koronavírus

Térképre tettük az összes COVID-ellátásra kijelölt kórházat és ágyszámaikat

A birtokunkba került EMMI-dokumentum szerint összesen 24039 COVID-ellátásba bevont ágy és 4026 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre.

Támogatási kampány

Birtokunkba jutott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kórházaknak kiküldött dokumentum, amelyben tételesen szerepelnek a COVID-ellátásra kijelölt kórházak különféle ágykapacitásai. Összesen hetvenhét ilyen kórház van országszerte.

COVID Agykapacitas Modellezes 20201106 by atlatszo on Scribd

Az alábbi két térképen az látható a jelenleg százezer főre jutó megyei fertőzésszám mellett, hogy az egyes kórházaknak mekkora a COVID-ellátásba bevont ágykapacitása, illetve mekkora ebből az intenzív terápiás (ITO) ágykapacitása.

Az alábbi ábrán a fentebbi két adat összege látható, vagyis az, hogy mekkora a COVID-ágykapacitás és ebből mekkora az intenzív terápiás ágyak aránya.

Arra nincsen adat, hogy jelenleg az egyes kórházakban hány COVID-beteg van, és mekkora az intenzív terápiás ágyaik telítettsége. Ezekről egyelőre csak a Facebookon keringő anekdotikus beszámolók vannak orvosoktól, ápolóktól. Korábban Orbán Viktor miniszterelnöki nyilatkozatára hivatkozva november 9-én mi is megírtuk, hogy a miniszterelnök azt mondta: november 21-re 2240 intenzív ágyra, december 10-re pedig 4480 intenzív ágyra lesz szükség, továbbá szintén december 10-re 30-32-ezer koronavírusos beteg lesz kórházban. Már akkor kimutattuk, hogy ez a jóslat a hivatalosan közölt kórházi adatokból nem következik. Azóta még inkább látjuk, hogy a kórházi ágyak a hivatalos adatközlés szerint – szerencsére – nem telítődnek abban az ütemben, hogy a miniszterelnöknek igaza legyen a végén. Az alábbi ábrán úgy sem vetíthető előre az ágykapacitás telítődése, hogy az EMMI hivatalos adatai alapján nem 30-32 ezer, hanem csak 24039 ágy van bevonva a COVID-ellátásba.

Természetesen ez csak az országos összesített adat, egyes kórházak között óriási eltérés lehet az ágykapacitások telítettségében. Ráadásul önmagában az ágykapacitás sem jelent semmit, mivel azt eddig világos volt, hogy nem feltétlenül ez jelenti a szűk keresztmetszetet, hanem a szakképzett személyzet száma. Hiába van tehát elégséges rendelkezésre álló ágy, ha nincs elég orvos és ápoló. Ez különösen igaz a speciális tudást és képzettséget igénylő intenzív terápiás ágyakra és a lélegeztetőgépekre.

Bátorfy Attila

Megosztás