adatvizualizáció

Az országgyűlés elmúlt 30 évét bemutató adatvizualizációval startol az új Szabad Európa

27 év kimaradás után a mai nappal újraindult a Szabad Európa Rádió hazánkban, viszont rádiós sugárzás helyett az interneten, a szabadeuropa.hu oldalon fog online tartalmakat előállítani. Az induláshoz az ÁTLÓ készített egy adatvizualizációs anyagot az oldalra, amiben összefoglaltuk az országgyűlés összetételét és a rendszerváltás óta lezajlott változásait.

A sajtószabadság tőled is függ, nem csak a hatalomtól – mutatjuk mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Az elmúlt több mint 30 év nyolc parlamenti ciklusa alatt megannyi változáson esett át az országház képviselőinek összetétele. Ezt dolgozta fel az ÁTLÓ a Parlament 30 című legújabb anyagában, amit a Szabad Európa Rádió hazai újraindulásának alkalmából készített a – ma már online tartalom előállító platformként üzemelő – rádió oldalára.

Az interaktív anyagban egy négyzet egy képviselőt reprezentál, aki régen vagy most a parlamentben ült. Görgetésre a négyzetek különböző kategóriák szerint csoportosulnak és többek között megnézhetjük a parlament kor szerinti, férfi-nő, Budapest-vidék vagy doktor-nem doktor felosztását is.

Bemutató a vizualizáció működéséről

A slide-ok önmagukban is interaktívak, a kurzort a diagramot felépítő négyzetekre navigálva felugrik egy információs buborék egyedi információkkal az egyes képviselőkről.

Bemutató a vizualizáció működéséről

Az anyag végén manuális csoportosításra is van lehetőség, ahol további, be nem mutatott csoportokat is lehet csinálni.

Bemutató a vizualizáció működéséről

A Parlament 30 egy jelenleg felkapott technikára, a scrollytelling névre keresztelt JavaScript kódra épül, aminek tökéletesítéséhez köszönet Carmen Aguilar García-nak.

A teljes anyag elérhető a Szabad Európa oldalán:

INFOGRAFIKA: Parlament 30

Parlament 30 A rendszerváltás utáni első szabadon választott parlamenti ciklus óta máig összesen 1291 képviselő ült a parlamentben. Közülük mindössze öten voltak minden parlamenti ciklusban képviselők: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor és Varga Mihály, aki az egyik ciklusban egy lemondott képviselő helyét kapta meg. Mind az öten a Fidesz tagjai.

Emellett készült egy interjú is Bátorfy Attilával, az ÁTLÓ vezetőjével az anyag előzményeiről, elkészüléséről és a fontosabb észrevételekről. Ezt az alábbi linken lehet elolvasni:

A magyar Parlament 30 éve: árulkodó számok

Hogyan változott a Parlament korösszetétele, a nők és férfiak, a budapestiek és a vidékiek, a doktori címmel rendelkezők aránya? A megalakulás óta eltelt harminc évben és nyolc parlamenti ciklusban mintegy 1300 képviselő ült az Országházban. A magyar nyelvű médiában elsőként egy scrollytelling megoldással mutatjuk be ezeket az adatokat.

További cikkek a Szabad Európa oldalán itt érhetők el:

Szabad Európa

MAGYARORSZÁG A járvány miatt látogatási tilalom lép életbe hétfőtől az összes magyar szociális intézményben – közölte az EMMI. A bennlévők sem mehetnek ki. Ez nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanszállókra. Itt olvashat még bővebben arról, hogy miért van ilyen lépésekre szükség.

Szabó Krisztián

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás