médiaszereplés

Megakadt a tihanyi lakókomplexum építése, mondta el Zsilák Szilvia a Klubrádióban

Nagy felháborodást váltott ki Tihanyban, hogy három épületből álló lakókomplexumot akarnak építeni a Kenderföldeken, ami országos jelentőségű védett természeti terület. Meglepetésre azonban a zöldhatóság egyelőre nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz. A részletekről kollégánk a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt múlt pénteken.

Július véégn írtunk arról, hogy Tihanyban akcióba lendültek a civilek, hogy megállítsák a rév melletti Kenderföldekre tervezett három épületből álló háromszintes lakókomplexum és szálloda felépítését. Helyiek száznál is több tiltakozó levelet küldtek a kormányhivatalhoz, amiben a beruházással kapcsolatos aggályaikat sorolták fel.

Augusztus elején megírtuk, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz, mert az építkezésnek tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatása lenne, ezért hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni.

Nem illik a tájba, egyelőre nem épülhet a tihanyi lakókomplexum | atlatszo.hu

A kormányhivatal azért akasztotta meg a beruházás engedélyeztetését, mert az épületek nem illenek bele a tihanyi tájba. Az indoklás szerint: „a tervezett tevékenység megvalósítása esetén tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatás feltételezhető, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges”.

Cikkeink szerzője, Zsilák Szilvia a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának augusztus 5-i adásában beszélt a részletekről. Például arról, hogy a kormányhivatalt Budapest környéki lakótömbre emlékezteti a látványterv, a tájba nem illő építmények takarását a szomszédos területek vegetációja sem biztosítaná sokáig. Kollégánk elmondta, hogy a kormányhivatal a nemzeti parkot nem vonta be a tervek véleményezésébe. Az indoklás szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park „nem támasztotta alá és nem adta annak indokát, természetkezelői minőségén túl, hogy milyen joga, vagy jogos érdeke érintett a tárgybani közigazgatási eljárásban, ezért csak közvetett jogi érdek állapítható meg”.

Zsilák Szilvia azt is elmondta a rádióban, hogy az érintett ingatlanokra 200 millió forintos jelzálogjogot jegyeztetett be bizonyos Urbánné Szegedi Andrea. A cégadatbázis szerint Urbánné és férje, Urbán Tibor budakalászi illetőségű vállalkozók. A nevüket viselő gyár az egyik legnagyobb magyar tulajdonú édesipari cég, ami több állami támogatásban is részesült.

Megosztás