Egyéb

Ettől retteg Lázár János?

Idén tavasszal kétszer tartottak az Átlátszó munkatársai az Asimov Alapítvánnyal közösen egynapos képzést civileknek és bloggereknek, melyen a közérdekű adatok felhasználása és az oknyomozó újságírás technikái voltak a téma.

A workshop résztvevői választ kaphattak arra, mit jelent a közérdekű adat fogalma, megismerhették a közérdekűadat- igénylés módszereit, jogi hátterét, és a KiMitTud közérdekűadat-igénylő rendszer hatékony használatát. Az atlatszo.hu munkatársaitól alapszintű tényfeltáró újságírói technikákat sajátíthattak el és gyakorolhattak be, hogy az érintett ügyeket hatásosan jelenítsék meg a saját felületeiken, valamint olyan alapvető jogi információs hátteret kaptak, mellyel az adatigénylések megakadása esetén hosszú távon önállóan is bírósági folyamatokat indíthatnak el.

Közérdekűadat-igénylés és oknyomozó újságírás tréning civileknek from atlatszo.hu on Vimeo.

A workshopon helyi ügyekkel foglalkozó civilek vettek részt Szentendrétől Borsod megyéig, felsőoktatást és önkormányzatokat monitorozó oldalak képviselői, környezet- és jogvédők is. Ez a két nap része volt annak a programnak, amit a Norvég Civil Alap támogatásával, és az Asimov Alapítvánnyal közösen szervezünk, és ami miatt már tavaly pellengérre állítottak minket a kormányközeli sajtóban.

Ilyen programokat nem lehetne finanszírozni, ha – ahogy azt Lázár Jánosék követelik – leállnának a norvég civil támogatások. Nem igazán értjük, mi a baja a kormánynak azzal, hogy a gyenge magyar civil szféra résztvevői a közpénzköltés számonkérését sajátíthatják el egy fejlettebb ország adófizetőinek támogatásával.

Korábbi cikkeink a Norvég Civil Alap elleni kormányzati támadásról:

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Megosztás