koronavírus

Koronavírus híradó: száznál is több áldozata volt a járványnak ezen a héten

Nem lassul a vírus terjedése hazánkban, a regisztrált koronavírus-esetek száma a a mai nap meghaladta a 35 000-et. A jelenleg aktív esetek száma 25 107, ami az összes eset 71,28 százaléka. A héten nőtt a leggyorsabban az elhunytak száma, de emellett kiemelkedően sokan épültek fel a vírusból. Jelenleg a halálos áldozatok száma 913, a gyógyultaké 9 202 . A hét eleji visszaesés után újból nőni kezdett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen kezeltek száma. A héten az átlagosnál kevesebb teszt készült el, viszont az új esetek száma nem csökkent arányosan. Heti összefoglalónk.

Támogatási kampány

Hetente jelentkezünk az Átlátszón koronavírus híradóval, hogy felvázoljuk milyen tendenciák alapján terjed az új vírus jelenleg az országban. A járvány magyarországi helyzetét grafikonokon és térképeken a Koronamonitoron lehet nyomon követni, az ott található adatokat naponta többször is frissítjük, hogy az olvasóink tájékozódhassanak az aktuális helyzetről. Az oldal elsősorban a hivatalos, kormány (koronavirus.gov.hu oldal) által közölt adatokat dolgozza fel, ám nagyon sok származtatott statisztikát is számolunk.

Az elmúlt héten 6 591 újabb esetet regisztráltak (ami 1,3 százalékos növekedés ez előző héthez képest), a vírus 115 ember halálát okozta, köztük egy 21 éves nőét is, aki jelenleg legfiatalabb áldozata a vírusnak, 2378 személy (69,3 százalékkal több, mint előző héten) pedig gyógyultan hagyhatta el a kórházat. 

A kormányzati portálon minden reggel közölt napi összefoglalóban továbbra is kiemelik, hogy a könnyen betartható higiéniás szabályok, alapos és rendszeres kézmosás, az idősek védelme és távolságtartás jelentős fontosságú a vírus terjedésének lassítása érdekében. Emellett továbbra is nagyon fontos a megfelelő maszkviselés, ami a közösségi helyeken (üzletekben, mozikban és színházakban, egészségügyi intézményekben és ügyfélfogadási irodákban, tömegközlekedési eszközökön) kötelező. A fertőzöttek számának jelenlegi, és a kórházi ápoltak számának várható növekedését az Operatív Törzs is kijelentette, és a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást várnak.

35 000 felett az összes eset

Ma reggelre 1 176 új esettel nőtt a fertőzöttek száma. Ezzel ez lett a második legtöbb fertőzöttet produkáló nap a vírus lefolyásának történetében. A legutóbbi rekord október 2-án volt, amikor 1 322 beteggel nőtt a fertőzöttek száma. A hét többi napján nem volt kiugróan magas az esetszám, de az átlagosnál kevesebb elkészült teszt a napi fertőzöttek számát nem befolyásolta, ugyanúgy napi 800-1 000 közötti esetszámokat közöltek a kormányzati portálon.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

 

Múlt héten az összes elvégzett mintavétel száma 740 043 volt. A jelenleg elvégzett tesztek száma 803 648, ami 63 605 tesztet jelent az elmúlt hét napban, 7 885-tel kevesebbet az előző héthez képest. A csökkenés oka a hét közepén látható pár napos visszaesés, amikor a korábbi napokhoz képest nagyjából feleannyi teszt készült el. Négy egymást követő napon is 10 000-nél kevesebb volt a napi tesztek száma, amire az elmúlt egy hónapban még nem volt példa, az ilyen hullámvölgyek korábban csupán egy-két napig tartottak. Október 6-án 5 699 teszt készült el, ami a szeptember 8-i 5 722 tesztnél is kevesebb volt. Azóta a tesztek száma újból emelkedésnek indult, ma 11 163 új tesztet közöltek.

Az új koronavírus-tesztek számának napi alakulása Magyarországon

Múlt péntek óta:

  • 28 631 főről 35 222 főre emelkedett a regisztrált esetek száma, ami 23 százalékos növekedés.
  • 21 484 főről (a regisztrált esetek 75,04 százaléka) 25 107 (a regisztrált esetek 71,28 százaléka) főre emelkedett az aktív esetek száma, ami 16,86 százalékos növekedés.
  • 798 főről (a regisztrált esetek 2,79 százaléka) 913 főre (a regisztrált esetek 2,59 százaléka) emelkedett az elhunytak száma, ami 14,4 százalékos növekedés.
  • 6 349 főről (a regisztrált esetek 22,18 százaléka) 9 202 főre (a regisztrált esetek 26,13 százaléka) nőtt a gyógyultaké, ami 44,9 százalékos növekedés.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon

A szokatlanul alacsony napi tesztek, és az emellett átlagosnak mondható új esetek száma miatt megnőtt az új teszteken belüli új pozitív esetek aránya. A hét elején az arány magasabb volt a WHO által meghatározott, az elfogadható és széleskörű tesztelést tükröző arány felső határánál, 12 százaléknál: hétfőn 14,09, míg kedden ennél is magasabb, 14,35 százaléka volt pozitív az aznapi mintavételeknek. A hét második felére az érték újra a meghatározott 3 és 12 százalék közé esett vissza, viszont a hét napos csúszóátlag továbbra is növekvő tendenciát mutat, jelenleg 10,86 százaléknál jár, ami 1,14 százalékra van a kritikus felső határtól.

Az új pozitív tesztek aránya az új teszteken belül 

A héten nőtt a leggyorsabban az elhunytak száma, két alkalommal is rekordot döntött ez az érték, kedden 20, szerdán 24 ember halt meg. Az elmúlt hét napban 115 áldozata volt a vírusnak, ez 18-cal több az áprilisi hullám csúcsához képest, amikor 7 nap alatt 97-en hunytak el. A mai napra így 913 főre nőtt az összes elhunytak száma.

Az új elhunytak számának napi alakulása az 1. és a 2. hullám összehasonlításával

Csütörtökön elhunyt a vírus legfiatalabb áldozata, egy 21 éves nő, aki korábbi egészségügyi problémákkal is küzdött. Legutóbb szeptember 27-én hunyt el az akkor legfiatalabb áldozat, egy 30 éves férfi, aki szívbillentyű elégtelenségben szenvedett. A vírusban eddig elhunytak többsége 65 év feletti volt, viszont ugyanúgy voltak középkorú vagy fiatalabb korosztályokban is áldozatok, akiknek többsége már korábban betegségekkel, egészségügyi problémákkal rendelkezett. A nemek arányát tekintve 430 nő (47 százalék) és 483 férfi (53 százalék) hunyt el eddig a betegségben.

A koronavírusban elhunyt magyar nők és férfiak életkori eloszlása

A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorultak száma a hét elején csökkenő tendenciát mutatott. Több százan épültek fel az elmúlt egy hétben, a múlt hét szerdai rekord 717 gyógyult után 228, 231, 475, 646, 695, 558 és 426 főt közöltek, ami az összes gyógyultak 43,2 százaléka. A gyógyultak száma a hét második felében drasztikusan visszaesett, és a kórházi ápoltak száma ezzel egyidőben megnőtt és meg is haladta a visszaesés előtti csúcsot. A mai nap, október 9-én 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

A kórházi ápoltak száma tovább közelít az első hullám csúcsán regisztrált 1 027 főhöz, mindössze 34 beteg a kettő közötti különbség. A lélegeztetőgépen lévő betegek száma elérte az április 21-i csúcsot: megint 82 beteg szorul lélegeztetőgép használatára.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása

Egyre több megyében jár 1000 felett a fertőzöttek száma

Múlt héten arról számoltunk be, hogy a budapesti esetek száma 10 000 fölé emelkedett. Továbbra is a főváros a legtöbb fertőzöttet regisztráló térség az országban, jelenleg 12 066 főnél azonosították a vírust. Ez az összes esetek 34,25 százaléka. Pest megyében 4 562 esetet, Győr-Moson-Sopron megyében 1 994 esetet, Fejér megyében 1 445 esetet, Csongrád-Csanád megyében 1 536 esetet, Hajdú-Bihar megyében 1 600 esetet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1 513 esetet és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1 728 esetet azonosítottak a vírus kezdete óta. Ezekben a megyékben a múlt héten is 1 000 felett volt az összes fertőzöttek száma. A héten Komárom-Esztergom megyében is meghaladta ezt az értéket a fertőzöttek száma, a mai napon 1 033 esetet közöltek itt összesen.

Az azonosított fertőzöttek száma megyénként 

Az azonosított fertőzöttek számának kumulatív változása megyénként

A heti változást bemutató térképen jelenleg Nógrád megyében nőtt az előző héthez képest a legnagyobb mértékben az esetek száma, 46,21 százalékos növekedés volt múlt péntek óta, ami 207 új esetet jelent. Ez abból következik, hogy ebben a megyében egy hete még alacsony volt az összes esetek száma, és így egy kisebb változás is nagyobb eltérést tud okozni. Azokban a megyékben, ahol magas a regisztrált esetek száma, ott egyre kisebb változás látható az előző heti adatokhoz képest és egyre több új eset kell ahhoz, hogy magas legyen a százalékos változás.

Az egyetlen kivétel ez alól Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a hét elején már 1 000 felett járt a regisztrált esetek száma, viszont ez a szám továbbra is gyors ütemben nő. Hét nappal ezelőtt 1 203 fertőzött volt, ma 1728, ami 43,64 százalékos növekedést jelent.

 Százalékos változás az előző héthez képest

A fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak budapesti és vidéki arányát tekintve enyhe változás volt a múlt heti adatokhoz képest. Múlt pénteken az aktív fertőzöttek 36 százaléka (7734 fő), az elhunytak 52 százaléka (415 fő) és a gyógyultak 37 százaléka (2 349 fő) volt budapesti. A százalékok szinte megegyeznek egy héttel később is, jelenleg az aktív fertőzöttek 34 százaléka (8 536 fő), az elhunytak 47 százaléka (429 fő) és a gyógyultak 34 százaléka (3 129 fő) budapesti.

Aktuális napi fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak százalékos megoszlása Budapest és vidék között

Az aktív növekedési faktor szeptember 7-e óta csökkenő tendenciát mutat, vagyis az aktív esetek száma nem nő napról napra, hanem közel azonos napi esetszámokat hoz minden nap. Az legmagasabb érték szeptember 7-én utoljára 1,16 volt,  a mai nap 1,025.

Az aktív fertőzöttek növekedési faktora Magyarországon 

További grafikonok és térképek elérhetők a Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Megosztás