koronavírus

Májusra nálunk lehet a legtöbb koronavírus-elhunyt egy előrejelzés szerint

A Magyarországon 2020 március óta áldozatokat is szedő járvány harmadik hulláma 2021-ben nagyon sok halálesetet okozhat. A járványban eddig elhunytak lakosságra vetített aránya alapján most még előttünk áll hét európai ország. A jelenlegi fertőzési és halálozási adatok és védekezési stratégia alapján készült előrejelzések szerint azonban kicsit több mint egy hónap múlva már elsők lehetünk. A járványt folyamatosan becslő Institute for Health Metrics and Evaluation adatai szerint májusra valószínűleg már több mint harmincezer halottja lesz itthon az új típusú koronavírusnak. Csehország, Bulgária, Bosznia Hercegovina és Oroszország követhetnek majd minket a sorban. 

Májusra már százezer lakosonként több mint 330 halottal számolhatunk, míg olyan, a járvány kezelésében rossz hírnevet szerzett országok lesznek jóval mögöttünk, mint az Egyesült Királyság (222), Belgium (215), Olaszország (206), Egyesült Államok (176) vagy Brazília (168).

Előrejelzett halálozás/százezer lakos (2021. május 1-ig)

A becslés bizonytalansága még elég magas, illetve addig változtathatunk a védekezésen is, és akkor a számok talán változnak. De ahogy közeledik a május, úgy lesznek egyre biztosabbak ezek a kilátások.

A cikkhez a március 17-i előrejelzést használtuk. Forrás: http://www.healthdata.org

Szémann Tamás

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás