előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – a korábban bejelentett indulók több mint kétharmada nem adta még le hivatalos regisztrációját

Második hete tart az előválasztás indulóinak hivatalos regisztrációs időszaka, ezen a héten közel ugyanannyi fővel nőtt a hivatalos indulók listája, mint az első héten. A korábban bejelentett indulók több mint kétharmada viszont még mindig nem része a jelöltek névsorának, aminek oka lehet a felvételi folyamat hosszú ideje, vagy az, hogy még nem adták le jelentkezési kérelmüket. Márki-Zay Péter Karácsony Gerellyel és Pálinkás Józseffel tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ha a jövő évi választáson nyerne a saját körzetében, akkor a másik két politikus pártja közül választana magának frakciót a parlamentben. Heti figyelőnk.

Társadalmi célú hirdetés

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

Ahogy a múlt héten megírtuk, kezdetét vette a hivatalos bejelentkezési időszak, az indulni akaró képviselőjelöltek hivatalosan is benyújthatják indulási szándékukat. Múlt héten 50-en már éltek ezzel a lehetőséggel, a héten viszont ennél kevesebben, 42-en adták le regisztrációjukat. Elképzelhető, hogy a szám már ennél is magasabb (múlt héten az 50 hivatalossá tett indulón felül még 19-en adták le a kérvényt), viszont az adminisztrációs folyamat miatt még nem kerültek fel a hivatalos listára. Emellett elképzelhető az is, hogy a fennmaradó jelöltek egy jelentős része még nem is élt a regisztrációs lehetőséggel.

A regisztrált miniszterelnök-jelöltek száma változatlan, a listán Jobbikos Jakab Péter és a DK-s Dobrev Klára mellé még várni kell a további négy aspiráns megjelenésére.

Előválasztási jelöltek aránya hivatalos bejelentkezésük alapján

Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Pálinkás József 2021. augusztus 6-án, pénteken közös sajtótájékoztatót tartottak Siófokon. Az eseményen Márki-Zay elmondta, hogy ha a jövő évi választáson megnyeri a választókörzetét (Csongrád-Csanád 4.), akkor Pálinkás József pártjának (Új Világ Néppárt) frakciójában ülne be a parlamentbe, ha a pártnak sikerül bekerülnie. Ha nem, akkor Karácsony Gergely pártját (Párbeszéd) választaná. A három résztvevő egyben a jelenlegi előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is indult, így a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke látszólag felkészült arra a lehetőségre is, hogy nem őt választják miniszterelnök-jelöltnek a jövő évi választásokra. A Závecz Research múlt héten bemutatott közvélemény-kutatása alapján pedig ő az egyik legkevésbé esélyes induló erre a pozícióra.

A DK-s Benedek Szilveszter 2021. augusztus 5-én Facebook-bejegyzésében erősítette meg: a korábbi Veszprém 4. választókerület helyett Veszprém 2. választókerületben indul. Bejegyzésében leírja, hogy Veszprém 4-ben versenyben marad még három kiváló ellenzéki jelölt, a balatonfüred-várpalotai választókerületben pedig hatalmas űrt kell betöltenünk, amely dr. Hajba Csaba barátunk halálával keletkezett”. Benedek emellett egyike azon indulóknak, akik már regisztráltak és nyilvántartásba is kerültek az előválasztáson.

A DK-n belül újabb érdekes eset volt a héten, ezúttal Veszprém 1. választókerületében: a párt Katanics Sándor helyi frakcióvezető helyett egy civil jelölt, Csonka Balázs mögé állt. Katanics emiatt függetlenként indul az előválasztáson, ami miatt a párt fegyelmi tanácsa beidézte a képviselőt. A Magyar Narancsnak adott interjúban elmondta, hogy ha kizárják, ami szerinte megalapozatlan döntés lenne, párt nélkül folytatja a politikai életet, és nem tervez egyik párt tagja se lenni a jövőben.

Arról, hogy milyen eséllyel indulhat az összefogott ellenzék, és melyik választókerületekben lenne érdemes erős jelöltet állítaniuk a jövő évi országgyűlési választáson, az alábbi cikkben írtunk:

Ezen a 26 helyen dőlhet el a jövő évi választás – térképen az egyéni választókerületek erőviszonyai | atlatszo.hu

A múlt héten hivatalosan is megkezdődött a jelöltállítás az ellenzéki előválasztásra. Az Átlátszó interaktív térképén nyomon követhető, hogy az egyes körzetekben miként alakul a verseny, és az érdekesebb helyekről külön összeállítást készítünk. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy a nagykép mit mutat: hány helyen lehet vérre menő, szoros küzdelem a kormánypárti induló és az előválasztáson diadalmaskodó ellenzéki jelölt között.

Kövesse az ellenzéki előválasztást a heti kétszer (hétfőn és csütörtökön) frissülő előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián

Címlapkép: Előválasztási jelöltek aránya hivatalos bejelentkezésük alapján

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás