tudósítás

„Előbb jöttünk, tovább maradunk” – civil piknik a Kossuth téren

 

Vidám piknikezők foglalták el hétfőn a Kossuth teret, ahol több százan demonstráltak a civil szervezetek mellett. Élőben követtük az eseményeket, videóriportunkban több résztvevő, köztük Szabó Tímea országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely polgármester és Mécs Imre is elmondta, miért fontos kiállni a civilekért.

A Civilizáció csoport hétfő délutánra szervezett egy rendhagyó demonstrációt a kormány által egyre erősebben támadott civil szervezetek mellett. Piknikezni hívták a civileket és támogatóikat, hogy megmutassák: kiállnak egymásért. Sokan ennek megfelelően pokróccal és ennivalóval érkeztek, de a szervezők is osztottak plédeket. Minden korosztály képviseltette magát, fesztelen és vidám hangulatban álltak, mászkáltak, ültek, feküdtek, ettek, ittak, beszélgettek az emberek.

Egy óra piknikezés után megkezdődtek a beszédek. Először Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány vezetője állt fel a színpadra. Ő rögtön azzal kezdte, hogy mindenki civil, aki segített már valakinek akár egy jó szóval is, és akinek fontos, hogy Magyarország egy jobb hely legyen.

Móra beszéde közben felhúzták mögötte a molinót, amin az látszott, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó 82 szervezet (köztük az Átlátszó) hány embernek segített csak a tavalyi évben. A szám nem kicsi: 645.240 fő. Ennyien kaptak rászorulóként támogatást vagy jogsegélyt, vettek részt képzésen, vagy részesültek egyéb segítségben.

Ezután Gyurácz Annamária, az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületének vezetője mondott beszédet. Gyurácz azzal kezdte, hogy őket (egyelőre) nem érinti a tervezett civiltörvény, de fontosnak tartja, hogy szolidárisak legyenek azokkal a szervezetekkel, akiket igen. Kiemelte, hogy a Norvég Alaptól kapott támogatás milyen sokat jelentett az ő egyesületüknek: gyakorlatilag ez a külföldi adomány hozta meg az áttörést a munkájukban. „Előbb jöttünk, tovább maradunk” – mondta.

Végül Szalay Krisztina elénekelte Erdős Virág „Van egy ország” c. versét, és este hétkor véget ért a rendezvény.

Erdélyi Katalin

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2