Egyéb

RTL Klub, 444, Abcúg és TASZ – ők nyerték az idei Hégető Honorka díjat

 

Három szerkesztőséget és egy civil szervezet filmes csapatát jutalmazta Hégető Honorka-díjjal az Alapítvány zsűrije.  A díj a társadalmi gondokat érzékenyen bemutató vizuális alkotásokat ismeri el. Idén rekordszámú pályázat érkezett.

Nehéz dolga volt az idén a Hégető Honorka Alapítvány zsűrijének, mert száznál is több kiemelkedő minőségű munkát kaptak. Baló György, az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vezetője, és Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke végül négy filmes csapatot jutalmazott.

 

Az első díjat a zsűri megosztotta az RTL Klubos Moskovics Judit és a 444-es Ács Dániel és Botos Tamás között. Moskovics egy vidéki gyermekotthonban és egy fővárosi gimnáziumban előforduló szexuális zaklatást tárt föl, míg a 444-esek többek közt egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper mindennapjait bemutató filmjeikért kerültek a dobogó legfelső fokára.

 

 

Megosztott különdíjat kapott a Szurovecz Illés – Magócsi Márton (Abcúg) és a Kálmán Mátyás – Bordás Róbert (TASZ) alkotópáros. Szuroveczék a korábban a bélapátfalvi fogyatékos intézetből a nagyvisnyói lakóotthonba kerülő, enyhe fogyatékkal élő szerelmespárról forgatott anyagot, a TASZ-osok pedig a civil szervezet többféle ügyfelének történetét dolgozták fel.

A zsűri szerint a díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze idén, és a döntés során nem csak a filmek technikai minőséget nézték, hanem az ötletességet, az eredetiséget és a téma újszerűségét. Számtalan értékes anyag született a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében is.

 

“Ebben az Alapítványban a klasszikus újságírói értékeket díjazzuk továbbra is. A hiteles tájékoztatást, a valóság bemutatását, a kisebbségek hangjának felerősítését és általában az emberi  értéket, hogy amellé állunk, aki segítségre szorul” – mondta beszédében Kotroczó Róbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

“A Hégető-díj egy olyan különleges díj, amikor végre kicsit azokat is ünnepeljük, akik kimaradnak a mindennapi hírekből, vagy mindig csak áldozatként jelennek meg azokban. És persze ünnepeljük az alkotókat is: azokat az alapos és érzékeny újságírókat, akik mernek kevéssé népszerű témákat is bevállalni” – mondta el Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Kapcsolódó cikkünk

Hégető Honorka-díjat kapott az Átlátszó a hortobágyi földmutyiról szóló kisfilmért

Megosztás