támogatási kampány

„Az adatigénylés az egyik legerősebb eszközünk” – Szabó Krisztián támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Szabó Krisztián a lap adatrovatánál dolgozik, és sokat foglalkozik a koronavírus-járvánnyal. Három rövid videóban beszél a járvánnyal kapcsolatos adatokról és az adatigénylés kalandos folyamatáról. 

Szabó Krisztián 2020 nyarán kezdett el adatalapú cikkeket írni az Átlátszóra és az Átlóra, legtöbbet a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A járványról jelentős mennyiségű adat érhető el napi szinten, melynek köszönhetően számos adatorientált cikk született eddig az Átlátszón.

A hivatalos magyar adatközlés szűkszavúsága miatt az esetek többségében a nemzetközi adatbázisok szolgálják ki legjobban a cikkeket, viszont ezek sem tartalmaznak minden adatot egy országról. A pandémiáról a kormányzati tájékoztató oldal csak néhány számadatot tesz – most már csak hetente – közzé, így a valóban fontos adatokat közérdekű adatigényléssel lehet csak megszerezni az adatgazdáktól, legtöbb esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Krisztián bemutatkozó videójában is a magyar adatszolgáltatás szűkösségéről, és az adatigénylés kalandos folyamatáról beszélt.

A hónapokig húzódó adatigényléseknek köszönhetően olyan aspektusai is ismertté váltak a járványnak, mint az elhunytak valódi száma vagy az oltással elhunytak aránya. Ha a magyar kormányon múlt volna, ezek az adatok soha nem derültek volna ki.

A hivatalos magyar járványügyi portálon ahelyett, hogy valós tájékoztatást és részletes járványügyi adatokat publikálnának, rendszeresen jelennek meg olyan bejegyzések, melyek a magyar kormány aktuális narratíváit ismétlik. Első videójában Krisztián elmesélte, hogyan kellett a járványportált több ezer bejegyzését egyesével bekategorizálni, hogy kiderüljön, mégis mekkora a propaganda aránya az oldalon.

A szűkös járványügyi adatközlést adatigénylésekkel lehet kompenzálni. Ugyan a járvány csúcsán több hónapot is várni kellett egy-egy válaszra, kitartással és a megfelelő kérdésfeltétellel kiderülhettek olyan járványadatok is, amelyekről a magyar kormány inkább hallgatott.

A sikeres adatigénylések pedig volt, hogy több kérdést felvetettek, mint amennyit megválaszoltak. Amikor a településszintű elhunytak számára voltunk kíváncsiak, ugyan az adatokat megkaptuk, az összesített számok mégsem egyeztek a korábban naponta publikált, nyilvános adatokkal. A videóban említett igénylést később több sikeres igénylés követte, melyekből kiderítettük, hogy az NNK szerint mennyi volt a járvány áldozatainak valódi száma, hány fő hunyt el legalább egy oltás után, és az elhunytak milyen típusú oltóanyagokat kaptak.

Ha fontosnak tartod Szabó Krisztián újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz.

Megosztás