riport

Így néz ki a terrorkalifátus belülről

A szíriai polgárháborúban létrejött, azóta ijesztően nagyra nőtt ISIS (Iraki és Szíriai Iszlám Állam) nevű szerveződés tavaly még „csak” kurdok, keresztények és a többi lázadó szír csoport számára okozott igen erős fejfájást. Azóta egészen Bagdadig terjeszkedtek, útjukat pedig vérengzések követik. A fontos infrastrukturális csomópontokat, gátakat, erőműveket és katonai muníciókat rejtő bázisokat is elfoglaló fekete zászlós iszlám szélsőségesek már Amerika szemét is szúrják, Obama légicsapásokat indított ellenük.

A Vice tudósítója, Medyan Dairieh bejutott a szíriai Rakkába, ahol – miközben augusztus elején újabb iraki területeket foglaltak el és keresztény, illetve kurd közösségeket vettek célba – a kalifátust kikiáltó szervezet stabilizálni próbálja a Sarián alapuló államát. A több részes dokumentumfilmnek most került ki az első része.

Érdemes lesz figyelgetni a folytatást, izgalmas doksinak nézünk elébe.

 

Az Irakban rekordsebességgel előrenyomuló Iszlám Állam Irakban és a Levantban (ISIS) és szunnita szövetségesei a napokban kikiáltották területeiken a Kalifátust. Vezetőjük, Abu Bakr Al Baghdadi pedig felvette a Kalifa címet. Számtalan elemzés foglalkozik ennek a bejelentésnek a politikai hatásával, csak egy dolgot nem magyarázott meg senki: egészen pontosan milyen államforma a kalifátus.

A kérdésről Karaszon Attila Szulejmán iszlám jogtudóssal és imámmal beszélgettünk:
Terjeszkedne az iszlám terrorállam – mi az a kalifátus és hogyan működik?

Megosztás