koronavírus

Nemzetközi szinten nem drága a magánteszt itthon, de a minimálbérekhez viszonyítva az

Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzésében az új egészségügyi intézkedések és szigorítások részletezése mellett említést tett a magánklinikákon elvégezhető PCR koronavírus-tesztek hatósági árazásáról is, a terv szerint a teszt nem lehet több 19 500 forintnál. Hogy kiderüljön, valóban sokat kérnek-e a tesztekért, megnéztük egyes magánpraxisok jelenlegi árajánlatát, amit utána összevetettünk a környező országok áraival.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Jelenleg a klinikák és magánorvosi rendelők saját árat szabhatnak ki a koronavírus teszt(ek) elvégzésére (ami az esetek többségében 30 000 forintnál többet jelent tesztenként). Orbán Viktor szerdai Facebook-videójában megemlített új rendelet ezt az árat szeretné 19 500 forintban maximalizálni. Gulyás Gergely a szeptember 11-i kormányinfón az új rendelet szükségességét azzal indokolta, hogy több magáncég a tesztek túlárazásával profitot várt a tesztelésből, viszont a gazdasági érdek helyett az egészségügyi érdeknek kellene érvényesülnie.

Az alábbi grafikonokon Magyarország bizonyos magánklinikáin és magánorvosi rendelőiben elvégzett koronavírus-tesztek árazását láthatja. A kiválasztott klinikákon (a debreceni Elite Clinic kivételével) mindenhol végeznek a koronavírus leghatékonyabb kimutatására alkalmas PCR-tesztet, átlagosan 31 238  forintért. Emellett több cég végez antitest-tesztet is (ami a vírussal szembeni védettséget tudja kimutatni)  és néhány cég antigén-tesztet is (ami ugyancsak ki tudja mutatni a vírus jelenlétét).

Magánrendelőkben kapható koronavírus-tesztek árazása

Magánrendelőkben kapható koronavírus-tesztek árazásának megoszlása

Magánrendelőkben kapható koronavírus-tesztek árazása

A vizsgált klinikákon a PCR-teszt ára 9 000 Ft és 40 000 Ft között mozog. Néhány klinikánál lehetőség van kiszállásra is, aminek az ára távolságtól függően 15 000 Ft-tól 100 000 Ft-ig terjed, ami tovább emeli a teszt végösszegét.

A kiszállási díjakat nem számítva, a környező országokban végzett PCR-tesztek árával összevetve azt láthatjuk, hogy a jelenlegi beárazás ugyan nem a legolcsóbb, de nem is kiemelkedően drága.

PCR-tesztek ára Magyarországon és további európai országokban

A 2020-as minimálbér arányában ugyancsak elmondható, hogy a környező országokhoz képest nem kimagasló a hazánkban kapható tesztek ára .

PCR-tesztek árának aránya a minimálbérhez viszonyítva Magyarországon és további európai országokban

Ezek alapján az látszik, hogy a hatósági árazás nem a piaci érdekek visszaszorítására irányul, hiszen az itthoni klinikákon kapható tesztek többsége nem tér el árban kiemelkedően a szomszédos országokban elvégzett tesztek árával. Az intézkedés továbbá kontraproduktív is lehet, hiszen a profitorientált magáncégeknek nem lesz nyereséges jóval alacsonyabb áron teszteltetni és újabb teszteket rendelni, ami hiányhoz és a tesztelések számának csökkenéséhez vezethet.

Szabó Krisztián

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás