adatvizualizáció

Jelentőset ugrott a tartósan munkanélküliek száma 2021-ben

Mindeközben a foglalkoztatottsági mutatók hasítanak. Miért lehet akkor mégis, hogy több mint 3 hónappal hosszabbodott az átlagos álláskeresési idő? Ha választ ezekre a kérdésekre nem is tudunk adni, azért mutatjuk egy másik szempontból, hogyan áll a foglalkoztatottság ma Magyarországon.

Magyarországon 10 éves rekordokat döntöget az álláskeresési idő hossza. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss jelentése szerint, aki ma Magyarországon munkát szeretne találni, annak átlagosan 490 napot, tehát több mint egy évet és négy hónapot kell várnia arra, hogy munkát kapjon. 

Az átlagos álláskeresési idő több mint 3 hónappal, összesen 112 nappal hosszabbodott 2021-ben. Ez azt jelenti: 

Tavaly több nappal nőtt az átlagos munkakeresési idő, mint ahány nap a munkakeresési járadék folyósításának maximális ideje.

Az átlagos álláskeresési idő hosszabbodásától korántsem függetlenül a tartósan munkanélküliek száma is jelentőset ugrott: közel 13 ezer fővel többen nem találtak több mint egy éve munkát 2021-ben, mint 2020-ban. A szám már csak azért is meghökkentő, mert közben a munkanélküliek száma több mint 51 ezer fővel csökkent. 

2022-re Magyarország több mint 40 járásában minden második munkanélküli egy évnél hosszabb idő alatt sem tud elhelyezkedni. 2021 januárjában még csak a munkanélküliek 28%-a volt tartósan munkanélküli. Egy évvel később ez az arány már 39,7%. 

Tehát egy év alatt majdnem 12 százalékponttal nőtt a tartósan munkanélküliek aránya a munkanélküliek körében.

Ez azt jelenti: idén már 10 munkanélküliből 4 több mint egy éve nem tud munkát találni. 

Az észak-kelet-magyarországi Gönci járásban a legmagasabb a tartós munkanélküliség. Itt a lakosság 8%-a több mint egy éve nem tud elhelyezkedni. Ezt követi a szintén észak-magyarországi Szécsényi járás, ahol a teljes lakosság közel 7 százaléka több mint egy éve nem talál munkát magának. 

Jelentős regionális eltérések

A munkanélküliek területi megoszlásában továbbra is óriási különbségek mutatkoznak: míg Budapesten és Pest megyében a gazdaságilag aktív népesség csupán 2,4%-a nincs foglalkoztatva, addig Magyarország északi megyéiben (Borsod, Heves, Nógrád) 11,2% nem talál munkát. 

Ebben a tekintetben azonban egyfajta felzárkózási tendencia figyelhető meg: miközben a munkanélküliek száma a teljes, gazdaságilag aktív népesség körében 6,3%-ról 5,1-re (tehát 1,2%-kal) csökkent, az ország leszakadó régióiban valamivel nagyobb arányban, közel 2%-kal csökkent a munkanélküliség.

Szémann Tamás

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás