médiaszereplés

Szembeszállnak a helyiek a tihanyi lakókomplexummal – Zsilák Szilvia a Klubrádióban

A tihanyiak akcióba lendültek, hogy megállítsák a rév melletti Kenderföldekre tervezett háromszintes lakókomplexum felépítését: több mint 100 érintett küldött be észrevételeket a kormányhivatalhoz – kollégánk a Klubrádió Esti Gyors című műsorának július 27-i adásában beszélt a témáról.

Egy újabb magánkézben lévő telket építenének be a tihanyi Kenderföldeken. Miközben más beruházások keretében parkoló, látogatóközpont, sportpályák és egy új közút is létesülne az országos jelentőségű védett természeti területen. A zöldhatóságként eljáró kormányhivatalnak 100 helyi érdekelt írt levelet, amiben jelezték az észrevételeiket a lakókomplexum felépítésével kapcsolatban: például azt, hogy a beruházás előzetes vizsgálati dokumentációja nem említi az épületek befogadóképességét és nem számol a többletforgalommal a közutakon.

Azt a beruházó által fizetett dokumentáció is kritizálja, hogy az új épületek „egyáltalán nem illenek a helyben megszokott, hagyományos építészeti elemek közé”, valamint, hogy „jelentős tereptárgyaknak minősülnek, így a táj egészére nézve, jelentős zavaró hatás léphet fel”. A felmerülő problémát a következőképp próbálnák kiküszöbölni: az épületek takarását a szomszédos területek fás, bokros vegetációjára bízzák.

Tihanyi lakókomplexum: száz tiltakozó levél landolt a kormányhivatalnál | atlatszo.hu

„Mindent megteszünk, hogy megfúrjuk ennek az új lakókomplexumnak a tervét. Szerencsére még a közzététel napján kiszúrtuk a zöldhatóság oldalán, hogy megindult az előzetes vizsgálati eljárás. Az a stratégiánk, hogy elárasztjuk a

kormányhivatalt észrevételekkel, illetve minél több hatásterületen belül élőt ráveszünk, hogy adja be ügyfélkérelmét.

Cikkünk szerzője, Zsilák Szilvia a Klubrádió Esti Gyors című műsorának július 27-i adásában beszélt a részletekről. Kollégánk beszámolt arról, hogy lapunk értesülései szerint a kormányhivatal nem adott ügyféljogot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak és Magyar Természetvédők Szövetségének sem. Utóbbi szervezet nem hagyja annyiban a dolgot, és bírósághoz fordult. A tiltakozók azt akarják elérni, hogy a zöldhatóságként eljáró kormányhivatal ne engedélyezze a jelenlegi tervek megvalósulását az országos jelentőségű védett természeti területen.

A helyiek szerint a területre tervezett épületek környezeti hatásait nem külön-külön, hanem egyben kéne vizsgálni. Az önkormányzati képviselőtestület is döntést hozott arról, hogy ezeknek a környezettanulmányoknak el kéne készülnie, de a döntés ellenére ez nem valósult meg.

 

Zsilák Szilvia azt is elmondta, hogy bizakodásra adhat okot, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége tavaly elérte, hogy az önkormányzat Balatoni Kapu nevű projektje egy időre meghiúsuljon. Szerinte egy kisebb, tájba illő beruházás megvalósulása lenne elfogadható a civilek számára a magánkézben lévő telken.

Megosztás