pert, ami ellen azonban a Vagyonkezelő fellebbezett. Előadta, hogy közbeszerzés lefolytatására az értékhatár miatt nem volt köteles, három ajánlatot kért be, és a legalacsonyabb alapján állapította meg a költségtérítést. Ebből két lehetőség adódik: vagy minket akart szívatni a vagyonkezelő, vagy teljesen normális eljárásnak tekinti, hogy a könnyen megkereshető, legolcsóbb netes ajánlathoz képest négyszeres összegben hajlandó szerződni egy szolgáltatásra. Nem tudjuk, melyik a gázabb.

A fellebbezés mindenesetre sikertelen volt: a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Rogánék ellenünk folytatott sikertelen pereskedése során már majdnem annyi perköltséget nyertünk, hogy kifizessük a csökkentett összegű szkennelési költségtérítést. Alig tudjuk türtőztetni a kíváncsiságunkat, mi lehet a kikért szerződésekben.

 

A keresetlevelünket letöltheti itt. (PDF)

Az alperes ellenkérelmét letöltheti itt. (PDF)

Az alperes által benyújtott „árajánlatot” letöltheti itt. (PDF)

Az elsőfokú ítéletet letöltheti itt. (PDF)

Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. fellebbezést letöltheti itt. (PDF)

Megosztás