koronavírus

Így követi a negyedik hullám a második alakulását

Többször elhangzott, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma a másodikra fog emlékeztetni. Egymásra helyeztük a hullámok különböző görbéit, és valóban jelentős hasonlóságot találtunk a tavaly őszi és a mostani helyzet között.

Leginkább az aktív fertőzötteket mutató grafikonon és az utolsó két ábrán látszik legjobban a kísérteties hasonlóság: a kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma szinte ugyanolyan ütemben emelkedik, mint egy éve. Az abszolút számokat tekintve viszont a kórházban kezelteké elmarad a tavalyitól, a lélegeztetőn lévőké pedig megegyezik, ahogy az aktív fertőzötteké is majdnem azonos (minimálisan elmarad). Az új fertőzöttek és az elhunytak összehasonlítását némileg zavarja a megváltozott adatszolgáltatás, tehát az, hogy a hétvégi adatokat a hétfőivel együtt a hét elején közlik, de ettől még ezeken az adatokon is jól látszik a hasonlóság. Az jó hír, hogy az elhunytak szerény mértékben, de elmaradnak a 2020-as őszi hullámétól.

A jelenség annyiban megnyugtató, hogy a tavalyi esetek maximumát ismerjük. A legtöbb, egy nap alatt regisztrált beteg a tavalyi hullámban 7000 volt, és a legmagasabb napi halálozás 189 fő. A legtöbb egyszerre kórházban ápolt beteg száma éppen átlépte a nyolcezres határt, és lélegeztetőgépen egyszerre egy nap legtöbben 674-en voltak. Azaz az egészségügyi kapacitásokat nem törte át a járvány.

A fertőzés terjedésének üteme november végén torpant meg, onnantól csökkent a regisztrált új fertőzöttek száma, az intenzív osztályok terheltsége december elején volt a legmagasabb, és december közepétől az elhunytak száma is egyértelműen csökkent. A jelenség ugyanakkor annyiban kérdéseket vet föl, hogy idén 60 százalékos átoltottság mellett, viszont komolyabb korlátozások nélkül alakulnak így az esetszámok. Mindenesetre a görbealakulás azt a vélelmet erősíti, hogy a járvány igenis szezonális.

(A második hullámot 2020. augusztus 6-tól számítjuk; a negyediket  2021. augusztus 9-től.)

Az aktívak számának alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

Az új fertőzöttek számának napi alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

 

Az új elhunytak számának napi alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

Az új gyógyultak számának napi alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

Tesztpozivitás napi alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

 

Kórházi ápoltak számának napi alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

 

Lélegeztetőgépen lévők számának alakulása az 1. hullám, 2. hullám, 3. hullám és 4. hullám összehasonlításával

Szabó Krisztián—Hont András

Megosztás