riport

Ilyen egy nagy lábon élő, környezetromboló olajpumpász

Az USA olajkitermelésének új buzz word-je a fracking, egy olyan fúrási módszer, mellyel egy kúton keresztül sokkal több olajat tudnak a felszínre hozni – természetesen iszonyatos környezeti károk lehetőségével. A magyarul hidraulikus törésnek nevezett technika – mely az utóbbi évtizedben terjedt el és tiltásokkal ellenére Európában is felvetődött már a használata – során mélyen fekvő kőzetrétegekbe fúrnak vízszintes járatokat, melyekbe nagy nyomású vegyszeres vizet pumpálnak, ezzel töréseket okozva a kőzetekben. Az így a járatokba kerülő olajat vagy gázt sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudják kitermelni mindössze akár egy kúton keresztül.

A technika mellékhatásaként egyes elemzések szerint a vegyszerekkel kevert nagy nyomású keverék a talajba juthat és ezzel az ivóvizet szennyezheti, sőt, egyes számítások kimutatták, hogy földrengések is keletkeznek a technikával érintett területeken.

A fracking-párti lobbisták a kitermelés könnyebbségéhez kapcsolódóan rezsicsökkentéssel is kampányolnak, Amerikában például a „palagáz-forradalom” óta csökkent a gáz ára. A környezetvédők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a termelési mód irtózatos kockázatokkal jár, és jobb lenne a termelés fokozása helyett inkább jobban odafigyelni a természetre, meg a megújuló energiaforrásokra.

A sztorinak egyelőre persze inkább csak nagyon sok nyertese van: ezek azok a földtulajdonosok, akik az USA jogi szabályozásának köszönhetően profitálnak a kitermelésből, és hát az ebben résztvevő cégeknek sincs sok gondjuk.

A VICE filmje egy olyan olajkitermelőt mutat be, aki az iraki háborúból hazatérve került az olajiparba és a fracking-nek köszönhetően lett nagyon gazdag. Nézzük hát, hogy éli mindennapjait Colin Bennett, az olajosok új generációjának tagja.

Megosztás