adatvizualizáció

Zuhanórepülésben a kínai termelés

A kiemelkedően szigorú korlátozások úgy tűnik, betettek Kína gazdaságának: az egyik legnagyobb hatásúnak tartott gazdasági mutató szerint 2021 eleje óta a termelés növekedési üteme lassul. Áprilisra a termelés mértéke a járvány kitörésekor mért szintet közelíti. 

Áprilisban a szigorú járványügyi korlátozások két éves mélypontra taszították a termelést Kínában — derül ki a Caixin Insight Group frissen publikált indexéből. Az egyik legmegbízhatóbb gazdasági mutatónak tartott Beszerzési Menedzser Index (BMI) szerint a gazdaság teljesítőképessége a járvány kitörését követő rendkívül szigorú korlátozások óta nem volt annyira alacsony szinten Kínában, mint most.

BMI közvetlen célja, hogy átfogó képet nyújtson az ipar helyzetéről egy országban, de valójában az egész gazdaság helyzetére vonatkozóan is az egyik legmegbízhatóbb mutatóként tartják számon. Sőt, a BMI trendjének iránya képes előrevetíteni a változásokat az olyan főbb mutatók tekintetében, mint a GPD vagy a foglalkoztatottság.

A BMI elkészítése során a cég felmérést készít a nagyobb vállalatok beszerzési menedzsereivel, melynek során olyan tényszerű indikátorokkal kapcsolatban kérdezik őket, mint az új megrendelések száma vagy a foglalkoztatottság alakulása a cégnél. Ezek között több, a jövőbeli irányokat közvetlenül előrejelző indikátor is található, ez indokolja, hogy a BMI sokszor pontos trendmutató.

A BMI-érték nulla és száz között mozoghat; fontos határérték itt értelemszerűen az ötvenes, hiszen alatta a termelés mértéke csökken, fölötte pedig növekszik.

A járvány kitörését követő rendkívül szigorú korlátozások következtében a BMI zuhanórepülésbe kezdett, és 2020-ban 40,3 pontnál érte el a mélypontot. Ezt követően hamar talpra állt a termelés, és a második negyedév közepére már megint 50 fölé kúsztak a BMI értékei. A termelés növekedése egészen 2020 végéig tartott, 2021-ben azonban fokozatosan csökkeni kezdett, és 2021 harmadik negyedévében már ismét 50 alá esett vissza.

Áprilisra az index két éves mélypontra, 46-ra esett vissza. Ez azt jelenti, hogy még csak nem is stagnál, hanem csökken a termelés mértéke.

A Caixin Insight Group rámutat, hogy Kína zéro-COVID intézkedései (amelyek globális viszonylatban jeleleg az egyik legszigorúbbnak számítanak) jelentős hatással voltak az ellátási láncok teljesítményére. Pillanatnyilag nem csak a Kínán kívüli, hanem az országon belüli utazás is szigorúan korlátozott, az élelmiszerboltokat és más létfontosságú üzleteket kivéve szinte az összes üzlet zárva tart. Mindez a Caixin Insight Group elemzése szerint a beszállítói teljesítmény – és ezáltal a termelés olajozott működésének – drasztikus romlásához vezetett.

 

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Megosztás