koronavírus

A járványügyi kormányzati tájékoztatás minden hatodik bejegyzése propaganda

November 13-ig kigyűjtöttük a kormány hivatalos tájékoztatóoldalának összes bejegyzését és ezeket elemeztük. Szijjártó Péterrel lehetett a legtöbbször találkozni.

Támogatási kampány

A legtöbb ország a járványtájékoztató oldalát – nem meglepő módon – a járvánnyal kapcsolatos adatok, grafikonok és térképek közlésére, továbbá a különféle kormányzati intézkedések bejelentésére használja. Magyarországon a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokkal, azok minőségével a kezdetektől fogva eleve hadilábon áll, még a régiós összehasonlításban is jelentősen elmaradunk. Egy dologban azonban kivételes a hazai hivatalos tájékoztatás: a napi adatok és a járványügyi intézkedések bejelentései közé időről-időre befurakodik a kormány propagandája: harc valakik ellen, kis migránsozás, EU-zás, illetve különféle vélt, vagy valós, nem a járvánnyal összefüggő sikerek.

Nem mindegy, milyen anyagok jelennek meg a hivatalos tájékoztató oldalon. A Similarweb adatai szerint ugyanis a Koronavirus.gov.hu-n havonta átlagosan tízmillió látogatás volt március óta, összesen tehát eddig 75-80 millió látogatás lehetett az oldalon március óta.

Március 4-e és november 13-a között összegyűjtöttük a Koronavirus.gov.hu összes bejegyzését. Az oldalon november 13-ig összesen 2286 bejegyzés született. Ezeket a bejegyzéseket négy külön kategóriába soroltuk: 1. statisztikai adatközlés, 2. a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás, 3. a járványt is érintő tájékoztatás 4. kormánypropaganda. Ezen kívül azt is kigyűjtöttük, hogy az egyes bejegyzésekben kik szólalnak meg.

Minden hatodik bejegyzés propaganda

A bejegyzések legtöbbje statisztikai adatközlés, járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás, illetve a járványt is érintő tájékoztatás. Ugyanakkor a 2286 eddigi bejegyzésből összesen 394 volt kormánypropaganda, vagyis minden hatodik bejegyzés.

Elsősorban azokat a bejegyzéseket tekintettünk propagandának, amelyekből egyértelműen a kormány politikai állásfoglalása köszönt vissza. De ide soroltuk azokat a híreket is, amelyek úgy jelentek meg a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalon, hogy semmi közük nem volt a járványhoz, illetve az azzal kapcsolatos intézkedésekhez. Erre jó példa Novák Katalin CSOK-kal kapcsolatos bejelentései. Néhány esetben röviden szót ejtett arról, hogy a járvány alatt sem állhat le a családok támogatása, de legtöbbször egyáltalán nem került említésre a koronavírus ezekben a cikkekben.

Ezen cikkek egy része volt csupán teljesen nyílt propaganda, többségük azonban elsőre teljesen ártalmatlannak tűnő hírközlések közé furakodott be egy-két mondat erejéig, amikor valamelyik nyilatkozó az EU-t és Brüsszelt (pl.: Hollandia betámadása, vagy Magyarország és Lengyelország megvédte a nemzeti büszkeségét), az ellenzéket vagy a Soros-szervezetek valamelyikét támadta. Akadtak fordított helyzetek is, amikor a járvány örvén közöltek nem releváns információt, mint például Szijjártó Péter üzemlátogatása, ahol a vállalkozás sikerességéről és nettó árbevételéről beszélt.

Nyilván a propagandaszövegek között is voltak trendek: így, amikor a Pesti Úti Idősek Otthonával lehetett Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert támadni, akkor a tájékoztatóoldal is kiemelten foglalkozott az idősek otthonában tapasztalható áldatlan állapotokkal, amikor azonban a gazdaság nehézségeiről volt szó a sajtóban, a tájékoztató oldalon megszaporodtak a magyar gazdaság erejét és tűrőképességét kidomborító bejegyzések, nyilatkozatok.

Szintén többször jelentek meg olyan anyagok a tájékoztató oldalon, amelyek a migráció és a járványterjedés kérdését összemosták, összesen hétszer. Egészen friss példa továbbá arra, hogyan köszön vissza a kormánypropaganda az eredetileg tájékoztatásra szolgáló oldalon az, hogy pár nappal Karácsony Gergely bejelentetése után, miszerint a főváros saját költségén kezdi meg az iskolai dolgozók tesztelését, az NNK közleménye jelent meg az oldalon, azt állítva, hogy tömeges tesztelésre alkalmatlan az antigén-teszt.

Sokak szerint már a statisztikai adatközlés is propaganda, mivel kozmetikázott statisztikákat közöl az oldal. Erre semmiféle bizonyíték nincsen, az adatközlés anomáliái egyszerűen emberi hibákból és az információáramlás kihagyásaiból is következhet, továbbá az adatgyűjtés módszertani hibáiból. Az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóinak megítélése már nehezebb. Az Operatív Törzs újságírói kérdésekre nagyon ritkán válaszol, akkor is leginkább megkerülik a válaszadást. Konkrét adatok „rendelkezésre állását” előbb letagadják, majd egy héttel később a letagadott adatra alapuló állítást tesznek, 18-án pedig bemutatják azokat. Mindenki döntse el, hogy ezt minek nevezi.

Szijjártó beszélt a legtöbbet

Az összegyűjtött adatok alapján Szijjártó Péter külügyminiszter szerepelt a legtöbbször a tájékoztatóoldalon, összesen 184 alkalommal. Utána Müller Cecília tisztifőorvos következik 134 megjelenéssel, a harmadik pedig Orbán Viktor miniszterelnök. Ő kilencvenkilenc bejegyzésben szerepelt. Ha csak azokat a bejegyzéseket számoljuk, amelyekben volt megszólaló (így a statisztikai adatközlések túlnyomó része például kiesik), akkor Szijjártó az oldalra feltöltött anyagok 16,4 százalékának volt a főszereplője. Utána Müller Cecília jön 11,94 százalékkal, és megint Orbán a harmadik 8,82 százalékkal. Az arányokat jól érzékelteti továbbá, hogy a húsz legtöbbet megszólaló között mindössze három orvos volt: Müller Cecília, Kásler Miklós miniszter és Szlávik János infektológus.

A gazdaság a legfontosabb tematika

Ha a járványügyi hazai és nemzetközi statisztikai közléseket levesszük, akkor az oldalon messze a legfontosabb téma a gazdaság volt, illetve annak megvédése valamilyen intézkedéssel, támogatással. Általában véve a védelem, a védekezés és a megvédés tematika állt a kormány kommunikációjának középpontjában.

Hogy mindebből mi a tanulság? Az eddig is világos volt, hogy a magyar kormány a hivatalos járványügyi tájékoztatást propagandisztikus célokra is használja, ennek mértéke volt csupán a kérdés. Egy havi tízmillió letöltést produkáló hivatalos kormányzati oldalon az lett volna a meglepő, ha ez a kormány nem használja ilyen célra is. Ugyanakkor az oldal látogatóinak jelentős része adatokért és az életüket érintő információkért kattint.

Bátorfy Attila – Szopkó Zita

Megosztás