dezinformáció

Heti dezinfó – az amerikai elnökválasztás eredményét másfélmillió halottnak köszönhetjük

Múlt héten a koronavírus járvány került az érdeklődés középpontjába a dezinformációt illetően, így újabb példát láthatunk arra, hogyan válik a védekezés politikai kérdéssé. Nemzetközi fronton pedig az amerikai elnökválasztáshoz kötődtek az álhírek. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

Támogatási kampány

Hazai dezinfó

Az egyre súlyosbodó koronavírus járvány miatt a múlt héten bejelentett szigorítások egy meglehetősen érdekes dezinformációs narratívát is felszínre hoztak. A történet úgy kezdődik, hogy november 4-én Karácsony Gergely Facebook videóban tett rendkívüli bejelentést a járvánnyal kapcsolatban. A videóban többek között azt is említette, hogy a városvezetés százezer antigén-tesztet vásárol, mert a Fővárosi Önkormányzat nem vár tovább a kormányra. A tervek szerint a tesztek felét ingyenesen biztosítanák a közoktatásban dolgozó budapesti tanárok és iskolai dolgozók számára.

Eddig rendben is lett volna a adolog, de négy nappal később a hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon, a koronavirus.gov.hu-n megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye a főpolgármester bejelentésével kacsolatban, amely arról ír, hogy „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan” azt állítani, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolya megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Ezután így fogalmaznak:

„Az antigén tesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem.”

És természetesen jó pár kormányközeli médium írt arról, hogy miért is problémás a főpolgármester bejelentése. Ezekre később Karácsony is reagált, aki kifejtette, hogy  az antigén-tesztek előnye, hogy olcsóbban beszerezhetőek és gyorsabban megmutatják az eredményt, mint a PCR-tesztek. Nem véletlen, hogy ezeket használja például az Országos Mentőszolgálat is (amiről egyébként októberben még a koronavírus tájékoztató oldal is beszámolt, az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor ekkor 97%-os megbízhatóságot említett a gyorsteszttel kapcsolatban), sőt, Szlovákiában az egész lakosságot ezekkel szűrték.

Itt azonban nem ér véget a történet, hiszen a héten hétfőn Orbán Viktor szigorításokat jelentett be, és a tesztelésről is beszélt:

„a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelni kell akkor is – és ezt őszintén meg kell mondanom -, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad”.

Ezzel nemcsak az a gond, hogy a nemrég még több felületen is kritizált budapesti intézkedés lényegében ugyanerről szólt, a teszt megbízhatóságára vonatkozó adat sem stimmel. Ahogy a 444.hu írja, a kormány régebben beszámolt arról, hogy „Abbott-Panbio-covid 19” típusú tesztet vásárolt, ami 91,4 százalékos pontossággal azonosítja a fertőzötteket, és 99,8 százalékos pontossággal a nem fertőzötteket, így sehogy sem jön ki a matek, ami a Miniszterelnökünk kijelentéseit illeti.

Facebook / Karácsony Gergely

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo heti hírlevelének fókuszában ezen a héten is az elnökválasztás utóhatásai álltak, ez a számok tükrében is jól látszik: 74 álhírből 21 valamilyen formában kapcsolódott a választáshoz. Az orosz állami tévében például az a hír terjedt el, hogy 1,5 millió halott szavazó is „részt vett” a választáson, de arról is hallhatunk, hogy az egész választás megtévesztés volt, ugyanis Amerikának már régóta semmi köze a demokráciához. Sőt, mivel a postai szakszervezet (APWU) nyíltan a demokrata jelöltet támogatta, így rengeteg levélszavazat manipulálására volt lehetőség.

De talán a legjobb az összes álhír közül az, hogy maga Soros György áll a választás eredményének hátterében. Az oroszbarát médiában (és természetesen hazánkban is) megfigyelhető az a tendencia, hogy az ellenség szerepébe Soros kerül, akiről megtudhatjuk azt is, hogy több választást is manipulált már.

A választási csalásokkal kapcsolatos dezinformációs mesék sajnos hazánkban sem ismeretlenek: a kormányközeli médiumokban rendre találkozhatunk olyan cikkekkel, amik ezt a narratívát bizonygatják. Legfrissebb példa erre a Magyar Nemzet cikke, ami a Trump ügyvédje bemutatta a választási csalásokat címet viseli. A videót is tartalmazó cikk arról számol be, hogy ötvennél is több szemtanú van arra, hogy a republikánus megfigyelőket megakadályozták abban, hogy jelen legyenek 600 ezer, megkérdőjelezhető hitelességű levélszavazat megszámlálásánál.

De ennél is tovább ment a 888.hu, ami nemes egyszerűséggel kijelentettete, hogy meghackelték a választási rendszert, csakis ezzel magyarázható Biden győzelme. Az állításokat az amerikai Newsmax oldal szavaira alapozzák, ami közismerten egy konzervatív lap, és az elmúlt időszakban tele volt összeesküvés elméletekkel a választással kapcsolatban, ráadásul továbbra sem hajlandó elismerni Bident elnökként.

És ha már az elnökválasztásról van szó, egy meglehetősen vicces történet is terjedt a médiában, amit sok hazai médium, így a 444.hu és a 168 óra is. lehozott. De miről van szó? Arról az emlékezetes momentumról, miszerint Trump kampánycsapata a Four Seasons hotel helyett véletlenül egy kertépítő helység parkolóját foglalták le Philadelphiában egy sajtótájékoztatóra november 8-án.

Forrás: Twitter

Mivel a cég a Four Seasons Total Landscaping név alatt fut, így logikusnak tűnt a Twitteren terjedő következtetés hogy véletlenül történt a kavarodás. A New York Times cikke azonban arról számol be, hogy ez nem így történt: minden valószínűség szerint szándékos volt a helyszínválasztás, és Trump jogi képviselője, Rudy Giuliani egy olyan helyszínen szeretett volna beszélni, ahol nem zavarják meg Biden támogatói, ezért tűnt ideálisnak a külvárosi helyszín.

A félreértésre valószínűleg maga Trump adott okot, aki először beharangozó tweetjében csak a Four Seasons nevet említette, később azonban már helyesen is kiírta a sajtótájékoztató helyszínét. A cikk szerint a jelenlegi elnök is meglepődhetett, amikor kiderült, hogy valójában mégsem a fényűző hotelben lesznek.

Szopkó Zita

Kiemelt kép: EuvsDisinfo

Megosztás