riport

A kis zöld emberkékkel a csengőfrász is visszatért a Krím-félszigetre

 

„Azért mesélem el ezt a történetet, mert bármikor, bármelyikünkkel megtörténhet. Tanulnunk kell a történelemből még akkor is, ha az modern történelem” – indokolja meg a fiatal amerikai történész, James Austin Charon, miért érkezett a Krím-félszigetre napokkal azután, hogy ott „kis zöld emberkéket” észleltek. A filmben csak James néven bemutatkozó kutató a narrátor, az ő szemén keresztül követketjük nyomon a történetet, hogyan foglalta el Moszkva a félszigetet 2014 tavaszán, illetve hogy azóta milyen körülmények között él a lakosság.

A tavaly készült filmet múlt héten vetítették le az amerikai nagykövetségen egy minikonferencián, melynek témája a Krím félsziget orosz annektálása óta eltelt idő, illetve az azóta ott történő sorozatos emberijog-sértések voltak. Az előadók szavai alapján Oroszország a korábban a nyaralók által kedvelt félszigetből zárt katonai zónát hoz létre, a lakosságot pedig inkább félelemben tartja ahelyett, hogy megpróbálná őket megnyerni magának. A filmben elhangzottak alapján a Krímben visszatért a csengőfrász: ha éjjel megáll az autó a ház előtt és kopogtatnak, az csak rosszat jelenthet, a család egyik tagját viszik kihallgatni.

 

 

A filmvetítés a Budapesten épp folyó „Fókuszban: Ukrajna” egyik rendezvénye volt, amelyet az ukrán, a kanadai, az amerikai és a brit követség szervez, hogy felhívja a figyelmet a 2014-ben Moszkva által elfoglalt Krím helyzetére. Az amerikai követségen rendezett konferencián felszólalt Liubov Nepop ukrán nagykövet és Vitalii Martinyuk ukrán biztonságpolitikai szakértő, illetve Skype-kapcsolaton keresztül bejelentkezett Bohdan Kryklyvenko, az ukrán parlament emberjogi bizottságának vezetője és Emine Dzhaparova, az ukrán információs minisztérium megbízott vezetője is. A film ötlete és forgatókönyve egyébként Dzhepparovától származik.

Kőműves Anita

Megosztás