támogatási kampány

Bemutatjuk az Átlátszó szerkesztőségét: Erdélyi Katalin támogatási felhívása

Szeretnénk, ha olvasóink kicsit belelátnának a munkánkba, és jobban megismernék kollégáinkat. Ennek érdekében most indult kampányunkban szerkesztőségünk tagjai elmesélik egy-egy emlékezetes cikkük történetét. Elsőként lapunk főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin mondta el, mi volt a legizgalmasabb, a legunalmasabb és a legviccesebb átlátszós munkája.

Erdélyi Katalin idegenforgalmi végzettséggel, hobbiból kezdett közéleti visszásságokról írni a Vastagbőr-blogon 2008-ban, majd beleszeretett az oknyomozó újságírásba. 2012 óta az Átlátszó munkatársa, 2018 decemberétől a lap főszerkesztő-helyettese. 2018-ban elnyerte a Minőségi Újságírásért Díjat, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Újságírók Szakosztályától „Az év gazdasági újságírója” díját kapta. 2019-ben Transparency-Soma Díjat, 2020-ban Sámli-díjat kapott.

2012 óta, amióta az Átlátszónál dolgozik, Erdélyi Katalin rengeteg cikket írt változatos témákról, amiket egy dolog köt össze: mindegyik közpénzekkel és/vagy politikai döntésekkel kapcsolatos. Foglalkozott például a meddőségi klinikákkal, a felcsúti kisvasúttal, a négyszeresére drágult 2017-es vizes vb-vel, a Békemeneteket szervező CÖF állami támogatásaival, a titokban nyaralóhelyekre járó honvédségi repülőkkel, a magángéppel focimeccsre utazó miniszterelnökkel, a védettségi igazolványokkal, a Nemzeti Bank cége által vett festményekkel, 2014-ben pedig az elsők között írt Mészáros Lőrinc csodaszámba menő vagyonosodásáról.

Saját bevallása szerint főszerkesztő-helyettesünk legunalmasabb átlátszós munkája az volt, amikor a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott hatalmas leporellók miniatűr és elmosódott számait nézegette nagyítóval hetekig, hogy rájöjjön, melyik kormányközeli médiacég mennyi közpénzt kapott egy-egy kormányzati „tájékoztató” kampányból.

Legizgalmasabb átlátszós munkájának Erdélyi Katalin a hónapokig tartó, titokban végzett kutatást tartja 2018-ból, melynek során felfedezte a kormányközeli emberek által használt luxusjárműveket. Az osztrák bejegyzésű, mégis Budapesten parkoló, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű repülőgép és az Adriát járó, Lady MRD nevű, 7 milliárdos máltai jacht útvonalait figyelve rájött a köztük lévő összefüggésekre, Németh Dániel fotós pedig lefotózta és levideózta a járművek néhány híres utasát, többek között Orbán Viktor miniszterelnököt, Mészáros Lőrinc családtagjait és üzlettársát, valamint a MÁV elnökét.

Erdélyi Katalin legviccesebb sztorijaként azt említette, amikor elment a Fidesz-kormány kedvenc civil szervezetével, a Békemeneteket szervező CÖF-fel egy 3 napos útra Krakkóba. A CÖF lengyel barátaik, a Gazeta Polska meghívására ment, hogy részt vegyenek a Lengyel Függetlenségi Ünnepen. Kollégánk a magyar és cöfös zászlókat lobogtató csapat tagjaként részt vett a lengyel állami ünnepségen és a kötelező katolikus misén is. A buszon ráadásul kinevezték kórusvezetőnek, holott egyáltalán nincs énekhangja, de nem volt apelláta.

Tartalmaink ingyen elérhetőek és szabadon felhasználhatóak. Támogasd a munkánkat havi rendszeres vagy egyszeri adománnyal, hogy történeteink minél több olvasóhoz eljuthassanak. Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. 

Megosztás