Adatigénylések

A Magyar Posta titkolja, hogy mennyiért terjeszti a Helyi Témát

Nem árulja el a Magyar Posta Zrt., hogy mennyiért terjeszti a Helyi Téma című ingyenes hetilapot hetente 675 ezer példányban. Közérdekű adatigénylésünk nyomán kiadták az ingyenes lap kiadója, a Théma Lapkiadó Kft. és a Posta közötti szerződést, ám abból egyebek mellett a terjesztési díjra vonatkozó adatokat is kitakarták.

******

Idén januártól több településen a Magyar Posta viszi házhoz az ismert jobboldali üzletember, Vitézy Tamás ingyenes lapját, a Helyi Témát. Budapesten – a lap weboldalán közzétett médiaajánló szerint – 1500 postás kézbesíti az ingyenes hetilapot, amely a Matesz adatai szerint  2011. negyedik negyedévében országosan hetente 675 ezer példányban terjesztettek.

Közérdekű adatigénylésünk nyomán kiadták az ingyenes lap kiadója, a Théma Lapkiadó Kft. és a Posta közötti szerződést, ám abból egyebek mellett a terjesztési díjra vonatkozó adatokat is kitakarták. A Magyar Posta Zrt. szóvivője ismételt megkeresésünkre arról tájékoztatta az atlatszo.hu-t, hogy „a szerződés jelenlegi teljesítési értéke 65-70 mFt.” A pontos terjesztési díj közzétételét arra hivatkozva tagadta meg az állami vállalat, hogy ezen adatok nyilvánossága „aránytalan sérelmet” okozna a Posta üzleti tevékenységében.

Emlékezetes, hogy amikor nyilvánosságra hoztuk a Magyar Posta Zrt. tanácsadói-, és reklámszerződéseinek listáját, az állami vállalat még azt is vitatta, hogy állami vagyonnal gazdálkodna. Üzleti beszámolója szerint a Théma Lapkiadó Kft. 2010-ben 1,29 milliárd forintos nettó árbevételt ért el.

>>> A Magyar Posta Zrt. és a Théma Lapkiadó szerződését innen letöltheti (PDF)

(Fotó: atlatszo.hu)

Megosztás