adatvizualizáció

312 mérkőzés, 406 gól, 112 labdarúgó: ilyen volt a magyar fociválogatott elmúlt 30 éve

A magyar fociválogatott utolsó idei mérkőzésén, november 18-án Törökország 2-0-ás legyőzésével feljutott a Nemzetek Ligája A-csoportjába. Ez volt a válogatott 951. hivatalos mérkőzése. 1990 óta a magyar válogatott 312 mérkőzést játszott. Ezen a 312 mérkőzésen – öngólok nélkül – 406 gólt rúgott. Ezt a 406 gólt összesen 112 labdarúgó hozta össze. Legújabb Átlós anyagunkban ezt a több mint négyszáz gólt különféle szempontok szerint mutatjuk be.

Támogatási kampány

Melyik évben lőttük a legtöbb gólt, kik ellen? A pályáról helyileg honnan és milyen testrésszel (bal-jobb lábbal, esetleg fejjel)? Kik voltak az elmúlt évek legnagyobb góllövői, és a góljaikat hány év alatt hozták össze? A manuális adatgyűjtés során létrejött adatbázisból ezeket és további hasonló kérdéseket tudtunk vizuálisan megválaszolni.

A magyar válogatott összes gólja 1990-2020

A rendszerváltás, vagyis 1990 óta a magyar válogatott 312 mérkőzést játszott. Ezen a 312 mérkőzésen – öngólok nélkül – 406 gólt rúgott. Ezt a 406 gólt összesen 112 labdarúgó hozta össze. Ebben az anyagban ezt a több mint négyszáz gólt különféle szempontok szerint mutatjuk be.

Kezdőrúgás

A három részre osztott anyag első nagyobb egysége a magyar válogatott mérkőzéseken szerzett góljainak bemutatásával indít. A gólrúgás helyének és módjának megállapításához végignéztük az összes fellelhető összefoglalót az interneten, mindössze hat mérkőzés maradt ki 1990 és 1992 között, amelynek az összefoglalóját nem találtuk meg. Így nem csak a gólok számát és a gólszerzések évét tudtuk ábrázolni, vagy azt, hogy kik ellen lőttük a gólokat, barátságos vagy tétmérkőzés keretein belül, hanem a gólok pontos helyét és a gólszerzéshez használt testrészt is.

Mindössze két olyan év volt, amikor több mint húsz gólt lőttek: 2004-ben 25-öt és 2011-ben 23-at. Míg 2004-ben játszotta a legtöbb mérkőzést a magyar válogatott, összesen tizenötöt, addig 2011-ben a Lichtenstein elleni 5-0-ás és az Izland elleni 4-0-ás győzelem járult hozzá ehhez a számhoz.

A magyar válogatott góljainak száma évente

Az alábbi diagram azt mutatja be, hogy kik ellen lőttük a legtöbb gólt. Összességében elmondható, hogy a FIFA-világranglistáján nálunk rosszabbul szereplő válogatottak ellen azért sikerült több gólos győzelmeket szereznünk.

Az egyes országok elleni lőtt gólok száma

Fontos vizsgálható dimenzió az, hogy a magyar válogatott honnan szerezte a góljait. A legtávolabbi gólt az akkor MTK-ban focizó, összesen két válogatottsággal rendelkező Pollák Zoltán lőtte 2004-ben Észtország ellen Bangkokban a Király-kupán. Pollák a 63. percben ballal körülbelül negyven méterről a partvonal mellől rúgott gólt. A legtávolabbi fejesgól Fehér Miklósé. A fiatalon elhunyt csatár a 2000-es idegenbeli, 6-1 es magyar győzelemmel végződő, Litvánia elleni VB-selejtezőn fejelt tizennégy méterről gólt.

A góllövések helyét különböző kategóriák szerint bemutató diagramok

Félidő

A második nagy egységben a rekordereket, a legeredményesebb góllövőket mutattuk be. Érdemes kiemelni Kovács Kálmánt és Horváth Ferencet, akik a legtöbb gólt lőtték egy év alatt, hetet. Horváth emellett nagyon rövid idő alatt, mindössze négy éven belül hozta össze a 11 gólját. Továbbá érdekes Gera Zoltán, aki a rendszerváltás utáni magyar válogatott legeredményesebb góllövője volt a maga 26 góljával, ezt azonban tizenöt év alatt termelte. Szalai Ádám tíz év alatt jutott el huszonegy gólig, Dzsudzsák pedig kilenc év alatt a húszig.

A tíznél több gólt lövő játékosok

Radardiagramokon azt is bemutattuk, hogy a tíz legtöbb gólt szerző játékos hogyan használta a jobb- és ballábát, valamint a fejét.

A tíznél több gólt lövő játékosok lövései bal-jobb lábbal és fejjel

Hosszabbítás

A válogatott mérkőzéseinek közvetítésekor sokszor az az érzése az embernek, mintha a gólokat Hajdú B. István, vagy Léderer Ákos a szurkolókkal együtt üvöltötték volna be. Az anyag harmadik egységeként készítettünk néhány (audio-)vizualizációt, amiken azt lehet látni, hogy a hang intenzitása és dinamikája hogyan reagált a gólokra.

A szurkolók gólörömét bemutató audio-vizualizációk

Szabó Krisztián

Megosztás