koronavírus

Már októberben elkezdett nőni a halálozások száma a korábbi évekhez képest

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 43. heti halálozási statisztikákat. Már látható az elmúlt öt év átlagához viszonyított többlethalálozás, ahogy a koronavírusnak tulajdonított halálesetekhez képest is nőtt a halálozás. 

Támogatási kampány

Noha a KSH mindig nagyjából egy hónapos késéssel publikálja a heti halálozási statisztikákat, a 43. hétre (október 19. és 25. közötti hét) kiadott adatokból már jól látszódik a többlethalálozás a teljes lakosságon belül, illetve az idősebb korcsoportokban. Ezen a héten 403-mal, vagyis 17 százalékkal többen hunytak el, mint a korábbi öt éves átlag.

A halálozási többlet különösen a 60 év feletti korcsoportokban mutatkozott meg.

Kattints a nagyobb képért!

Érdemes összevetni ezeket a heti adatokat a hivatalos tájékoztatás szerinti koronavírushoz köthető halálozások számával is. Ez azért fontos, hogy látni lehessen, hogy a járványstatisztikában megjelenő halálozásokon túl körülbelül mennyi ember halála tulajdonítható még a járványnak. Természetesen ezeknek az embereknek a halálokáról nem tudunk semmit.

Járvány idején a többlethalálozás egyébként nem szokatlan és nem Magyarországra jellemző jelenség. Például a New York Times többször is foglalkozott az amerikai és a nemzetközi többlethalálozásokkal is. A többlethalálozás monitorozása arra is alkalmas lehet, hogy körülbelül meg lehessen mondani, hogy a hivatalosan azonosított elhunytakon kívül mennyien halhattak még meg a járványban. Természetesen most még csak az októberi adatokat látjuk, tehát az is lehet, hogy ez csak egy anomália a heti adatokon belül és a későbbi heteken majd visszaállnak a halálozások a normális átlagokra. Figyelni kell a heti adatközléseket.

Bátorfy Attila

Megosztás