Egyéb

Visszatért Gyurcsány videóellenzéke, és bemutatja mire költik az adódat

Gery Greyhound, azaz Tomanovics Gergely 2006 után tűnt fel a blogszíntéren. Ekkoriban a Gyurcsány- Bajnai kormányok kemény kritikusaként vált ismertté, a Best of Gyurcsány vagy a Magyarország Számokban videók minden fideszes és nagyon sok nem fideszes Youtube account-on feltűnt akkoriban.

A négy évvel ezelőtt nagy sikert arató A mi éveink – Magyarország számokban 2002-2010 című összeállításban már szó esett arról, hogy az OECD-országok közül a magyar munkavállalókat sújtja az egyik legnagyobb adóterhelés, ráadásul az Orbán Viktor által 2005-ben még élesen bírált, majd nemrég az igazságosság jegyében mégiscsak bevezetett egykulcsos SZJA-nak köszönhetően csak romlott a helyzet azóta, főleg az alacsonyabb keresetűek körében.

Tomanovics most egy új sorozattal tér vissza, és – mint írja – 2011 óta már politikai pártoktól és szervezetektől függetlenül dolgozik. Az „Ennyi az Annyi” sorozat első része „Ennyit és ezért adózunk” címet viseli. A Mi Pénzünk oldal adatai alapján készült animáció azt magyarázza el, hogy miért viszel haza olyan keveset, mikor a munkáltatód által fizetett bruttó bér jóval magasabb a te fizudnál. Illetve azt, hogy legálisan hová megy ez a pénz. A szerzőt idézve:

Belegondoltál már, hogy összesen mennyi adót is fizetsz átlagos jövedelmű munkavállalóként? Ne csak arra gondolj, ami a bérjegyzékeden a „levonások” rovatban szerepel: hiszen munkáltatód bruttó béreden felül is jócskán csenget az államkasszába, és ha ez nem lenne elég, leadózott jövedelmed elköltésekor minimum áfát fizetsz. Ha átutalod a villanyszámlát, tranzakciós illeték terheli a műveletet, a benzin jövedéki adójáról már nem is beszélve. Az egyszerűség kedvéért tekintsünk el ezektől, valamint a Matolcsy-csomagokban (nem megszorítás, you know, package) kapott új adónemektől, mert felsorolni is sok lenne – számoljunk csak 27% áfával.

Ha már ennyit adózunk, talán joggal merül fel a kérdés: mégis hova lesz ez a rengeteg pénz? Az alábbi videóból kiderül. Gondoltad volna például, hogy fejenként mindössze 18(!) forintot költünk környezetvédelemre, miközben a „közszolgálati” média fenntartására csaknem egy HBO-előfizetés árát dobod ki az ablakon, akkor is, ha életedben nem nézed? Obersovszky Péter és társai bizonyára kétszer többet érnek, mint például az életüket értünk áldozó tűzoltók, akik áldozatos munkáját komoly 721 forinttal háláljuk meg.

 

Megosztás