médiaszereplés

A KlikkTv-ben beszélt az akkumulátorgyárak elleni tiltakozásról Bodnár Zsuzsa

Rendszeresen írunk az Átlátszón az akkumulátorgyárak körüli vitákról és a gödi Samsung-gyár működésének szabálytalanságairól. Az országszerte szaporodó üzemek kapcsán egyre több helyen bontakozik ki civil ellenállás a lakosok megkérdezése nélkül zajló beruházásokról. Ennek kapcsán kérdezte a HírKlikk portál műsorában Bolgár György az Átlátszó munkatársát, aki a Göd-ÉRT Egyesület képviselője is.

A Magyarországon létesíteni kívánt akkumulátorgyárak körüli vita egyre nagyobb hullámokat vet. Az Átlátszón 2018 óta írunk a gödi Samsung-beruházással kapcsolatos problémákról. Az elsőként megépülő gödi üzemet azóta újabb beruházások követték, a lakossági tiltakozások azonban csak a győrszentiváni ipari park bővítési terve, majd a Debrecenben létesíteni kívánt CATL-gyár ügyében robbantak ki. Azóta viszont folyamatosak a demonstrációk a kormány akkugyártó nagyhatalmi törekvései ellen.

A műsorban elhangzott, hogy a gödi akkumulátorgyár újabb engedélye ellen ugyan erőteljesen tiltakoztak a helyiek a legutóbbi katasztrófavédelmi közmeghallgatáson, a városban mégis már sokan elfásultak az évek óta tartó meddő küzdelemben. Ehhez hozzájárul, hogy a kormány által elrendelt különleges gazdasági övezet miatt Gödtől elvették az iparűzési adó beszedésének jogát. A város pénzügyi helyzete nagyon rossz, a gyár okozta környezeti terhek mérséklésére sincs az önkormányzatnak elegendő anyagi forrása. Ez pedig megosztja a lakosságot abban a tekintetben, hogy miként lehetne a fennálló helyzeten javítani.

Szó esett arról is, hogy a Samsung-gyár által befizetett 3,8 milliárd adóbevételből az ellenzéki vezetésű Göd helyett a kormánynak kedves települések részesülnek; de jut ebből a pénzből a Fidesznek kedves civil szervezeteknek és a kormányzati propagandát terjesztő helyi médiumoknak is.

A KlikkTv adása itt tekinthető meg:

Bodnár Zsuzsa: a gödiek kicsit elfásultak, de ők sem adják fel

Most is ütjük a vasat, sokan elégedetlenek, ami látszott is a legutóbbi közmeghallgatáson, de vannak, akik elfásultak, és azt mondják, fogadjuk el, hogy itt ez a gyár, és próbáljunk megalkudni, hogy több iparűzésiadót kapjon vissza a város.

Munkatársunk beszélt arról, hogy a debreceni CATL-gyár elleni lakossági tiltakozás előtt már Győrszentivánban is erőteljesen és hatásosan léptek fel a helyiek a lakókörnyezetük védelmében. Az Átlátszón is beszámoltunk a győri ipari park bővítése és az akkumulátorgyár telepítése elleni lakossági összefogásról. A győrszentivániak tiltakozó petíciójának érvei – a termőföldek védelme, az ipari beruházások kibocsátásainak rendszeres monitoringozása, a helyiek bevonása az őket érintő döntésekbe – pedig azóta megjelentek a debreceni gyár létesítése miatti vitákban és demonstrációkban is.

Nem volt kíváncsi a kormány a civilekre az akkugyárak és a víziközművek ügyében | atlatszo.hu

Az akkugyárak vízfogyasztása kapcsán megjegyezte, hogy léteznek más nagy vízigényű iparágak is, erről mégsem esik szó. Majd – igazolandó, hogy az akkugyártás vízfogyasztásával kapcsolatos aggodalmak feleslegesek – elmondta: a komáromi SK akkugyára ugyan naponta 10 ezer köbméter vizet fogyaszt, de ez nem jelent gondot, hiszen a Duna vízhozama Komáromnál másodpercenként 23 ezer köbméter.

Bodnár Zsuzsa azt is elmondta a műsorban, hogy az akkumulátor-iparág hazai felfejlesztésének kormányzati szándékát az utóbbi hetekben szakmai oldalról is viták kísérik. Ezekbe a vitákba nemzetközi környezetvédelmi szervezetek – mint a Greenpeace és a WWF (World Wide Fund for Nature) – is bekapcsolódtak és álláspontjukat a parlamentben is ismertették – írtuk meg a Fenntartható Fejlődés Bizottságának tematikus ülésnapjáról szóló beszámolónkban.

Megosztás