riport

Rózsaszín párducok, a világ legjobb ékszertolvajai

 

Ha 22 másodpercnél tovább tart egy lopás, sokkal valószínűbb, hogy lebuksz – vallják a Pink Panthers nevű rablóbanda tagjai, akik több mint 270 millió font értékű lopást követtek el az évek során. A BBC 2013-ban látványos dokumentumfilmet készített róluk.

 

 

Százas nagyságrendű a létszáma annak  a Pink Panthers (Rózsaszín párducok) névre hallgató nemzetközi csapatnak, akiknek tagjai jórészt a balkáni országokból, főként Montenegróból származnak és a világ legjobb ékszertolvajaiként tartják őket számon. „Dolgoztak” már Dubaiban, Monacóban, Svájcban, Japánban, Liechtensteinben és Németországban.

A BBC másfél órás filmjében részben színészek, részben maguk a tagok mondják el, hogyan működik a csoport, és láthatunk archív felvételeket is a 90-es évekből, amikor a balkáni konfliktus alatt a Pink Panthers egyre sikeresebben kezdett el működni.

A film apropóját most az adja, hogy bíróság elé került Jovo Martinovic montenegrói újságíró, aki részt vett a Pink Panthers ügyeinek felderítésében. Martinovicot kábítószer-kereskedelemmel vádolják. A hatóságok szerint Martinovic annak a bűnszervezetnek a tagja, amelyet a montenegrói nacionalista és a Pink Panthers egykori tagja, Dusko Martinovic vezet.

 

 

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás