koronavírus

Koronavírus híradó: közel 100 ezer ismert aktív fertőzött van jelenleg Magyarországon

Újabb rekordokat döntött a koronavírus-járvány hazánkban, a héten átlépte a 100 ezer főt az összes fertőzöttek száma, az egy napi fertőzöttek száma három alkalommal is ötezer felett volt. November 7-én 107 újabb áldozata volt a vírusnak, ami újabb negatív csúcsnak számít, de a gyógyultak száma is korábban nem látott 1634 fővel nőtt aznap. Az új mintavételek számában is látható egy lassú növekedés, már öt alkalommal is 20 ezer feletti volt ez az érték, amihez a hét első felében továbbra is magas pozitív arány társult, viszont a hét második felére ez az érték csökkenni kezdett. A kormány további korlátozásokat vezetett be, aminek kivitelezése komoly felháborodást okozott a közvéleményben. Heti összefoglalónk.

Támogatási kampány

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt héten 32 262 esettel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma (ez 14,35 százalékos növekedés ez előző héthez képest), a vírus 633 ember halálát okozta (14,88 százalékos növekedés), 6589 személy pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat (25,26 százalékos növekedés). 

Hétfő reggel Orbán Viktor újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be Facebook-oldalán, többek között: kijárási tilalom este nyolc és hajnali 5 között, ami alól a munkavégzés, munkába-munkából utazás adhat felmentést; A szabadidős létesítmények (mozik, színházak) nem, az üzletek, szolgáltatások is csak este 7-ig lehetnek nyitva (ez alól a gyógyszertárak, benzinkutak kivételt képeznek); 10 ezer főnél nagyobb településeken a közterületeken is kötelező a maszkviselés; az iskolák 9. osztálytól digitális oktatásra térjenek át, ez igaz az egyetemekre, főiskolákra is. A teljes lista megnézhető ebben a napi frissítést tartalmazó bejegyzésben.

A rendkívüli jogrendet és az újabb járványügyi intézkedéseket kedd délután 16 órakor 90 napra meghosszabbították. Ezután a járványügyi intézkedések publikálása helyett a kormány több törvénymódosító javaslatot is közzétett a parlament oldalán, többek között az Alaptörvényben írnák elő az apa és az anya nemét, vagy a választási törvény módosításával nehezítené az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását (az elmúlt pár nap kormányzati intézkedéséről a Telex írt egy jó összefoglaló cikket). Így az új Magyar Közlöny, ami az újabb korlátozásokat leírja csupán később, este 10 óra után jelent meg a kormányzati portálon, alig két órával a törvények hatályba lépése előtt.

130 ezer felett az összes fertőzöttek száma

A napi esetek száma a hét első felében továbbra is kiugróan magas volt, a múlt pénteki híradó óta háromszor is 5000 feletti volt ez az érték. Szombaton rekordszámú 5318 főnél mutatták ki a fertőzést, hétfőn pedig ennél kicsivel kevesebb 5162 főnél. A hét második felére a számok rövid idejű csökkenése látszódik, a november 13-ra, péntekre viszont újból 5 ezer feletti volt ez a szám, 5097 főnél állapították meg a fertőzést. Az összes eset így 131 887 főre emelkedett.

A vírus terjedésének sebessége azon is látszik, hogy hány nap alatt nő 10 000 esettel a fertőzöttek száma. Ahhoz, hogy az esetszám 80 ezerről 90 ezerre emelkedjen három napra, 90 ezerről 100 ezerre ugyancsak három napra, 100 ezerről 110 ezerre és 110 ezerről 120 ezerre viszont már csak két-két napra volt szükség. Az összes esetek száma átlépte a 130 ezret, így ez is csupán két nap leforgása alatt nőtt újabb 10 ezer esettel.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Múlt péntek óta:

  • 99 625 főről 131 887 főre emelkedett a regisztrált esetek száma, ami 32,38 százalékos növekedés.
  • 74 162 főről (a regisztrált esetek 74,44 százaléka) 99 202 (a regisztrált esetek 75,22 százaléka) főre emelkedett az aktív esetek száma, ami 33,76 százalékos növekedés.
  • 2250 főről (a regisztrált esetek 2,26 százaléka) 2883 főre (a regisztrált esetek 2,19 százaléka) emelkedett az elhunytak száma, ami 28,13 százalékos növekedés.
  • 23 213 főről (a regisztrált esetek 23,3 százaléka) 29 802 főre (a regisztrált esetek 22,6 százaléka) nőtt a gyógyultaké, ami 28,38 százalékos növekedés.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

Múlt héten az összes elvégzett mintavétel száma 1 167 641 volt, a mai napon az elvégzett tesztek száma 1 306 887, ami 139 246 tesztet jelent az elmúlt hét napban, 20 185-tel többet az előző héthez képest. A tesztek számában jelenleg továbbra is növekvő tendencia látszik, az elmúlt hét napban háromszor is rekordszámú teszt készült el: november 7-én, szombaton 22 321, november 12-én, csütörtökön 23 521, november 13-án, pénteken pedig 23 912. Összesen öt olyan nap volt eddig, amikor a tesztek száma 20 ezernél is több volt, a fenti három napon kívül november 6-án, pénteken (20 025) és november 11-én, szerdán (20 987). A hét napos átlag így 19 892-őn áll.

Az új koronavírus-tesztek számának napi alakulása Magyarországon

Az új teszteken belüli pozitív tesztek arányában a második hullám kezdete óta először látszik növekvés helyett csökkenés. Hétfőn 31,77 százalékkal a napi arány elérte a jelenlegi csúcsát, utána három egymást követő napon az előző napnál kevesebb volt ez az érték (31,68%, 18,8%, 16,7%). A hét napos átlagot bemutató egyenes is ereszkedni kezdett, kedden elérte jelenlegi csúcsát (25,84%), 13-án pedig 24,06 százalékon áll. Ez továbbra is jóval a WHO által reprezentatívnak vehető találati arány 12 százalékos felső határa feletti érték.

Az új pozitív tesztek aránya az új teszteken belül 

Az elhunytak száma a múlt pénteken először lépte át a 100 főt, 103 új elhunytat közöltek. Azóta három további napon volt 100-nál több áldozat egy napon, szombaton 107 (ez a jelenlegi legtöbb), kedden 103, szerdán pedig 101. 

Múlt hét pénteken 551 fő halt meg az azt megelőző hét napban, a mai napot megelőző hét napban ez a szám 82-vel több, 633 áldozata volt a vírusnak. Az összes elhunytak száma így 2883 főnél jár.

Az új elhunytak számának napi alakulása az 1. és a 2. hullám összehasonlításával

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen kezeltek száma továbbra is növekvő tendenciát mutat. A lélegeztetőgépen lévők száma kedden ugrott a legnagyobbat, 46 fővel emelkedett ez az érték. A kórházi ápoltak száma hétfőn átlépte a hatezret, a mai nap 6690-en tartózkodnak egészségügyi intézetekben (1201-gyel többen mint egy hete), közülük 518 fő szorul lélegeztetőgépes kezelésre (127-tel többen mint egy hete).

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása

Az alábbi diagramon az aktív fertőzöttek és a hatósági házi karanténban lévők számának idősoros változását lehet látni. Az első hullám és a nyári időszak alatt látható, hogy a karanténban lévők száma bőven az aktív fertőzöttek száma felett volt. Ez egyértelmű, hiszen a korlátozások szerint például a külföldről beutazóknak két hetes karantén-kötelezettségük volt, így a karanténban tartózkodók többnyire nem beteg emberek voltak. Ez az érték a második hullám alatt továbbra is növekszik, jelenleg 36 166 fő tartózkodik házi karanténban, viszont az aktív fertőzöttek száma mára jóval több a karanténban lévők számánál. Felmerül a kérdés, hogy hol tartózkodik regisztráltan több mint 60 ezer aktív beteg, hogyha nincsenek otthonmaradásra kötelezve?

Hatósági házi karanténban tartózkodók és az aktív fertőzöttek számának változása 

A kórházi ápoltak számának tetőzéséről, az aktív fertőzöttek számának és a hatósági karanténban lévők számának lényeges eltéréséről és a kormányzati portál adatainak megbízhatóságáról a héten írtunk egy összefoglaló cikket, amit az alábbi linkre kattintva lehet elolvasni:

Nem jön ki a vírusmatek: hiányok és kérdések a kormány hivatalos járványügyi adatközlésében

A kormány hivatalos járványügyi adatközéseivel kapcsolatban már a kezdetek óta felmerültek hitelességi kérdések. Következetlenségeket, kimaradásokat, a tudott esetek és a vélhető valóság közötti eltéréseket – amennyiben lehetett – mi is segítettünk magyarázni és értelmezni. A második hullám számai azonban olyan kérdéseket vetnek fel, amelyekre nagyon kellene valamiféle magyarázat, de hivatalos nincsen.

Az adatok megkérdőjelezhető hitelessége mellett a magyar kormányzati portál a szomszédos országokkal összehasonlítva nem a leginformatívabbak közé tartozik. Az itthoni és a környező országok adatközlési tendenciáiról az alábbi cikkben lehet bővebben olvasni:

A környező országok ontják az adatokat, csak Szerbia olyan szűkszavú, mint a magyar kormány

A környező országok közül csak Szerbia annyira fukar az adatokkal, mint Magyarország – ez derül ki gyűjtésünkből. Miközben a legtöbb országban közigazgatási egységekre lebontva érhetőek el a koronavírus adatok, addig ez itthon látszólag csak a fideszes politikusok privilégiuma.

Budapest és környéke után Győr-Moson-Sopron megye a legfertőzőbb

Budapesten és Pest megyében nő továbbra is a leggyorsabban a beazonosított fertőzöttek száma, a fővárosban jelenleg 32 302 főnél mutatták ki a fertőzést, ami az összes eset 24,49 százaléka. Ezen felül Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nő gyorsan a fertőzöttek száma. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az összes esetek száma meghaladta a 7000-et (7219), Győr-Moson-Sopron megyében pedig a 9000-et (9796). Emellett Hajdú-Bihar megye (6434) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6405) is magas az összes fertőzöttek száma

Az azonosított fertőzöttek száma megyénként 

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

Budapesten továbbra is a leggyorsabb a fertőzés (6707 új eset hét nap alatt). Ezt követi Pest és Győr-Moson-Sopron megye 4574 és 3474 új esetszámmal az elmúlt hét napban. Az ország 12 másik megyéjében is 1000-nél több volt az új esetek száma az elmúlt hét napban: Hajdú Bihar megyében 1403 fővel, Bács-Kiskun megyében 1371 fővel, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1347 fővel, Veszprém megyében 1328 fővel, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1110 fővel, Fejér megyében 1033 fővel, Vas megyében 1032 fővel, Heves megyében 1028 fővel, Csongrád megyében pedig 1019 fővel nőtt a fertőzöttek száma.

Új esetek száma az előző héthez képest 

A fertőzések háromnegyede vidéki megyékhez köthető, és ez az érték hétről hétre egyre jobban a vidék javára nő. Múlt pénteken az aktív fertőzöttek 25 százaléka (18 540 fő), az elhunytak 30 százaléka (675 fő) és a gyógyultak 28 százaléka (6500 fő) volt budapesti. Jelenleg az aktív fertőzöttek 24 százaléka (23 808 fő), az elhunytak 26 százaléka (750 fő) és a gyógyultak 27 százaléka (8047 fő) budapesti.

Aktuális napi fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak százalékos megoszlása Budapest és vidék között

A naponta frissülő Koronamonitor oldalunkon több mint 40 grafikonon, térképes és egyéb ábrázoláson követheti a járvány aktuális hazai és nemzetközi adatait:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Megosztás