koronavírus

Koronavírus híradó: ismét elkezdett nőni az elhunytak száma

A hét elején tovább folytatódott a múlt heti mérsékelt napi esetszám, átlagosan 3-4 ezer fővel nőtt a fertőzöttek száma. A hét második felében az esetszámok megugrottak, csütörtökön 6360, pénteken 6393 fő volt, amit a kormányzati portálon a hivatásrendek (például pedagógusok) tesztelésével indokoltak. Az összes esetek száma megközelíti a 200 ezret, ennek 71 százaléka jelenleg is aktív. Az elhunytak száma a héten átlépte a négyezret, a múlt szombati negatív rekordnak számító 121 elhunytat a pénteki 135 fő megdöntötte. A gyógyultak száma átlépte az 50 ezret, ami az összes eset egynegyedét jelenti. 7591 főnél jár a kórházi ápoltak száma, közel 10 százalékuk lélegeztetőgépes kezelésre is szorul. A napi tesztek száma csütörtökön egy délutáni frissítés után 31 879-re nőtt, ami új rekordnak számít a mintavételek számában. Heti összefoglalónk.

Támogatási kampány

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt hét napban 32 539 új esetet találtak (ez 4,33 százalékos csökkenés az ezt megelőző hét naphoz képest), a vírus 796 ember halálát okozta (16,2 százalékos növekedés), és 14 052 fővel nőtt a gyógyultak száma (69,87 százalékos növekedés). 

A kormányzati portál hírei között olvasható, hogy az idősek védelme érdekében a 65 év felettiek számára újból bevezetik az idősávos vásárlást. Hétköznap 9 és 11 óra között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak ez a korosztály vásárolhat az élelmiszerüzletekben, drogériákban vagy gyógyszertárakban. Az idősáv bevezetése nem zárja ki, hogy a teljes nyitvatartási idő alatt vásárolhassanak, viszont az idősáv alatt más korosztály nem léphet be a kijelölt üzletekbe. Emellett csütörtöktől a postákon a nyitást követő egy órában a 65 év feletti korosztály számára elsőbbséget biztosítanak.

Hétfőn elkezdték a pedagógusok tesztelését, ugyan a rendszer nem átgondolt, nincsenek egységes szabályok, hogy kiket lehet az intézményen belül valóban leszűrni. Emellett az sem világos, hogy milyen lépések követik a tesztelést vagy mi az eljárás az esetleges pozitív találatnál. A tesztelést a múlt héten a folyamatba bevont orvostanhallgatók végzik. A PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) egy online felületen várja az oktatási intézményekben dolgozóktól a tapasztalatokat a rendszer működéséről és az általuk ismert, iskolán belüli fertőzöttek számáról. Az eddigi visszajelzéseket az alábbi cikkben többek között térképen is ábrázoltuk:

Káosz, információhiány és sok fertőzött van az iskolákban – bejelentőfelületet indított a PDSZ

“Ekezdődött a tesztelés, de arról alaposan megfeledkeztek, hogy mi lesz az eljárás, ha ez a helyzet bekövetkezik”– fogalmaz hétfői bejegyzésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ezt erősítették meg az állami tesztelés elindításának napján az Átlátszónak nyilatkozó pedagógusok is: senki nem tudja, milyen lépések következnek a pedagógusok országos (gyors)tesztelése után.

A hét elején stagnáló, csütörtök óta újra magas a napi esetszám

A héten tovább folytatódott a múlt héten elkezdődött stagnáló, mérséklődő tendencia az új esetek számában: továbbra is soknak számító, 3-4000 körüli új fertőzöttet azonosítanak, viszont nem látható a korábbi hetekre jellemző stabil növekedés. A napi számokban a november 19-én azonosított 6495 fő tartja a jelenlegi negatív rekordot, ezt a november 26-i 6360, és a november 27-i 6393 fő közelítette meg a leginkább. Ezt a kiugrást a kormányzati portálon a hivatásrendek (például egészségügyi dolgozók vagy pedagógusok) felgyorsult tesztelésével (és így a fertőzöttek nagyobb számú azonosításával) indokolták. A hétnapos átlag november 19-én érte el jelenlegi csúcsát (4953 főt). Az az összes jelenleg elérte a 198 440 főt.

A hétvégén az összes fertőzött száma át fogja lépni a 200 ezret. Jól szemléli a második hullám súlyosságát az, hogy az újabb 100 ezer eset eléréséhez mindössze 21 napra volt szükség, ellenben az első 100 ezerrel, aminek 94 százalékát a második hullám tette ki szeptember 1. és november 6. között.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Az elmúlt hét napban:

  • 165 901 főről 198 440 főre emelkedett a regisztrált esetek száma, ami 19,61 százalékos növekedés.
  • 124 259 főről (a regisztrált esetek 74,9 százaléka) 141 950 (a regisztrált esetek 71,53 százaléka) főre emelkedett az aktív esetek száma, ami 14,23 százalékos növekedés.
  • 3568 főről (a regisztrált esetek 2,15 százaléka) 4364 főre (a regisztrált esetek 2,2 százaléka) emelkedett az elhunytak száma, ami 22,3 százalékos növekedés.
  • 38 074 főről (a regisztrált esetek 22,95 százaléka) 52 126 főre (a regisztrált esetek 26,27 százaléka) nőtt a gyógyultaké, ami 36,9 százalékos növekedés.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Hét nappal ezelőtt az összes elvégzett mintavétel száma 1 455 868 volt, a mai napon az elvégzett tesztek száma 1 601 203, ami 145 335 új tesztet jelent, .3646-tal kevesebbet az előző hét naphoz képest. A héten két olyan nap is volt, amikor az új mintavételek száma nem érte el a múlt héten egyre stabilabban elért 20 ezer feletti értéket: hétfőn 15 311, kedden pedig 10 144 új teszt készült el. Szerdán az érték újból 20 ezer feletti volt (ugyan mindössze 16-tal). Csütörtökön a reggeli adatközléskor egy 19 ezer körüli értéket jelentettek be, majd délutánra módosítottak a számokon, így végül 31 879-re emelkedett az érték, ami egyben új rekordot is jelent a mintavételek tekintetében. November 27-én 21 006 új tesztet jelentettek be, a hétnapos csúszóátlag így 20 762-őn áll.

Az új koronavírus-tesztek számának napi alakulása Magyarországon

Az új teszteken belüli pozitív tesztek arányában az ezt megelőző két hétben csökkenő tendencia volt látható, viszont ez az érték a héten újból emelkedésnek indult. November 10-én volt a hét napos átlag legutóbbi csúcsa (25,84%), ami egészen november 22-ig fokozatosan csökkent (egészen 18,53 százalékig). A héten mind a napi arány, mind a csúszóátlag emelkedésnek indult: a keddi alacsony számú mintavétel 38,73 százalékos pozitivitási arányt eredményezett, ami új rekordnak számít. A mai napon ez 30,43 százalék. A hét napos átlag is újból  20 százalék felett van, ma 23,87 százalék. Ez továbbra is a WHO által reprezentatívnak vehető találati arány 12 százalékos felső határa feletti érték.

Az új pozitív tesztek aránya az új teszteken belül 

Az elhunytak száma múlt szombaton elérte jelenlegi csúcsát, aznap 121 fővel nőtt a vírus áldozatainak száma. A mai napon 135 fővel nőtt az áldozatok száma, ez újabb negatív rekordnak számít. A hét többi napján is magas értékek voltak, 100 és 120 között mozogtak a napi számok. Múlt hét pénteken 685 fő halt meg az azt megelőző hét napban, a mai napot megelőző hét napban ez a szám 111-gyel több, 796 áldozata volt a vírusnak. Az összes elhunytak száma így 4364 főnél jár.

Az új elhunytak számának napi alakulása az 1. és a 2. hullám összehasonlításával

Alighanem a hivatalosan közölt statisztikához képest sajnos többen halnak meg a koronavírusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatközlésében a 43. héttől már jelentősnek mondható többlethalálozást lehet látni. Az adatok három héttel vannak lemaradva az aktuális héttől, de látható, hogy az ötéves átlaghoz képest jelentősen nőtt a halálozások száma.

A többlethalálozás egy részét meg lehet magyarázni a koronavírussal, de látható, hogy a hivatalos járványügyi adatközlésen felül is vannak elhunytak, akikről nem tudjuk, milyen betegségben haltak meg. Az alábbi grafikonon azért érdemes a narancssárga sávot követni, mert az azoknak az elhunytaknak a számát mutatja, akik úgy jelennek meg többlethalálozásként a KSH statisztikájában, hogy nem jelentek meg a járványügyi hivatalos statisztikában. Elképzelhető tehát, hogy a koronavírushoz köthető halálozások száma nagyobb, mint ami a statisztikában szerepel. Természetesen ezt nem lehet tudni. Erről itt írtunk bővebben.

 

A gyógyultak számában a legutóbbi rekord múlt szombaton volt 2746 új gyógyulttal. A hét elején a számok alacsonyak voltak (424, 681), majd szerdán adatközlési hibára hivatkozva egyáltalán nem nőtt a  gyógyultak száma. A szerdai érték a közlemény alapján a csütörtöki gyógyultak számában került közlésre. Ez így is volt, csütörtökre korábban nem látott 5596 fővel volt több a gyógyultak száma. Mivel erről tudtuk, hogy két nap adatait tartalmazza, ezért ezt az értéket megfeleztük, függetlenül attól, hogy nagy valószínűséggel a két nap megoszlása nem 50-50 százalékos volt. A kapott szám (2798) így is több volt, mint a múlt szombati érték, tehát elmondható, hogy vagy a szerdai vagy a csütörtöki napon újabb rekordot döntött a vírusból felépülők száma.

A pénteki érték 2510 volt. Így az összes gyógyultak száma 52 126-ra nőtt.

Az új gyógyultak számának napi alakulása az 1. és a 2. hullám összehasonlításával

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen kezeltek számán hullámzás látható. A lélegeztetőgépen lévők számában lassú növekedés látható, viszont csütörtökön korábban nem tapasztalt 16 fővel csökkent a számuk. A kórházi ápoltak száma jelenleg 7500 körül mozog, több alkalommal látható volt csökkenés is, szintén csütörtökön 181 fővel lett kevesebb a számuk. A mai nap 7591-en tartózkodnak egészségügyi intézetekben (79-cel többen mint egy hete), közülük 647 fő szorul lélegeztetőgépes kezelésre (43-mal többen mint egy hete).

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása

Az Átlátszón indult cikksorozatban Lovas András, a Szegedi Tudományegyetem volt aneszteziológus és intenzív terápiás adjunktusa, jelenleg is COVID-19 betegellátásban dolgozó orvos ír arról, hogy mi történik a járvány alatt, a színfalak mögött az intenzív terápiás ellátásban.

„A koronavírus járvány okozta súlyos leterheltség és kapacitáshiány miatt, szinte napi lelki problémát okoz nemcsak nekem, hanem minden, ebben az ellátásban dolgozó orvosnak és szakdolgozónak, hogy képtelenek vagyunk megadni azt a szintű ellátást, amely szakmailag, és a betegek érdekét is nézve, elvárható lenne.”-írja.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el:

A járvány egy egyébként is megroppant magyar egészségügyet ért el, nem bírja az ellátórendszer

Mára a COVID-19 halálozás vált a vezető halálokká hazánkban. A koronavírus járvány okozta leterheltség és kapacitáshiány miatt szinte napi lelki problémát okoz nekünk, orvosoknak, hogy képtelenek vagyunk megadni azt a szintű ellátást, amely elvárható lenne.

A fővároson kívül 5 megyében is 10 ezer feletti az összes esetek száma

Országos szinten továbbra is a korábban legérintettebb régiókban nőtt jelentősen a beazonosított fertőzöttek száma. A fővárosban jelenleg 44 276 (ez az összes eset 22,31 százaléka), Pest megyében  pedig 25 964 főnél mutatták ki a vírust. Győr-Moson-Sopron megye továbbra is a soron következő a fertőzöttek számát tekintve, 13 065 főnél azonosították a vírust eddig. Az ország keleti megyéi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) is mind átlépték a 10 ezer fertőzöttet (11 677, 10 405 és 10 246 fő).

Az azonosított fertőzöttek száma megyénként 

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

Budapesten továbbra is a leggyorsabb a fertőzés (4517 új eset hét nap alatt). Ezt követi Pest megye 3653 új esetszámmal az elmúlt hét napban. A héten az ország keleti felében továbbra is gyorsan nő a fertőzöttek száma, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (2003 új eset). Emellett Bács-Kiskun megyében is a számottevően sok új esetet azonosítottak, összesen 1766-ot.

Új esetek száma az előző héthez képest 

A kormányzati oldalra a megyei szintű adatok minden nap egy JPEG formátumú (többnyire rossz minőségű) képként kerülnek ki. Ez viszont csak egy információt közöl: a járvány kezdete óta azonosított esetek számát megyékre leosztva. Ez egy hasznos adat, viszont kevésbé olyan fontos, mint az éppen aktuális fertőzöttek száma, vagy a megyei szintre lebontott elhunytak vagy gyógyultak száma. A három adattípusból kettőbe nyerhettünk 24-én, kedden betekintést, amikor közzétették az aznapi aktív fertőzöttek és elhunytak számát megyékre leosztva. Ez azóta sajnos továbbra sem bővült korábbi vagy újabb adatokkal (hasonlóan a múlt héten belengetett településszintű adatokat megmutató térképhez).

A két adatsorból készítettünk két térképet. November 24-én az aktuális fertőzöttek 22 százaléka volt budapesti (29 240 fő). Itt a legnagyobb a fertőzöttség jelenleg, a legkevésbé érintett Tolna megye fertőzötteinek száma pedig mindössze 1,5 százaléka az összes aktuális esetnek (1972 fő).

Az aktuális fertőzöttek száma megyénként november 24-én 

Az elhunytak számát tekintve is a főváros áll a lista tetején, az elhunytak 25 százaléka (999 fő) volt 24-én a számuk. A legkevesebb itt is Tolna megye, mindössze 54 fővel (1,4%).

Az elhunytak száma megyénként november 24-én 

Hét nappal ezelőtt az aktív fertőzöttek 23 százaléka (28 579 fő), az elhunytak 26 százaléka (928 fő) és a gyógyultak 27 százaléka (10 280 fő) volt budapesti. Jelenleg az aktív fertőzöttek 21 százaléka (29 809 fő), az elhunytak 24 százaléka (1047 fő) és a gyógyultak 26 százaléka (13 553 fő) budapesti.

Aktuális napi fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak százalékos megoszlása Budapest és vidék között

A naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon több mint 40 grafikonon, térképes és egyéb ábrázoláson követheti a járvány aktuális hazai és nemzetközi adatait:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Megosztás