médiaszereplés

A 4 milliárdos sátoraljaújhelyi függőhídról beszélt kollégánk a Klubrádióban

Néhány napja Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy még az idén elkezdődnek Sátoraljaújhelyen a 700 méter hosszú „Nemzeti Összetartozás Hídja” megépítéséhez szükséges előkészületek. Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese a Klubrádió Esti gyors című műsorában elmondta, hogy a helyiek a 4 milliárd forintos látványprojekt helyett inkább útfelújítást, bérlakásokat és kórházi gyerekosztályt szeretnének.

2017 óta követjük figyelemmel a sátoraljaújhelyi beruházás történetét: a kormány akkor 2,5 milliárd forintot szánt egy üveghídra. Most már „csak egy sima” függőhidat szeretnének a döntéshozók a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosba, de az ár már 4 milliárd forintra kúszott fel, pedig még el sem kezdődött az építkezés.

Augusztusban megírtuk, hogy a sátoraljaújhelyi önkormányzat kivitelezésre kiírt közbeszerzését nettó 4 milliárd forintos ajánlattal a Graboplan Industrie Kft. nyerte. A 2010-ben alapított, 2 fős, Varga Tamás tulajdonában lévő győri cégnek nincs honlapja, nettó árbevétele pedig az elmúlt öt évben összesen nem volt annyi, amennyit a sátoraljaújhelyi önkormányzattól fognak kapni a függőhídért.

Azóta nem lehetett hallani a projektről egészen 2021. december 16-ig, amikor kissé váratlan módon nem a városvezető, hanem Wáberer György vállalkozó, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be a Facebook-oldalán, hogy még az idén elkezdődik a függőhídhoz szükséges terület előkészítése. December 20-án megírtuk, hogy Wáberer bejegyzése alatt a helyiek hozzászólásaikban sajnálják a híd miatt kivágandó rengeteg fát, és a híd alatt lakók életminőségének leromlását, valamint inkább bérlakásokat, járda- és útfelújítást, a rendelőintézet renoválását, és kórházi gyerekosztály létrehozását szeretnék a turisztikai projekt helyett.

Még az idén elkezdődik a 4 milliárdos sátoraljaújhelyi függőhíd előkészítése | atlatszo.hu

Wáberer bejegyzéséből kiderül, hogy már neve is van a gyereknek: a „Nemzeti Összetartozás Hídja”. Azt is említi a kormánybiztos, hogy egy kicsit a 2017-ben megálmodott üveghidat is bele akarják tenni a projektbe oly módon, hogy „a szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt”.

A témával foglalkozó cikkeink szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának december 20-i adásában mesélt a részletekről, a felvétel itt visszahallgatható:

 

Megosztás